Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 6. 2018,
14.02

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,37

78

Natisni članek

Marjan Šarec Zbor za republiko Janez Janša Janez Janša nova slovenska vlada 2018

Ponedeljek, 11. 6. 2018, 14.02

5 let, 10 mesecev

Zbor za republiko ostro nad Šarca. Ta odgovarja: Zbor je obstal v času in prostoru. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,37

78

V Zboru za republiko so se kritično odzvali na ravnanje predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je v preteklem tednu na vse stranke z izjemo SDS naslovil pismo o sodelovanju in se sestal z nekaterimi predsedniki političnih strank. Podpisniki izjave menijo, da Šarec s svojimi ravnanji v politični prostor vnaša polarizacijo, ki tepta večinsko voljo volivcev.

Kot poudarjajo podpisniki izjave o političnem izključevanju, je predsednik republike Borut Pahor po četrtkovem neformalnem povolilnem srečanju z relativnim zmagovalcem volitev, predsednikom SDS Janezom Janšo, vsem strankam in izvoljenim poslancem priporočil politiko vključevanja. 

Marjan Šarec
Novice Preberite, kaj v pismu šestim strankam ponuja Marjan Šarec

"Šarec se je začel vesti kot mandatar in sestavljati nekakšno koalicijo"

Omenjeno priporočilo predsednika države je po njihovih besedah povezano s številnimi predvolilnimi in povolilnimi napovedmi prvakov strank, da so izključene koalicije s predsednikom Janšo.

"To priporočilo bi bilo lahko namenjeno tudi Marjanu Šarcu, ki se je, ne da bi bil k temu povabljen in preden se je pogovorov lotil zmagovalec volitev, začel v javnosti vesti kot mandatar in sestavljati nekakšno koalicijo. Takšno vedenje Marjana Šarca, ki je predsednik stranke z enakim imenom, je nenavadno in sprto s povolilnimi postopki v demokratičnih državah," menijo podpisniki.

Kot glavni problem najnovejših volitev in povolilnih postopkov v Zboru za republiko navajajo politično izključevanje: "Ti postopki nemara ne bi vzbujali pozornosti ali zgražanja, ko ne bi Slovenija v zadnjih 28 letih vendarle napredovala od prakse izključevanja, ki je bila nekoč značilna za jugoslovanski in slovenski enopartijski sistem." 

Šarec: Zbor za republiko je obstal v času in prostoru

V LMŠ na navedbe Zbora za republiko, da Šarec s svojimi ravnanji v politični prostor vnaša polarizacijo, tepta večinsko voljo volivcev in korektno demokratično kulturo, odgovarjajo: "Tako kot večina drugih strank smo pred volitvami jasno povedali, da ne gremo v koalicijo z SDS. Ne vnašamo nobene polarizacije, temveč samo preverjamo, če predvolilne izjave še držijo," so zapisali.

Na trditve Zbora za republiko, da je Šarec politik, ki uporablja politično izključevanje, v LMŠ spomnijo, da je "ravno politika izključevanja in sovražnega govora ter nedostojnega naslavljanja medijev in drugih skupin stranko SDS osamila. Dodati je pa treba še nepregledno financiranje", pojasnjujejo.

Kritike podpisnikov, da gospod Šarec pri povolilnih aktivnostih prehiteva Janšo, kar da je "nenavadno in sprto s povolilnimi postopki v demokratičnih državah", v LMŠ odgovarjajo, da je vsaka stranka suverena v svojih dejanjih in se lahko pogovarja, s komer želi. "Uradni postopki se pa še niso začeli. Ko se bodo, je prav, da relativni zmagovalec prvi dobi mandat za sestavo vlade," priznavajo.

Podpisniki izjave med drugim poudarjajo, da bi morali biti zmagovalcu volitev omogočeni pogovori z vsemi strankami. V LMŠ se na to odzivajo, da jim jih nihče niti ne prepoveduje.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec po mnenju članov Zbora za republiko pri sestavljanju koalicije ne bi smel prehitevati prvaka SDS Janeza Janše. | Foto: STA , Predsednik LMŠ Marjan Šarec po mnenju članov Zbora za republiko pri sestavljanju koalicije ne bi smel prehitevati prvaka SDS Janeza Janše. Foto: STA ,

Novice Šarec po srečanju s Cerarjem in Bratuškovo: Obstaja volja, da ne gremo v koalicijo z SDS #video

"Šarec v politični prostor vnaša novo polarizacijo, ki tepta večinsko voljo volivcev"

Po njihovih besedah je nenavadno, da se je sestavljanja vlade lotila stranka, ki je na volitvah dobila pol manj glasov kot relativni zmagovalec: "Nesrečni položaj se morda zdi podoben položaju po volitvah leta 1996, ko je bil parlament razdeljen na dve enaki polovici. Po eni strani so po vsej sili želele vladati stranke tako imenovane kontinuitete, po drugi pa desnosredinske stranke. Razlika je v tem, da je 25 sedežev imela LDS, ki je navsezadnje ustvarila koalicijo z SLS, ki je imela 19 sedežev."

Novice Šarec k sodelovanju vabi vse stranke razen SDS #video

Ob neupoštevanju volje volivcev, ki so na letošnjih volitvah namenili več glasov neki drugi stranki, ne pa njegovi, Šarec v politični prostor vnaša novo polarizacijo, ki tepta večinsko voljo volivcev in korektno demokratično kulturo, poudarjajo v Zboru za republiko.

"Ob tem se seveda postavlja vprašanje, od kod gospodu Šarcu spodbuda, da začne sestavljati vlado s strankami, ki so dosegle še slabše rezultate od njegovega, predvsem pa mnogo slabše od relativnega zmagovalca. Pojavljajo se domneve in ugibanja o poslušnosti vplivnim osebnostim in središčem zunaj volilnega tekmovanja," so zapisali.

Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da bo mandat za sestavo najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši. | Foto: STA , Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da bo mandat za sestavo najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši. Foto: STA ,

"S polarizacijo izboljšave na številnih področjih niso mogoče"

Podpisniki skupne izjave Zbora za republiko Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Romana Jordan, Lovro Šturm, Anton Stres, Aleš Maver, Andrej Jemec, Alenka Puhar, Vasko Simoniti, Borut Trekman, Igor Senčar, Janez Podobnik, Igor Grdina, Jože Mlakar, Andrej Umek, France Cukjati, Friderik Čeček, Tomaž Zalaznik, Brane Senegačnik, Tamara Griesser Pečar, Janez Remškar, Jože Rant, Janez Mlakar, Ivan Rozman, Andreja Valič Zver, Marjan Podobnik, Andrej Aplenc, Marija Ogrin in Alenka Šverc pričakujejo, da se bo nevarno prehitevanje v prihodnjih dneh končalo. 

Janez Janša SDS
Novice Janša bo težko sestavil vlado, mogoča je leva vlada brez DeSUS #video

"Zmagovalcu volitev morajo biti omogočeni pogovori z vsemi strankami, ki bodo brez predsodkov upoštevale in seveda predlagale racionalne predloge za čim boljši uspeh države. Evropa in Slovenija se nahajata v nezavidljivem položaju iz več razlogov, zato podpisani pričakujemo kompetentno vlado z ministri, ki bodo od začetka svojega mandata delovali strokovno in odgovorno," so poudarili podpisniki.

Izboljšave na področjih javnih financ, obrambe, zdravstva in zunanje politike s politično polarizacijo nikakor niso mogoče, dodajajo v Zboru za republiko.

Pahor in Janša.
Novice Koalicijska izštevanka: kdo s kom v koalicijo #video
Ne spreglejte