Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2019,
8.22

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

doping

Torek, 9. 7. 2019, 8.22

4 leta, 9 mesecev

Operacija Viribus

Več kot 230 aretacij v mednarodni protidopinški raciji, vpletena tudi Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
doping | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V veliki protidopinški raciji so evropski varnostni organi v 33 državah, tudi Sloveniji, ukrepali proti posedovanju anabolnih steroidov in ponarejanju zdravil. Preiskovalci so opravili tako imenovano "največjo operacijo take vrste", poimenovano Operacija Viribus, je Evropski policijski urad Europol objavil v ponedeljek.

Aretiranih je bilo več kot 230 osumljencev, v Evropi so odkrili devet podzemnih laboratorijev zdravil in zasegli na tone prepovedanih poživil. Med drugim naj bi našli kar 24 ton steroidnega praška.

V operacijo je bila vključena tudi Svetovna protidopinška agencija (Wada), preiskavo pa sta vodili italijanska in grška policija.

Preiskovalci so zasegli skupno 3,8 milijona nedovoljenih poživil in ponarejenih zdravil, vključno z dopinškimi substancami, dietičnimi dodatki, zdravili in športnimi ter prehrambenimi dopolnili. Razdrli so 17 organiziranih skupin, končna številka aretiranih je 234, odprli pa so 839 sodnih primerov.

V operacijo Viribus je bila po izjavi za javnost Evropskega policijskega urada (Europol) vključena tudi Slovenija. Ob njej je navedenih še 32 drugih držav, med njimi Avstrija, Francija, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Velika Britanija, Kolumbija, Švica, Ukrajina, Hrvaška, BiH, Črna gora, Severna Makedonija, Albanija in ZDA.

Slovenska policija prispevala podatke, pridržanj ni bilo

Na policiji so nam pojasnili, da so v Europolovi operaciji sodelovali konec preteklega leta. Kot pravijo, so bili prisotni na začetnem delovnem sestanku na Europolu, sodelovali pa so tudi v izmenjavi operativnih informacij z drugimi državami o sumih kaznivih dejanj, ki so bila izvršena v drugih državah. Pri nas ni bilo niti hišnih preiskav niti odvzemov prostosti, so nam še povedali.

Med operacijo so zaznali naslednje trende: trgovci na debelo uvažajo velike količine steroidov za prodajo na črnem trgu, nepoklicni športniki, motoristi in bodibilderji kupujejo manjše pakete steroidov, večinoma iz Azije ali vzhodne Evrope, ki jih prenašajo v telovadnice. Povečala se je uporaba socialnih omrežij za oglaševanje, promocijo in prodajo anabolnih izdelkov, majhne organizirane kriminalne skupine vlagajo v nelegalne laboratorije in prodajajo nedovoljene substance, še vedno narašča število nepooblaščenih in ilegalnih spletnih lekarn, tudi na temnem spletu, v zadnjem času pa se vse več transakcij opravi s predplačniškimi kreditnimi karticami in kriptovalutami, so zapisali pri Europolu.

V zadnjih 20 letih se je svetovna prodaja anabolnih substanc močno povečala. Vsak, ki si želi priti do prepovedanih substanc, lahko pride do njih z enostavnim nakupom na spletu. So pa te substance lahko zelo škodljive za človekovo zdravje, saj med drugim povečujejo možnost srčnega infarkta, raka ter škodujejo ledvicam in jetrom. Varne pa niso niti živali, še posebno dirkalni konji, katerim lastniki prav tako dajejo prepovedane substance za boljši nastop.

Preberite še:

doping
Sportal Madžarski kajakašici grozi štiriletni suspenz zaradi dopinga
Wada
Sportal Skoraj 300 ruskih športnikov osumljenih zlorabe nedovoljenih poživil

 

Ne spreglejte