Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
11.44

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Državni zbor parlament otroci Planet 18 Planet TV

Sreda, 12. 4. 2023, 11.44

1 leto

Planet 18

Vsako 11. elektronsko sporočilo vsebuje samomorilske težnje mladih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Na mladih svet stoji, radi rečemo. Vsako generacijo kaj zaznamuje, zdajšnje mlade tehnologija, družbena omrežja in posledično nerealne predstave o zunanjem videzu, pa tudi težnje k popolnosti in neprestani sreči, ki je nedosegljiva. Zadela jih je še izolacija ob izbruhu koronavirusu. Posledice se odražajo na zdravju, tudi duševnem.

Planet 18
Planet TV Sto dni predsedovanja – slog njenega vodenja vse bolj jasen #video

O posledicah, ki se odražajo na zdravju, so mladi govorili v državnem zboru, v okviru 33. nacionalnega otroškega parlamenta. Mladi parlamentarci so na plenarnem zasedanju predstavili svoje poglede na duševno zdravje in govorili o spremembah, ki se jim zdijo potrebne.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Otroški parlament je prostor, kjer otroci dobijo svoj glas. Včeraj je bil ta prostor državni zbor. Tema letošnjega parlamenta je duševno zdravje otrok in mladih. Mladi menijo, da pogovor o duševnem zdravju ne sme ostati tabu, saj je to enako pomembno kot telesno zdravje. Eden od pokazateljev, da imajo otroci duševne stiske, so tudi številni klici in elektronska sporočila na Tom telefon, ki je edini anonimni splošni telefon za otroke in mladostnike. Eden od predlogov je bila posodobitev Tom telefona. Otroci bi lahko svoje stiske z anonimnimi sporočili izrazili prek družabnih omrežij. Pred izbiro pomoči pa je potreben prvi korak - to, da prepoznajo svojo stisko.

Najpogostejše vsebine, ki jih mladostniki navajajo prek elektronske pošte, so družina, psihične težave, vrstniki, ljubezen in samomorilske težnje. Vsako šesto elektronsko sporočilo poroča o težavah v družini, vsako 11. pa je lani vsebovalo samomorilske težnje mladih.

Po besedah predsednice Zveze prijateljev mladine Slovenije v Sloveniji kmalu pričakujemo tudi šolsko reformo. Trenutno imamo 18 centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Mladi opozarjajo na predolge čakalne dobe. V zraku so veliki načrti ministrstva za zdravje za leto 2024, da bi bilo teh centrov še več, trenutna ovira pa je pomakanje denarja in kadra.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: kaj prinaša novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju? Kako izboljšati položaj upokojencev? Videli boste tudi, kako je Eva Boto praznovala 11 let glasbenega ustvarjanja. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Zlata olimpijka po poškodbi spet pleza #video
Planet 18
Planet TV Šest pohodnikov vodil človek brez izpita za gorskega vodnika? #video
Planet 18
Planet TV Takšno bo letošnje kronanje Karla III. #video
Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     

 

Ne spreglejte