Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2023,
13.00

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Natisni članek

Bruselj konferenca Združeni narodi potres Turčija

Torek, 7. 3. 2023, 13.00

1 leto, 1 mesec

ZN o potresu v Turčiji: Škodo ocenjujemo na več kot sto milijard dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Turčija, potres, škoda | Dokončna ocena škode bo služila kot podlaga za donatorsko konferenco za popotresno obnovo, ki bo prihodnji teden v Bruslju. Po nekaterih ocenah naj bi bilo škode za več kot sto milijard dolarjev. | Foto Reuters

Dokončna ocena škode bo služila kot podlaga za donatorsko konferenco za popotresno obnovo, ki bo prihodnji teden v Bruslju. Po nekaterih ocenah naj bi bilo škode za več kot sto milijard dolarjev.

Foto: Reuters

Škoda po uničujočem potresu, ki je v začetku februarja prizadel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je samo v Turčiji preliminarno ocenjena na več kot sto milijard dolarjev, so danes sporočili iz ZN. Ko bo ocena končna, bo služila kot podlaga za donatorsko konferenco, ki bo prihodnji teden v Bruslju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Že zdaj je jasno, da bo samo škoda znesla več kot sto milijard dolarjev," je novinarjem prek videopovezave iz turškega mesta Gaziantep povedala Louisa Vinton iz Programa Združenih narodov za razvoj (UNDP) in dodala, da se bodo temu znesku pridružili še stroški obnove.

Svetovna banka je sicer prejšnji teden ocenila, da je potres v Turčiji povzročil za več kot 34 milijard dolarjev škode in da bo sanacija ta znesek podvojila.

Turčija, potres, škoda
Novice V Turčiji po potresih zaradi domnevne malomarnosti pridržali več kot 180 ljudi

Vendar pa je Vintonova pojasnila, da je turška vlada skupaj z UNDP, Svetovno banko in Evropsko unijo izračunala, da je škoda bistveno višja, čeprav so izračuni preliminarni, navaja AFP.

Ko bo dokončna, bo ta ocena služila kot podlaga za donatorsko konferenco za popotresno obnovo, ki bo prihodnji teden v Bruslju, je dodala.

Gradili bodo bolj kakovostno in trajnostno

Stroški obnove, vključno s prizadevanji za gradnjo izboljšane in okoljsko bolj trajnostne infrastrukture, bodo po njenih besedah "očitno presegli ta znesek". Vinton je izrazila tudi razočaranje UNDP zaradi dozdajšnjega slabega odziva na pozive k financiranju obnove.

V februarskem uničujočem potresu in številnih popotresnih sunkih, ki so sledili, je v Turčiji in Siriji skupno umrlo več kot 50 tisoč ljudi, na tisoče pa jih je bilo poškodovanih. Samo v Turčiji naj bi bilo uničenih več kot 200 tisoč stavb.

Turčija
Novice Turčija in Sirija: število žrtev preseglo 50 tisoč
Erdogan
Novice Erdogan obljubil gradnjo 200 tisoč novih domov: Nobena stavba ne bo višja od štirih nadstropij
Turčija, Sirija, potres
Novice ZN: V Siriji zaradi potresa prizadetih skoraj devet milijonov ljudi
Ne spreglejte