Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
13.51

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Škotska Na dolžnosti Planet TV

Sreda, 24. 2. 2021, 13.51

3 leta, 2 meseca

Zaradi škotskega naglasa ne dobi vlog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Na dolžnosti

Škotski igralec Martin Compston, ki ga spremljamo v izvrstni seriji Na dolžnosti, že nekaj let živi v ZDA, a pravi, da zaradi naglasa ne dobi kaj dosti vlog, saj mu ameriška angleščina povzroča težave.

Na dolžnosti
Planet TV Tretja sezona ene najboljših britanskih kriminalnih serij

Igralec Martin Compston je nekdaj redno treniral, da bi postal profesionalni nogometaš, a vse se je spremenilo, ko ga je pri 16 letih za vlogo v svojem filmu Sladkih šestnajst (Sweet Sixteen) izbral sloviti Ken Loach. Film je prejel vrsto nagrad, nominiran je bil tudi za zlato palmo v Cannesu, Martin pa je našel svojo novo kariero, ki ga je popeljala čez lužo. Tam je spoznal tudi svojo ženo Tianno, s katero sta se poročila na razkošni poroki, na kateri je v skladu s tradicijo nosil škotski kilt.

Preveč vljuden za igranje Američana

Čeprav zdaj z družino živi v Las Vegasu, pa Martin večinoma igra v angleških produkcijah, saj mu na avdicijah v ZDA ne gre tako dobro. "Težave imam z ameriškim naglasom. A ne gre toliko za sam naglas kot za držo, ki pride z njim," je povedal 35-letni igralec.

"Učitelj mi je rekel, da zvenim dobro, vendar nisem prepričljiv, ker se preveč opravičujem," je dodal. Na Otoku namreč veliko dajo na bonton in vljudnost, medtem ko so Američani bolj neposredni, pravi igralec.

S soigralcema v seriji Na dolžnosti | Foto: S soigralcema v seriji Na dolžnosti

Podpira škotsko neodvisnost

Tudi v odlični kriminalni seriji Na dolžnosti (Line of Duty) Compston pravzaprav ne igra s svojim pravim naglasom, saj je Škot, njegov lik pa Britanec. "V škotščini ponavadi govorim le v kakšnih neodvisnih filmih in teh v resnici ne vidi prav veliko ljudi," pravi Martin, ki podpira odcepitev Škotske od Velike Britanije.

Ker pogosto igra z londonskim naglasom, tako kot v seriji Na dolžnosti, veliko gledalcev sploh ne ve, da igralca v resnici zaznamuje škotski naglas, kar lahko pripelje tudi do smešnih situacij. "Veliko ljudi mi je reklo, da slabo oponašam škotski naglas. Sploh se ne šalim," zatrjuje Martin.

Izvrstno serijo Na dolžnosti (Line of Duty), ki velja za eno najboljših britanskih kriminalnih serij, lahko na Planetu spremljate ob torkih in sredah ob 21.35.
Odtenki modre
Planet TV Nova sezona Odtenkov modre z Jennifer Lopez
Jure Godler
Planet TV Jure Godler zmrzoval na snemanju #video
Doc – v dobrih rokah
Planet TV Priljubljeni igralec presenetil z drzno spremembo videza #foto
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte