Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 1. 2022,
18.02

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

4

Natisni članek

sankcije Banjaluka Milorad Dodik

Sreda, 5. 1. 2022, 18.02

2 leti, 1 mesec

ZDA ostro proti Dodiku: Ogroža stabilnost BiH in regije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

4

Milorad Dodik | ZDA so Miodraga Dodika obtožile, da s svojimi odcepitvenimi potezami ogroža krhek 25-letni daytonski mirovni sporazum. | Foto Reuters

ZDA so Miodraga Dodika obtožile, da s svojimi odcepitvenimi potezami ogroža krhek 25-letni daytonski mirovni sporazum.

Foto: Reuters

ZDA so danes uvedle sankcije proti voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku in z njim povezani televizijski mreži zaradi ogrožanja stabilnosti Bosne in Hercegovine in regije. Obtožile so ga, da s svojimi odcepitvenimi potezami ogroža krhek 25-letni daytonski mirovni sporazum, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Destabilizirajoče koruptivne dejavnosti Milorada Dodika in poskusi razdrtja daytonskega mirovnega sporazuma, ki jih spodbujajo njegovi lastni interesi, ogrožajo stabilnost Bosne in Hercegovine ter vse regije," je sporočil podsekretar za terorizem in obveščevalno službo na ameriškem finančnem ministrstvu Brian Nelson.

"(Dodikova) razdiralna etnonacionalistična retorika odraža njegova prizadevanja za uresničitev teh političnih ciljev in za odvračanje pozornosti od njegovih koruptivnih dejavnosti," so dodali na ministrstvu.

Sankcije vključujejo blokado vseh sredstev, ki jih ima Dodik na voljo pod pristojnostjo ZDA, in kriminalizacijo transakcij z njim v skladu z zakonodajo ZDA.

ZDA je sankcije uvedla tudi proti Alternativni televiziji, televizijski mreži iz Banjaluke, ki si jo lasti podjetje, povezano z Dodikovim sinom.

Bosansko tožilstvo uvedlo preiskavo proti Dodiku 

Dodik je združeno BiH označil za neuspeh in napovedal umik Republike srbske iz niza osrednjih institucij BiH. Parlament Republike srbske je nato decembra kljub svarilom z Zahoda sprejel predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.

Bosansko tožilstvo je zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja napada na ustavni red Bosne in Hercegovine uvedlo preiskavo proti Dodiku in še 12 osebam. Njihov cilj so bili sprememba ustavne ureditve BiH, strmoglavljenje njenih najvišjih institucij in zmanjšanje obrambne moči BiH, piše v utemeljitvi preiskave. Dodiku prav tako očitajo poskus nezakonitega oblikovanja vojske.

Milorad Dodik
Novice Svarilo iz evropskega parlamenta: V BiH lahko v 24 urah pošljemo šest tisoč vojakov
Milorad Dodik
Novice Schmidt: Dodika je treba ustaviti
Milorad Dodik
Novice Dodik hoče Banjaluko za uradno prestolnico Republike Srbske
Milorad Dodik
Novice Rusija: Podprli bomo osamosvojitev Republike Srbske
Ne spreglejte