Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 9. 2021,
21.40

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

5

Natisni članek

Unesco Združeni narodi izobraževanje civilisti novinarji orožje protesti nasilje talibani

Petek, 10. 9. 2021, 21.40

2 leti, 7 mesecev

Združeni narodi talibanom: končajte uporabo sile na protestih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

5

talibani | Shamdasanijeva je bila kritična tudi do prepovedi protestov brez odobritve oblasti. "Namesto da prepovedo mirne proteste, bi morali talibani prenehati uporabljati silo in zagotoviti pravico do mirnega zbiranja in svobode izražanja," je povedala. | Foto Reuters

Shamdasanijeva je bila kritična tudi do prepovedi protestov brez odobritve oblasti. "Namesto da prepovedo mirne proteste, bi morali talibani prenehati uporabljati silo in zagotoviti pravico do mirnega zbiranja in svobode izražanja," je povedala.

Foto: Reuters

V uradu visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet so danes obsodili vse bolj nasilen odziv talibanov na mirne proteste v Afganistanu. Unesco je ob tem posvaril pred nazadovanjem na področju izobraževanja v tej državi.

"Talibane pozivamo, da takoj končajo uporabo sile in arbitrarna pridržanja tistih, ki uresničujejo svojo pravico do mirnega zbiranja, in novinarjev, ki poročajo o protestih," je povedala tiskovna predstavnica urada visoke komisarke Ravina Shamdasani.

Uporabljali so prave naboje 

Iz urada so sporočili, da so oboroženi borci uporabljali prave naboje, da bi razgnali množice, pri čemer so bili od sredine avgusta ubiti najmanj štirje ljudje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Orožje ne sme biti nikoli uporabljeno, z izjemo odziva na neposredno grožnjo smrti ali resne poškodbe," je dejala Shamdasanijeva.

Tiskovna predstavnica urada visoke komisarke je poudarila še, da novinarji, ki poročajo s protestov, ne bi smeli biti deležni represije. V sredo so v Afganistanu aretirali najmanj pet novinarjev, dva so več ur pretepali.

Talibani Kabul
Novice Talibani so ubili visoko nosečo policistko

Grozi jim generacijska katastrofa 

V organizaciji ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) pa so ob tem danes opozorili, da zaradi nasilja, ki se Afganistanu obeta pod talibansko vladavino, grozi nazadovanje na področju izobraževanja.

"Število notranje razseljenih oseb bo glede na projekcije naraslo, s tem se povečuje tveganje za izgube pri učenju otrok in generacijsko katastrofo," so sporočili iz urada ZN s sedežem v Parizu. Po njihovih besedah je v nevarnosti "ogromen napredek", ki je bil v Afganistanu v zadnjih dveh desetletjih narejen na področju izobraževanja, poroča AFP.

Svetovni program za hrano (WFP), ki prav tako deluje v okviru ZN, je medtem posvaril, da 93 odstotkov gospodinjstev ne uživa zadostne količine hrane. "Starši izpuščajo obroke, da bi lahko otroci jedli," so sporočili. Te ugotovitve temeljijo na telefonski anketi, ki so jo opravili med 21. avgustom in 5. septembrom v vseh afganistanskih provincah.

Mohammad Hassan Akhund talibani
Novice Na čelu talibanske vlade, a tudi na terorističnem seznamu #video
Kitajski in pakistanski vojaki
Novice So Američani zbombardirali napačno državo?
Talibani
Novice Talibani trdijo, da so zavzeli provinco Panšir #video
talibani
Novice Uporniki trdijo, da so talibani v Panširju utrpeli velike izgube
Talibani Kabul
Novice Ameriški general: V Afganistanu verjetna državljanska vojna
Ne spreglejte