Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2020,
8.26

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Gasilci Planet TV

Petek, 16. 10. 2020, 8.26

3 leta, 6 mesecev

Gasilci

V vlogi sosedov so med najboljšimi v Evropi tudi naši gasilci #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

PGD Dragatuš je društvo iz Bele krajine, zato ne preseneča, da se dobro razumejo s sosedi Hrvati. Trenutno sodelujejo v evropskem projektu HITRO, ki se je uvrstil med šest najboljših evropskih projektnih zgodb o čezmejnem sodelovanju med državama EU. Iz kakšnega testa so v PGD Dragatuš, pa lahko vidite že nocoj ob 20. uri v oddaji Gasilci na Planetu.

Pa vi, bi imeli gasilca za soseda? Seveda, bi verjetno odgovorila večina. Ob nevarnosti najprej pokličemo bližnje oziroma kar sosede, če se z njimi razumemo. Tako je tudi v občini Črnomelj, kjer se ob naravnih nesrečah vedno lahko zanesejo tudi na hrvaško pomoč. Zato so združili moči, da bi lahko vsi skupaj postali še boljši.

PGD Dragatuš je del GZ Črnomelj | Foto: Bojan Puhek PGD Dragatuš je del GZ Črnomelj Foto: Bojan Puhek

Nevarnost potresov in poplav

Poseben izziv slovenske strani partnerstva je velika izpostavljenost potresom. Hrvaški partnerji prihajajo z območja mesta Duga Resa, to pa je vse bolj izpostavljeno poplavam. Ključna zamisel projekta "HITRO - Skupna čezmejna operativna enota zaščite in reševanja" je ustvariti čezmejno partnerstvo, ki bo vzpostavilo, usposobilo in opremilo skupno čezmejno enoto zaščite in reševanja, da se bo v primeru naravne in druge nesreče pripravljena odzvati in ublažiti posledice naravnih in drugih nesreč. Druga pomembna komponenta projekta je ozaveščanje in izobraževanje občanov o načinu vedenja v takšnih razmerah in spodbujanje odgovornega ravnanja do okolja. 

Gasilci
Planet TV Prvi žensko-moški dvoboj v oddaji Gasilci #video

Oprema za PGD Dragatuš

Po prvem krogu izbora, v katerem je sodelovalo več kot 150 projektov, se je projektu HITRO uspelo prebiti med 30 projektov v vseh kategorijah, ki se uvrščajo v naslednji krog izbirnega postopka. Projekt se je tako uvrstil med osem najboljših projektov v kategoriji Vsi imamo soseda.

Iz PGD Dragatuša sporočajo, "da naša člana Aleš Hudelja in Aleksander Kuzma redno hodita na izobraževanja pri omenjenem projektu. V rezervi sta pa še dva člana, Aleš Deržaj in tekmovalec Silvo Cerar. Izobraževanja so v Dugi Resi pri Karlovcu, kjer običajno tudi prespijo. Projekt se trenutno nadaljuje, kolikor jim razmere dovoljujejo. Naše društvo je tudi dobilo nekaj gasilske opreme in oblek".

Silvo Cerar PGD Dragatuš | Foto: Bojan Puhek Silvo Cerar PGD Dragatuš Foto: Bojan Puhek

Ključni cilj projekta "HITRO - Skupna čezmejna operativna enota zaščite in reševanja" je vzpostavitev in opremljenost čezmejne operativne enote, ki bo v primeru katastrofalnega dogodka pripravljena, da se odzove in ublaži posledice nesreče. Za to so s sredstvi projekta kupili posebno gasilsko opremo in izvedli dodatna usposabljanja 40 članov enote (20 iz Slovenije in 20 iz Hrvaške) na področjih prve pomoči, reševanja iz ruševin in reševanja ob poplavah. 

Že NOCOJ v oddaji Gasilci ne zamudite novega dvoboja PGD Dragatuš. Oddaja je na sporedu ob 20. uri na Planetu.
Gasilci
Planet TV Osebna izpoved 20-letnega gasilca, ki je pomagal pri oživljanju
Gasilci
Planet TV Štajerci pogumno postavili anteno, ki bo omogočila lažje reševanje #foto
Gasilci
Planet TV Nagradna igra: Na kaj moramo biti pozorni pri nameščanju novoletnih lučk?
Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.   
Ne spreglejte