Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 6. 2018,
12.13

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

38

Natisni članek

Borut Pahor Janez Janša Janez Janša

Torek, 5. 6. 2018, 12.13

5 let, 10 mesecev

Koalicijska izštevanka: kdo s kom v koalicijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

38

Pahor in Janša. | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor bo v četrtek opoldne v predsedniški palači sprejel relativnega zmagovalca nedeljskih predčasnih volitev, predsednika SDS Janeza Janšo. "Pogovor in srečanje sta neformalne narave in namenjena oceni možnosti, da Janez Janša sestavi novo vlado slovensko vlado," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Predsednik republike se je namreč, kot je napovedal že pred volitvami, odločil, da zmagovalcu parlamentarnih volitev podeli mandat za sestavo vlade.

Po delnih neuradnih izidih Državne volilne komisije je SDS na nedeljskih predčasnih volitvah zmagala s 24,94 odstotka prejetimi glasovi in bo v DZ zastopana s 25 poslanci. Drugouvrščeni LMŠ je pripadlo 13 poslanskih mandatov, SD in SMC po 10 mandatov, Levica jih je osvojila devet, NSi sedem, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS po pet, SNS pa se je v parlament prebila s štirimi poslanci. Mandatar za sestavo vlade sicer v DZ potrebuje podporo 46 poslancev.

Janez Janša SDS
Novice Kaj se bo zgodilo, če Janši ne uspe sestaviti vlade

Janša: Vlada brez SDS glede na rezultat volitev ni možna

Kakšna koalicija se bo glede na omenjen razrez poslanskih mest oblikovala, za zdaj še ni jasno. Najverjetnejši novi mandatar Janez Janša je v intervjuju za Nova24TV izrazil prepričanje, da vlada brez SDS glede na rezultat volitev ni možna.

"Je pa možna bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala," je dejal Janša in dodal, da bo SDS naredila vse, da sestavi stabilno vlado. 

Na vprašanje, ali bo lahko sestavil vlado, ki se bo čim prej lotila reševanja ključnih problemov, je Janša odgovoril, da je to odvisno od tistih, ki jih bodo povabili v koalicijo. K pogovorom nameravajo povabiti vse stranke, tudi tiste, ki že zdaj zatrjujejo, da ne bodo šle v vlado, osnova za pogajanja pa bo program, je poudaril Janša.

V LMŠ zanikali namigovanja o nestabilni poslanski skupini

Tudi iz strank levo od sredine ni še nobenih informacij o morebitnem dogovarjanju o koalicijskih povezavah. V LMŠ, ki je danes organizirala sestanek njenih 13 bodočih poslancev, so zanikali špekulacije o nestabilni poslanski skupini, iz katere bi kateri od poslancev kmalu po potrditvi mandata prestopil v drugo stranko. Nihče od novoizvoljenih poslancev ni izpostavil namere, da bi izstopil iz poslanske skupine, ali izrazil nezadovoljstva z odločitvijo LMŠ, da stranka ne bo šla v koalicijo s SDS.

Prvak stranke Marjan Šarec je koalicijo s SDS zavrnil že pred nedeljskimi volitvami. Svojo odločitev je tako kot na volilno nedeljo tudi danes potrdil z zapisom na Twitterju: "Ne vem, kaj je tako čudnega v dejstvu, da pred volitvami poveš, v kakšno koalicijo ne želiš, po volitvah pa se tega držiš."

Marjan Šarec je danes znova poudaril, da njegova stranka ne bo šla v koalicijo s SDS. | Foto: Bojan Puhek Marjan Šarec je danes znova poudaril, da njegova stranka ne bo šla v koalicijo s SDS. Foto: Bojan Puhek

Slavoj Žižek
Novice Žižek: Stranka Levica v parlamentu edini žarek upanja

Stranke na levici in sredini zanikajo dogovarjanje 

Tudi v več drugih strankah, na primer v SD, Levici, SMC in Stranki Alenke Bratušek, so zanikali, da bi že obstajali kakršnikoli pogovori, Prvak DeSUS Karl Erjavec je zatrdil, da za zdaj ni bilo še nobenih klicev. Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki je prav tako zatrdil, da dogovarjanj še ni bilo, je najbolje počakati, da se Pahor in Janša sestaneta in da se lahko nato začnejo uradni pogovori.

Medtem je predsednik NSi Matej Tonin pred sejo nocojšnjega izvršilnega odbora stranke, na kateri so spregovorili tudi o njegovem ponujenem odstopu, pojasnil, da je ožje vodstvo NSi z izidom volitev zadovoljno. Glede koalicijskega povezovanja z Janšo je povedal, da še nista govorila, hkrati pa je zatrdil, da se v stranki ne bodo vsiljevali nikomur.

Glasovi po pošti iz Slovenije bodo znani v sredo

Glasovi, ki so jih po pošti poslali volivci iz Slovenije, še niso znani, saj nekatere okrajne volilne komisije in komisije volilnih enot še ugotavljajo izide glasovanja. Izide glasovanja po pošti iz Slovenije bo Državna volilna komisija objavila v sredo do sredine dneva, so sporočili iz DVK. Kadar dobi okrajna komisija manj kot deset glasovnic, mora namreč te predati komisiji volilne enote.

Glasove po pošti iz Slovenije bodo prišteli dosedanjim glasovnicam z volišč, ki so jih volilne komisije preštele že v nedeljo. Za ugotavljanje končnega izida nedeljskih parlamentarnih volitev je treba sicer počakati še na glasovnice po pošti iz tujine. Upoštevali bodo tiste, ki bodo prispele do ponedeljka, 11. junija, do 12. ure.
Ne spreglejte