Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 12. 2023,
10.12

Osveženo pred

3 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Planet TV Hobit Peter Jackson

Nedelja, 31. 12. 2023, 10.12

3 mesece, 4 tedne

Režiser trilogije Hobit priznal: Znašel sem se v nemogočem položaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Silvesterski večer lahko preživite tudi ob spremljanju triologije filmov Hobit, ki bodo na sporedu nocoj na Planetu. Ob 20. uri si boste najprej lahko ogledali film Hobit: Nepričakovano potovanje (The Hobbit: An Unexpected Journey). V nadaljevanju razkrivamo, s kakšnimi zapleti se je režiser Peter Jackson spopadal pred izidom filma in kje lahko na lastni koži podoživite prizorišče snemanja.

S filmom Hobit: Nepričakovano potovanje nas režiser fantazijske sage Gospodar prstanov znova popelje v Srednji svet, v čas pred vojnami za prstan Mogote.

Moj dragi zmore
Planet TV Priljubljeni televizijski šov spet na Planetu

Mladi hobit Bilbo (Martin Freeman) uživa življenje v mirnem in zakotnem Šajerskem, ko nekega dne na njegova vrata potrka čarovnik Gandalf (Ian McKellen). S seboj pripelje družbo trinajstih škratov pod vodstvom neustrašnega Thorina (Richard Armitage), njihov načrt pa je pohod proti Samotni gori, kjer se želijo spopasti z zlobnim zmajem Smaugom. Bilba premaga radovednost in v nasprotju s hobitsko zapečkarsko tradicijo se odpravi na nepozabno dogodivščino s škrati.

Martin Freeman v glavni vlogi filma Hobit: Nepričakovano potovanje. | Foto: promocijsko gradivo Martin Freeman v glavni vlogi filma Hobit: Nepričakovano potovanje. Foto: promocijsko gradivo

Glede na velik uspeh trilogije Gospodar prstanov režiserja Petra Jacksona ni bilo presenetljivo, da je tej sledila še filmska serija Hobit. To je bilo namreč prvo večje objavljeno delo pisatelja JRR Tolkiena o Srednjem svetu in je ena najbolj priljubljenih domišljijskih knjig vseh časov. Čeprav je med oboževalci Jacksonovih filmov vladalo veliko zanimanje, da bi se ta zgodba pojavila tudi na filmskem platnu, pa pot do uresničitve tega ni bila gladka.

Planet TV
Planet TV Kam je šla donacija Planet TV in Slovenske karitas? #video

Stvari so se začele zapletati, ko je leta 2005 Jackson tožil New Line, ki je produciral filme Gospodar prstanov, zaradi prihodkov, za katere je menil, da mu jih ta dolguje od teh filmov. Trajalo je dve leti, da je bila tožba poravnana, takrat pa je bilo objavljeno, da bo Jackson soscenarist in producent dveh filmov o Hobitu za produkcijsko hišo MGM z režiserjem Guillermom del Torom. Za mnoge oboževalce je to zvenelo kot neverjetna kombinacija, saj sta dva največja vizionarja fantazijskega filma sodelovala pri eni najbolj znanih knjig tega žanra.

Jutro na Planetu
Planet TV Tako bodo praznične dni preživeli Planetovi voditelji

Žal ni bilo tako. Težave s scenarijem in finančne težave pri MGM so povzročile zamudo pri produkciji in maja 2010 je del Toro zapustil projekt po dveh letih obsežnega predprodukcijskega dela. Oktobra je bilo objavljeno, da bo Jackson prevzel mesto režiserja, prvi film o Hobitu pa so začeli snemati leta 2011.

"Tudi če je del Toro odšel, mi nismo mogli previti časa za leto in pol nazaj ter ga prav toliko dati meni za pripravo in oblikovanje filma. Znašel sem se v resnično nemogočem položaju. Potem sem se preprosto lotil snemanja, čeprav film sploh ni bil dokončno pripravljen. Odpravil sem se na snemanje, priganjal vse in si na licu mesta izmišljeval stvari," je ob tem povedal.

Kolo sreče
Planet TV Godler razkril, kako ponavadi preživlja silvesterske večere #video

Tudi s scenarijem, ki so ga ponovno napisali Jackson in njegovi sodelavci pri Gospodarju prstanov Fran Walsh in Philippa Boyens, takrat še niso bili povsem zadovoljni. Jackson je zaradi tega priznal: "Večino snemanja me je spremljal občutek, ki ga ne poznam. To pomanjkanje nadzora nad dogajanjem oziroma kar vsem je bilo razlog, da sem bil ves čas pod velikim pritiskom."

V filmu nastopa tudi Gandalf, ki ga ponovno igra Ian McKellen. | Foto: promocijsko gradivo V filmu nastopa tudi Gandalf, ki ga ponovno igra Ian McKellen. Foto: promocijsko gradivo

A kljub vsemu trudu, da bi Hobit: Nepričakovano potovanje prišel na velika platna, ni moč zanikati, da se je ob izidu decembra 2012 oddolžil za vse predprodukcijske težave, saj je prinesel kar 1,02 milijarde dolarjev bruto zaslužka. Medtem ko kritike niso bile tako zelo pohvalne kot za trilogijo Gospodar prstanov, je Jackson vseeno spretno vrnil oboževalce nazaj v znani svet z mešanico vračajočih se igralcev in novih obrazov ter ponovno uporabil spektakularne pokrajine Nove Zelandije.

Martin Freeman med tekom skozi idilično pokrajino Nove Zelandije. | Foto: promocijsko gradivo Martin Freeman med tekom skozi idilično pokrajino Nove Zelandije. Foto: promocijsko gradivo

Na njej je na ruševinah tega, kjer se je snemala trilogija Gospodar prstanov, namreč za potrebe tega filma postavil povsem novo filmsko vasico Hobbiton. Tam so sicer že prej imeli zgrajeno prizorišče za snemanje trilogije Gospodar prstanov, a so ga v teku let skoraj dokončno podrli in spremenili v kmetijsko zemljišče. Za potrebe snemanja fantazijske pustolovščine Hobit: Nepričakovano potovanje pa so zgradili novo vasico iz obstojnejših materialov, ki je še danes na voljo na ogled vsem turistom v novozelandski regiji Mighty Waikato.

Triologijo filmov boste na Planetu lahko spremljali nocoj od 20. ure naprej. Najprej bo na sporedu film Hobit: Nepričakovano potovanje, ob 23.10 bo sledil Hobit: Smaugova pušča in nato ob 2.10 še film Hobit: Bitka petih vojska.

Poroka na prvi pogled: Avstralija
Planet TV Po razhodu z "nevesto iz nočne more" je tolažbo našel pri postavni vplivnici #foto
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte