SiolNET. Novice Svet
2,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški general: V Afganistanu verjetna državljanska vojna

2,56

termometer

Talibani Kabul
Talibani so v Afganistanu ekspresno prevzeli oblast. Foto: Reuters

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Mark Milley, je v soboto za ameriške medije menil, da je "verjetno", da bo v Afganistanu izbruhnila državljanska vojna, in posvaril, da bi zaradi tega lahko oživile teroristične skupine v državi.

Po začetku umika ameriških sil iz dežele pod Hindukušem so talibani zelo hitro prevzeli Afganistan. Edina, ki se skrajnim islamistom še upira, je provinca Panšir na severu države.

"Moja vojaška ocena (...) je, da se bodo razmere verjetno razvile v državljansko vojno," je za Fox News dejal načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Milley. Ob tem si je zastavil vprašanje, ali bo talibanom, ki še niso oblikovali vlade, uspelo utrditi oblast in vzpostavili učinkovito upravljanje države.

"Zelo verjetno je, da bi se lahko v 12, 24, 36 mesecih v tej regiji vzpostavili ponoven vzpon terorizma," je še menil načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Mike Milley. "Zelo verjetno je, da bi se lahko v 12, 24, 36 mesecih v tej regiji vzpostavili ponoven vzpon terorizma," je še menil načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Mike Milley. Foto: Reuters

"Menim, da obstaja najmanj zelo velika verjetnost širše državljanske vojne, kar bo nato privedlo do razmer, ki bi lahko v resnici povzročile ponovno vzpostavitev (teroristične mreže) Al-Kaide ali rasti (skrajne islamistične skupine) Islamske države ali drugih (...) terorističnih skupin," je še dejal general Milley. Ob tem je poudaril, da ne more napovedati, kaj se bo zgodilo v Afganistanu, a je kljub temu pesimist.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin