Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 9. 2021,
6.45

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

15

Natisni članek

nosečnica smrt Afganistan talibani

Ponedeljek, 6. 9. 2021, 6.45

2 leti, 7 mesecev

Talibani so ubili visoko nosečo policistko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

15

Talibani Kabul | Banu Nagar je kot policistka delala v lokalnem zaporu. Trije moški so po besedah sorodnikov vdrli v hišo, jo preiskali in nato zvezali družino.  | Foto Reuters

Banu Nagar je kot policistka delala v lokalnem zaporu. Trije moški so po besedah sorodnikov vdrli v hišo, jo preiskali in nato zvezali družino.

Foto: Reuters

Talibani, ki so pred slabim mesecem v Afganistanu prevzeli oblast, naj bi osem mesecev nosečo policistko Banu Negar ubili na njenem domu vpričo njenega moža in otrok. 

Talibani naj bi bili odgovorni za smrt visoko noseče policistke Banu Nagar. Ta je umrla v svojem domu, v mestu Firozkoh v provinci Ghor, so priče povedale za BBC.

Talibani zanikajo povezavo s smrtjo nosečnice

Talibani kakršnokoli povezavo s smrtjo noseče ženske sicer zanikajo. Kot so dejali, incident preiskujejo. "Vemo, kaj se je zgodilo, in lahko zatrdim, da talibani niso vpleteni. Naša preiskava še poteka," je dejal Zabiullah Mujaheed, talibanski predstavnik za stike z javnostmi. Ob tem je poudaril, da so talibani že napovedali amnestijo za ljudi, ki so delali za prejšnjo upravo, incident pa označili za "osebno sovraštvo ali kaj drugega".

Podrobnosti incidenta ostajajo uganka, saj se prebivalci mesta Firozkoh zaradi maščevanja talibanov bojijo spregovoriti. Kljub temu so tri priče za BBC povedale, da so talibani v soboto napadli Negar in jo pred možem in otroki ustrelili. Trije moški so po besedah sorodnikov vdrli v hišo, jo preiskali in nato zvezali družino. Vlomilci so govorili arabsko. 

Talibani Kabul
Novice Ameriški general: V Afganistanu verjetna državljanska vojna

Prizadevajo si spremeniti svoj ugled, a njihovo delovanje ostaja enako

Odkar so 15. avgusta talibani v Afganistanu prevzeli oblast, si prizadevajo spremeniti svoj ugled in se v javnosti prikazati kot strpnejši. Iz nekaterih delov države še vedno poročajo o njihovih brutalnih dejanjih in nasilju. Talibani so uradno dejali, da ne bodo iskali maščevanja tistim, ki so delali za nekdanjo vlado. Še naprej poudarjajo, da bodo dekleta in ženske obdržale svoje pravice, toda trenutna pravila kažejo na to, da se bo življenje žensk spremenilo. 

Skupine za človekove pravice dokumentirajo poboje iz maščevanja, pridržanje in preganjanje verskih manjšin.
Afganistan tamb študentka
Novice Pretresljiva izpoved 23-letnice, ki ji je uspelo pobegniti iz Afganistana #video

Talibani za študentke v Afganistanu odredili nikab in ločene učilnice

Talibani še naprej poudarjajo, da bodo dekleta in ženske obdržale svoje pravice, toda trenutna pravila kažejo na to, da se bo življenje žensk spremenilo. Ženske, ki obiskujejo zasebne afganistanske univerze, morajo nositi obleko abaja in nikab, ki pokrivata celotno telo in večino obraza, so odredili talibani. Sporočili so tudi, da morajo biti razredi ločeni po spolu ali pa vsaj razdeljeni z zaveso. 

Študentke lahko poučujejo le ženske in starejši moški dobrega značaja

V obsežnem dokumentu, ki so ga izdale za izobraževanje pristojne talibanske oblasti, so prav tako odredili, da lahko študentke poučujejo le ženske. Če to ni mogoče, jih lahko začasno poučujejo tudi "starejši moški dobrega značaja". Ženske morajo učilnico po koncu ure zapustiti pet minut prej kot moški, da se pred učilnicami ne družijo, nato pa morajo ostati v čakalnici, dokler njihovi moški kolegi ne zapustijo stavbe. Odlok velja za zasebne fakultete in univerze.

Neimenovani univerzitetni profesor je navodila komentiral kot v praksi težko izvedljiva, češ da nimajo dovolj profesoric ali razredov za ločevanje deklet. Obenem je vseeno izrazil zadovoljstvo, da dekleta sploh smejo obiskovati univerzo.

V novih predpisih, ki so jih talibani izdali v soboto, zahtevajo, da ženske nosijo nikab, ki v nasprotju z burko ne prekriva oči. V zadnjih letih so sicer burke in nikabi v veliki meri izginili z ulic Kabula, vendar so ostali pogosti v manjših afganistanskih mestih. | Foto: STA , V novih predpisih, ki so jih talibani izdali v soboto, zahtevajo, da ženske nosijo nikab, ki v nasprotju z burko ne prekriva oči. V zadnjih letih so sicer burke in nikabi v veliki meri izginili z ulic Kabula, vendar so ostali pogosti v manjših afganistanskih mestih. Foto: STA ,

Med prvo vladavino talibanov v Afganistanu, ki se je končala po mednarodnem posredovanju leta 2001, so bile dekleta in ženske večinoma izključene iz izobraževanja, saj so v državi veljala stroga pravila - ženske so dom lahko zapustile zgolj v spremstvu moža ali moškega sorodnika, učilnice pa so bile povsem ločene po spolu. Zunaj svojega doma so morale nositi burko, pokrivalo, ki jim je povsem zakrivalo obraz.
talibani
Novice Uporniki trdijo, da so talibani v Panširju utrpeli velike izgube

Talibani zavzeli provinco Panšir

Talibani so danes sporočili, da so zavzeli afganistansko provinco Panšir. Ta je bila še zadnja od 34 afganistanskih provinc, ki ni bila pod njihovim nadzorom. Glede na navedbe nekaterih upornikov to sicer ne drži. Kot so zatrdili, se bo boj v dolini Panšir nadaljeval.

"S to zmago je naša država rešena iz močvirja vojne," je dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid

V provinci Panšir, goratem in težko dostopnem območju severno od Kabula, so v zadnjih dneh potekali hudi boji med člani protitalibanske skupine Nacionalna odporniška fronta (NRF) in talibani.

Nacionalna odporniška fronta, sestavljena iz protitalibanske milice in nekdanjih afganistanskih varnostnih sil, je pozno v nedeljo priznala, da je utrpela velike izgube na bojišču v Panširju, in pozvala k prekinitvi ognja.

Vseeno pa nekateri uporniki trditve talibanov, da so uspešno zavzeli območje, zanikajo. "To ni res, talibani niso zajeli Panširja, zavračam talibanske trditve," je za britanski BBC povedal tiskovni predstavnik NRF.

Vodja upora proti talibanom Afganistance pozval k splošni vstaji

Vodja upornikov v afganistanski provinci Panšir Ahmad Masud je danes Afganistance pozval k splošni vstaji proti talibanom. "Pozivamo vas, da začnete splošno vstajo zaradi časti, svobode in ponosa naše domovine," je v zvočnem posnetku pozval vodja protitalibanske skupine Nacionalna odporniška fronta (NRF) Masud.

Nemška policija
Novice Berlin: Afganistanec z nožem zabodel žensko, ker je delala #video

 

Ne spreglejte