Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 3. 2022,
15.56

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

5

Natisni članek

Slovenija kandidati Stranka Volitve 2022 Robert Golob

Sobota, 19. 3. 2022, 15.56

2 leti, 1 mesec

Golob v družbi Jankovića: Borili se bomo za svobodo do zmage #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

5

V Gibanju Svoboda so danes predstavili program in kandidate za državnozborske volitve. Predsednik stranke Robert Golob je ob tem poudaril, da ponujajo nov družbeni dogovor, v katerem ne bodo nikogar pustili zadaj in bo kljuboval izzivom časa. 

Da lahko na volitvah računajo na njegov glas in podporo Ljubljane, je današnji konvenciji dejal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, s katerim je Golob sodeloval v Pozitivni Sloveniji.

Zoran Janković | Foto: Bor Slana/STA Zoran Janković Foto: Bor Slana/STA

Kot je izpostavil Golob, živimo v negotovih časih, v zadnjih dveh letih pa smo se ob soočanju z epidemijo covid-19 soočali tudi s strahom in negotovostjo.

Ob tem je izrazil kritiko aktualne vlade, za katero se je po njegovih besedah sprva iluzorno pričakovalo, da bo operativna, a so šli njeni koraki v smeri spora s stroko, zbeganosti in nepremišljenih ukrepov, meni Golob.

Zato se je po njegovih besedah civilna družba uprla "politiki, ki strah pred lastnim ljudstvom skriva za besedami prezira". "Če obstaja ena stvar, ki si je človeštvo ni nikoli dopustilo vzeti, je to človeško dostojanstvo," je ob tem poudaril Golob. Prav zato je prepričan, da si bodo izborili svobodo.

Ponujajo več kot program 

Hkrati je zavrnil očitke, da so stranka brez programa. Kot je dejal, ponujajo več kot program, zastavili so si vizijo, v kakšni državi želijo živeti do leta 2030, hkrati pa tudi konkretne projekte, ki jih bodo začeli izvajati takoj.

Ta dvotirnost po njegovih besedah kaže, da se je ob pisanju programa kalila ekipa, ki bo tudi prevzela takojšnjo odgovornost za njegovo izvedbo. "Tukaj smo, da bomo nekaj izboljšali in nikakor ne zaradi lastnih koristi," obljublja Golob.

Na listi veliko znanih imen  

Na listi stranke bodo ob Golobu, ki se bo za poslanski mandat potegoval v okrajih Ljubljana center in Šiška 1, med drugim kandidirali podpredsednica Urška Klakočar Zupančič v okraju Ljubljana Šiška 3 ter generalni sekretar stranke in nekdanji novogoriški župan Matej Arčon v obeh novogoriških okrajih.

Nepovezana poslanka Janja Sluga bo kandidirala v Celju, nepovezani poslanec Jurij Lep v Rušah, zdravnik Danijel Bešič Loredan pa v Piranu. Slednjemu se, kot je dejal pred začetkom konvencije, v primeru Golobovega mandatarstva obeta tudi mesto zdravstvenega ministra.

Med vidnejšimi obrazi bodo v ljubljanskih okrajih na listi stranke tudi nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič, nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič, izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, nekdanja poslanka Mirjam Bon Klanjšček, zgodovinar Martin Premk, novinarka Mojca Šetinc Pašek ter novinarka in radijska voditeljica Alenka Sivka. Nekdanji boksar Dejan Zavec bo kandidiral v okraju Ptuj 2, nekdanja novinarka in nekdanja poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta v Krškem, nekdanji poslanec in aktualni župan Tržiča Borut Sajovic v Tržiču, nekdanji predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope Darko Krajnc pa v Pesnici.

Tega, kakšen rezultat pričakujejo na volitvah, Golob za zdaj ne komentira. V izjavi za medije je danes znova poudaril, da si želi vlade, ki bo uživala podporo 60 poslancev, saj bodo le tako lahko dosegali korenite spremembe. | Foto: Bor Slana/STA Tega, kakšen rezultat pričakujejo na volitvah, Golob za zdaj ne komentira. V izjavi za medije je danes znova poudaril, da si želi vlade, ki bo uživala podporo 60 poslancev, saj bodo le tako lahko dosegali korenite spremembe. Foto: Bor Slana/STA

Napoveduje, da bodo prve korake v to smer s sprejetjem zakonov, ki jih je pripravila civilna družba, storili še pred oblikovanjem nove vlade. Na vprašanje, ali so ob dokončno znanem programu in kandidatih stranke zdaj mogoči nadaljnji pogovori o sodelovanju s strankami KUL, pa Golob odgovarja, da je cilj zahteve civilne družbe spraviti v zakonodajni okvir, verjame pa, da se bodo temu pridružili tudi v KUL.

Janković v družbi nekdanjega direktorja Elektra Ljubljana Andreja Ribiča | Foto: Bor Slana/STA Janković v družbi nekdanjega direktorja Elektra Ljubljana Andreja Ribiča Foto: Bor Slana/STA

Marjan Šarec
Novice Šarcu mesec dni pred volitvami nov mandat na čelu LMŠ
Tanja Fajon
Novice V SD potrdili kandidate za aprilske volitve
Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič
Novice SD predstavlja kandidate za državnozborske volitve
Robert Golob
Novice Golob predstavil še nekaj znanih imen, ki bodo kandidirala na volitvah
Novice Predvolilni programi: kaj obljubljajo politiki? #video
Robert Golob. Marjan Šarec.
Novice Je že jasno: iz Goloba so ustvarili novega Šarca
Aleksandra Pivec
Novice Aleksandra Pivec: Po volitvah bi sodelovala z ... #video

 

Ne spreglejte