Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
11.43

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

čakalne vrste čakalne dobe zdravstvo Niš Planet 18 Planet TV

Sreda, 12. 4. 2023, 11.43

1 leto

Planet 18

Kako jim je uspelo odpraviti čakalne vrste? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Kako je niškim srčnim kirurgom uspelo povsem odpraviti čakalne dobe za operacije srca in ožilja? Do šest mesecev so bolniki čakali na operacijo, zdaj nanjo nihče ne bo čakal več kot 15 dni.

Planet 18
Planet TV Zlata olimpijka po poškodbi spet pleza #video

V Sloveniji na dan prihajajo nove in nove zgodbe o korupciji v zdravstvenem sistemu. Uslužbenec urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Smiljan Mekicar naj bi v petek prejel izredno odpoved. Očitajo mu prirejen razpis za nakup naprav za magnetno resonanco v vrednosti okoli 40 milijonov evrov, ki je bil zaradi sumov nepravilnosti že pred časom ustavljen. Mekicar je vpletanja v razpis obtožil direktorja urada Aleša Šabedra.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Da se lahko, tudi v zdravstvu, premakne na videz nepremakljivo, pa dokazuje zgodba iz Niša v Srbiji. Zdravstveno osebje na kliniki za kardiokirurgijo je neprekinjeno delalo skoraj 100 dni in 12 zaporednih neplačanih koncev tedna, da bi doseglo cilj, ki so si ga zadali − odpravo čakalnih vrst za operacije srca in ožilja. Verjeli ali ne, uspelo jim je. Po novem ne bo noben bolnik čakal na operacijo več kot 15 dni. 

Povprečni čas čakanja na operacijo v Urgentnem kliničnem centru Niš je bil od tri do štiri mesece, pa tudi pol leta. Tamkajšnji zdravniki so že decembra lani svoje nadrejene prosili, da jim omogočijo prostovoljno delo ob koncih tedna, ministrstvo za zdravje pa, da jim zagotovi pripomočke za delo. In ker jim niso prisluhnili, so se odločili, da bodo načrt uresničili na lastno pest. V 100 dneh so tako opravili 248 operacij, lani v enakem časovnem obdobju pa 117. A kljub večjim obremenitvam zdravstvenega osebja na oddelku se kakovost opravljenih operacij ni zmanjšala. Smrtnost je ostala ista kot v običajnih delovnih razmerah − pod dvema odstotkoma.

Tudi na družbenih omrežjih odmeva zgodba o uspehu iz Niša − zdravnikom se je med drugim poklonil tudi srbski teniški as Novak Đoković. In če ste mislili, da so razmere pri nas boljše, kot so bile v Nišu pred stotimi dnevi, vam sporočamo, da niso. Samo na prvi kardiološki pregled pacienti čakajo tudi do pol leta, zato upamo, da bodo tudi naši kirurgi našli način, kako skrajšati čakalne vrste. Za vzgled so jim lahko kolegi iz Srbije.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: kaj prinaša novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju? Kako izboljšati položaj upokojencev? Utrinek z dogodka, kako je Eva Boto praznovala 11-letnico glasbenega ustvarjanja. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Sto dni predsedovanja – slog njenega vodenja vse bolj jasen #video
Planet 18
Planet TV Šest pohodnikov vodil človek brez izpita za gorskega vodnika? #video
Planet 18
Planet TV Takšno bo letošnje kronanje Karla III. #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte