Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
9.18

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

2

Natisni članek

voda gradnja zdravnik kanal C0 Planet 18 Planet TV

Petek, 14. 4. 2023, 9.18

1 leto

Planet 18

Zdravniki UKC LJ v boj za ohranitev pitne vode #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

2

Proti so krajani, proti so kmetje in aktivisti, proti so celo zdravniki, Janković pa z glavo skozi zid. Kaj lahko zaustavi ljubljanskega župana pri gradnji razvpitega kanala C0?

Planet 18
Planet TV Vsako 11. elektronsko sporočilo vsebuje samomorilske težnje mladih #video

Izgradnja kanalizacijskega kanala C0 bo morda eden redkih projektov, pri katerih bo moral ljubljanski župan Zoran Janković poklekniti, saj ima vse več nasprotnikov. Zdaj so se oglasili tudi zdravniki ljubljanskega UKC. Skrbi jih, saj projekt ogroža pitno vodo v Ljubljani.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Podpisani zdravniki podpirajo odklonilno mnenje ministrstva za zdravje s stališčem Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Niso pa edini, ki so proti, zelo glasni so tudi v stranki Vesna, kjer jih skrbi vpliv kanala CO na okolje. Prav tako so v parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti sklicali nujno sejo. Med predlaganimi sklepi je tudi poziv k zaustavitvi del.

Zdravniki UKC Ljubljana so se s pismom podali v boj za ohranitev pitne vode. Doc. dr. Miran Brvar, UKC Ljubljana: "Podpisani zdravniki se ne strinjamo z izgradnjo kanala preko vodovarstvenega območja pitne vode, ker bo to predstavljalo trajno tveganje za mikrobiološko in kemijsko onesnaženje pitne vode za 300 tisoč prebivalcev, in to tveganje se bo sčasoma povečevalo."

Povod za pismo je, da odločevalci ne upoštevajo jasnega odklonilnega mnenja ministrstva za zdravje s stališčem Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz leta 2020. Kot je navedeno v mnenju, je trasa kanala na odseku med Črnučami in Brodom povsem nesprejemljiva.

Gradnja kanala C0 poleg obrobja prestolnice sicer obsega tudi izgradnjo kanalizacije v Medvodah in Vodicah, nadgradnjo čistilnih naprav v Zalogu in odstranitev greznic. Gradnji torej nasprotujejo tako okoljske organizacije, opozicija v DZ in ljubljanska mestna opozicija ter lastniki zemljišč na območju, ki so že večkrat protestirali.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: o inšpekcijskem nadzoru pri varovanju kanala C0, sporu med pedagogi in vegani ter obisku kraja z nenavadnim imenom. Več ob 18. uri na Planetu.
Planet 18
Planet TV Takšno bo letošnje kronanje Karla III. #video
Planet 18
Planet TV Kdo je najbolj zaželen pri delodajalcih? #video
Planet 18
Planet TV Kako jim je uspelo odpraviti čakalne vrste? #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte