Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2019,
10.56

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,66

13

Natisni članek

preprodajalci mamil steroidi Matevž Karner Mihael Karner Lenka Karner

Torek, 9. 7. 2019, 10.56

4 leta, 9 mesecev

Iščejo Mihaela Karnerja

ZDA ponujajo milijone za informacije o slovenskem "kralju steroidov" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,66

13

Ameriški urad za boj proti drogam (DEA) je razpisal nagrado za podatke o treh Slovencih, osumljenih trgovine s prepovedanimi drogami. Gre za Mihaela Karnerja, njegovo ženo Alenko Karner in brata Matevža Karnerja. Urad ponuja do 15 milijonov dolarjev za podatke, ki bi jim pomagali do pridržanja oziroma obsodbe trojice Slovencev.

Avtomoto To parkirišče so prodali za kar 36 milijonov evrov

Ameriški organi pregona že leta preganjajo družino Mihaela Karnerja zaradi obtožb o trgovini s prepovedanimi steroidi. Trdijo, da je Karner od leta 2000 vodil globalno mrežo za distribucijo anaboličnih steroidov in prodal na milijone doz steroidov po vsem svetu, tudi več tisoč strankam v ZDA. Prodaja naj bi potekala prek spleta, Karnerjevim očitajo, da naj bi protipravno pridobili okrog 50 milijonov dolarjev (danes 45 milijonov evrov) premoženja.

Mihaela Karnerja (na fotografiji) in ženo so decembra leta 2010 prijeli v Avstriji, ZDA pa so zahtevale njuno izročitev, a sta bila aprila 2012 izpuščena po plačilu milijonske varščine. Od takrat naj bi bila v Sloveniji, Mihael načrtuje gradnjo stanovanjske soseske v Ljubljani. | Foto: Marko Vanovšek Mihaela Karnerja (na fotografiji) in ženo so decembra leta 2010 prijeli v Avstriji, ZDA pa so zahtevale njuno izročitev, a sta bila aprila 2012 izpuščena po plačilu milijonske varščine. Od takrat naj bi bila v Sloveniji, Mihael načrtuje gradnjo stanovanjske soseske v Ljubljani. Foto: Marko Vanovšek

Zvezno sodišče v Massachusettsu ga je skupaj z ženo Alenko in bratom Matevžem leta 2010 obtožilo pranja denarja ter razpečevanja steroidov. Decembra leta 2010 so Mihaela Karnerja z ženo aretirali v Avstriji, ZDA pa so zahtevale njuno izročitev, a sta bila aprila 2012 izpuščena iz avstrijskega zapora po plačilu milijona evrov varščine.

Nato sta odšla v Slovenijo, kjer naj bi bila tudi danes. Slovenija z ZDA nima podpisanega sporazuma o izročanju. V domači državi po naših neuradnih informacijah zoper Mihaela Karnerja ne teče noben postopek. Tudi nekateri ameriški mediji pišejo, da naj bi nemoteno posloval iz Slovenije. Še lani se je pojavljal v medijih v zvezi z nepremičninskim poslom: na ljubljanskem Viču je želel graditi 30 milijonov evrov vredno stanovanjsko-poslovno sosesko Urbana oaza. Kje sta Alenka in Matevž Karner oziroma s čim se ukvarjata, ni znano.

Mihael Karner: Sem doma v Ljubljani

Mihael Karner pa se je danes odzval za POP TV. Kot je povedal, da je z družino doma v Ljubljani. "Predlagam naj ZDA pošljejo vsaj nekaj denarja na Generalno policijsko upravo, saj jim oni kar naprej javljajo vse podatke o meni," je sporočil v pisnem pogovoru. Kot je še dodal, ne bo nihče dobil razpisane nagrade, saj Slovenija svojih državljanov ne izroča ZDA, zato so podatki o tem, kje se nahaja, zanje tako ali tako neuporabni.

Dodal je, da se pred nikomer ne skriva in da želi, da se pred slovenskimi sodišči ugotovi, ali je kaj naredil narobe. "V zvezi s tem postopkom je tudi pred slovenskim sodiščem že ena zaključena sodba v moj prid," še pojasnjuje Karner in namiguje na odločitev slovenskega sodišča, da odmrzne njegovo premoženje, poroča POP TV. 

šolstvo, pouk, učenci, šola
Novice Zakaj je financiranje zasebnega šolstva vroč politični kostanj?

