Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 9. 2021,
13.55

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

Afganistan talibani

Nedelja, 5. 9. 2021, 13.55

2 leti, 7 mesecev

Uporniki trdijo, da so talibani v Panširju utrpeli velike izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
talibani | Talibani so po navedbah nekdanjih lokalnih političnih predstavnikov zaprli dostop humanitarne pomoči do province Panšir. "Ne dovolijo, da bi hrana ali kar koli drugega prišlo v Panšir," je povedal nekdanji poslanec Zal Mohamad Zalmaj Nuri. | Foto Reuters

Talibani so po navedbah nekdanjih lokalnih političnih predstavnikov zaprli dostop humanitarne pomoči do province Panšir. "Ne dovolijo, da bi hrana ali kar koli drugega prišlo v Panšir," je povedal nekdanji poslanec Zal Mohamad Zalmaj Nuri.

Foto: Reuters

Protitalibanski uporniki so danes sporočili, da so njihovi borci pregnali iz okrožja Parjan na severovzhodu province Panšir vse talibanske borce in ob tem slednjim povzročili velike izgube. Predstavnik Nacionalne odporniške fronte (FNR) Fahim Dašti je na Twitterju zapisal, da je bilo ubitih, ranjenih ali zajetih okoli tisoč talibanskih borcev. Teh navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Predstavnik talibanov Bilal Karimi je medtem danes na Twitterju zapisal, da njihove sile obvladujejo pet od sedmih okrožij province Panšir. Gre za edino od 34 afganistanskih provinc, ki še ni pod nadzorom talibanov. To je gorato in težko dostopno območje severno od Kabula.

Eden od prebivalcev okrožja Šutul, ki se nahaja ob vhodu v provinco, je povedal, da so talibani v soboto vstopili v njihovo vas in streljali na več parkiranih avtomobilov. Večina civilistov je še pred njihovim prihodom pobegnila višje v gore. Dodal je, da so talibanski borci nato znova zapustili območje, po nepotrjenih informacijah pa naj bi ob odhodu padli v zasedo.

Upor proti talibanom vodi Ahmad Masud, sin znanega afganistanskega voditelja Ahmada Šaha Mansuda, ki je umrl v atentatu dva dni pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001. (Fotografija je simbolična) | Foto: AP Upor proti talibanom vodi Ahmad Masud, sin znanega afganistanskega voditelja Ahmada Šaha Mansuda, ki je umrl v atentatu dva dni pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001. (Fotografija je simbolična) Foto: AP

Papež pozval k sprejetju afganistanskih beguncev

Papež Frančišek je svet danes medtem pozval k sprejetju afganistanskih beguncev. "Številne države pozivam, naj sprejmejo in zaščitijo vse, ki iščejo novo življenje," je v molitvi Angel Gospodov poudaril sveti oče. Zavzel se je tudi za zaščitno notranje razseljenih oseb.

"Naj vsi Afganistanci dostojno živijo v miru in bratstvu s svojimi sosedi. Naj se afganistanska mladina izobražuje," je še poudaril papež, ki se je spomnil tudi na žrtve orkana Ida v ZDA.

 

Ne spreglejte