Petmilijonska nagrada

Leta 2013 je urad takratnega ameriškega predsednika Baracka Obame Karnerja uvrstil na seznam preprodajalcev drog. Kot so sporočili, so osebam in organizacijam s seznama zamrznili premoženje v ZDA, ameriškim posameznikom in podjetjem pa je z njimi prepovedano opravljati posle.

Fotografija Karnerja, njegove žene Alenke in brata Matevža pa se je znašla tudi na spletni strani DEA, na seznamu iskanih oseb (spodaj posnetek objave na spletu). Kot navajajo na strani, Karnerjevim očitajo prepovedano preprodajo steroidov in pranje denarja, hkrati navajajo, da so na voljo tudi nagrade za uporabne informacije.

Kot so sporočili z ameriškega veleposlaništva, je DEA nedavno razpisala nagrado v zameno za uporabne podatke o vsakem od treh osumljencev. Za vsakega ponujajo do pet milijonov dolarjev (4,5 milijona evrov) nagrade. Fotografije in podatki o osumljencih ter informacija o razpisani nagradi so objavljeni tudi na straneh ameriškega zunanjega ministrstva, kjer piše še, da naj se tisti, ki ima kakšno informacijo, obrne na najbližje veleposlaništvo. 

karnerjevi | Foto: DEA Foto: DEA

Rovinj
Novice Hrvaška deklica, ki jo je oče v vročini pustil v avtomobilu, je umrla #video

Kako naj bi delovala mreža?

Karner naj bi po ugotovitvah Američanov predhodne sestavine za kemikalije za izdelavo nedovoljenih dopinških preparatov med drugim pridobival iz jugovzhodne Azije, v tovarni v Vzhodni Evropi pa naj bi jih nato izdelali in pakirali.

Ko je prejel spletno naročilo za steroide, jih je v večjih količinah poslal posrednikom v Veliki Britaniji, Italiji, Grčiji in drugod, kjer so jih prepakirali v manjše količine kot posamezna naročila in nato posredovali naročnikom. Na ta način naj bi Karnerju uspelo zabrisati izvor nedovoljenih preparatov, je v preteklosti javno razkrilo tožilstvo ZDA. Prihodke od te prodaje naj bi Karner skrival v davčnih zavetiščih.

nesreča vlaka
Novice Po nesreči vlaka na izviru Rižane niso zaznali onesnaženja

Karner: Gre za legalne moške hormone

Potem ko so ga leta 2012 Avstrijci izpustili, je Karner spregovoril za Finance. Zanikal je, da bi prodajal anabolične steroide, in dejal, da gre po njegovem mnenju za povsem legalne moške hormone, ki jih ni prodajal, ampak je bil le svetovalec in lobist nekaterih podjetij, ki so se ukvarjala z njihovo prodajo.

Karner meni, da je ocena Američanov o 50 milijonov dolarjev zaslužka pretirana, saj naj bi bilo njegovo premoženje (nepremičnine, terjatve in naložbe) vredno "le" nekaj milijonov evrov. Dodal je, da je denar v celoti zaslužil s poslovanjem v tujini in da dela od 19. leta. 

Ta denar naj bi opral prek različnih slamnatih podjetij in ga vložil v nepremičnine, s katerimi se ukvarja tako v Sloveniji kot v tujini. "Prek davčnih oaz poslujemo zato, ker tako plačamo manj davka, in ne zato, da bi brisali sledi za denarjem ali ga prali. /.../ Da bi šlo za pranje denarja, bi moral najprej storiti kaznivo dejanje, pa ga nisem," je obtožbe komentiral Karner.

Pivovarna Laško Union
Novice Pivovarna Laško Union lani povečala prihodke in dobiček

Europol razbil mrežo preprodajalcev steroidov

Evropski policijski urad Europol je prav danes sporočil, da so evropski varnostni organi v 33 državah, tudi Sloveniji, opravili obsežno akcijo v boju proti posedovanju anabolnih steroidov in ponarejanju zdravil. Aretiranih je bilo več kot 230 osumljencev, v Evropi so odkrili devet podzemnih laboratorijev zdravil in zasegli več ton prepovedanih poživil.

A s slovenske policije so nam odgovorili, da so v preiskavi sodelovali zgolj z izmenjavo podatkov. Ali je kakšna povezava s primerom Karner, za zdaj ni znano. Podrobno v članku Več kot 230 aretacij v mednarodni protidopinški raciji, vpletena tudi Slovenija.

Ne spreglejte