Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2019,
21.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

1

Natisni članek

Vozniško dovoljenje Hrvaška Gabrijela Žalac ministrstvo policija nesreča nesreča

Torek, 12. 3. 2019, 21.24

5 let, 1 mesec

Zaradi ministrice na Hrvaškem gneča za vozniška dovoljenja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

1

Primer hrvaške ministrice Gabrijele Žalac je po tem, ko je zbila deklico in ugotovila, da že tri leta vozi z neveljavnim vozniškim dovoljenjem, Hrvate spomnil, da so preverili svoja vozniška dovoljenja. Zdaj po vsej državi na stotine ljudi presenečeno ugotavlja, da je dovoljenje poteklo tudi njim.

Ker sosedje vozniška dovoljenja podaljšujejo kar na policijskih postajah, so zdaj tam čez noč nastale dolge vrste. Najdaljše so v Zagrebu, kjer referenti za dovoljenja delajo brez predaha. Ljudje, ki čakajo v vrstah, priznavajo, da jih je primer ministrice Žalac spomnil na droben tisk v vozniškem dovoljenju, kar so zaupali tudi Forjanovi.

Gabrijela Žalac
Novice Hrvaška ministrica povozila in huje poškodovala deklico

"Številni so se enostavno prestrašili in pohiteli k nam. Nekatere stranke so celo javno priznale, da so zaradi nekaterih dogodkov v zadnjih dneh preverile svoja vozniška dovoljenja in se prepričale, da jih morajo podaljšati. Preprosto so pozabili," je povedala Ivanka Forjan, referentka za vozniška dovoljenja, ki ima skupaj s sodelavci polne roke dela.

Ministrica: Vozniškega dovoljenja ne odpiram, nisem vedela, da je poteklo

"Tega preprosto nisem vedela, jaz vozniškega dovoljenja nikoli ne odpiram. Odkar sem v Zagrebu, se ne vozim z avtomobilom, vozi me voznik. Razen za konec tedna, ko sem doma, ko moram kaj opraviti, to je to," je dejala ministrica za regionalni razvoj Gabrijela Žalac (HDZ), ki se je vidno pretresena zaradi dogodka javnosti opravičevala, ker ni vedela, da ji je dovoljenje poteklo.

Novice Po 80. letu se mora vozniškemu izpitu odpovedati petina voznikov #video

Lastniku rožnate knjižice se to ni moglo zgoditi. Ta je bila namreč izdana leta 2001 in bi veljala do leta 2047, če je ne bi morali do leta 2033 po zakonu zamenjati z novo plastično, ki pa poteče vsakih 10 let.

"Po desetih letih ste dolžni priti po novo vozniško dovoljenje, to je zgolj formalnost, če je dovoljenje brez časovne omejitve. Če pa ni, je položaj malce drugačen. Takrat morate opraviti zdravniški pregled," je dejala Forjanova.

Lastniku rožnate knjižice se to ni moglo zgoditi. Ta je bila namreč izdana leta 2001 in bi veljala do leta 2047, če je ne bi morali do leta 2033 po zakonu zamenjati z novo plastično, ki pa poteče vsakih 10 let. | Foto: Planet TV Lastniku rožnate knjižice se to ni moglo zgoditi. Ta je bila namreč izdana leta 2001 in bi veljala do leta 2047, če je ne bi morali do leta 2033 po zakonu zamenjati z novo plastično, ki pa poteče vsakih 10 let. Foto: Planet TV

Mnenja o tem, ali bi morala ministrica odstopiti, so deljena

Opozicija še vedno zahteva odstop ministrice iz političnih in moralnih razlogov, a ga premier Plenković ne sprejme. Po njegovem mnenju gre za napako in za prekršek, ne za kaznivo dejanje.

"Če bi zaradi tega odstavljali ministre, bi to pomenilo, da imamo na Hrvaškem vlado, v kateri so ministri in ministrice svetniki," je dejal politični analitik Žarko Puhovski.

policija
Novice Policisti odvzeli kar 250 vozniških dovoljenj

"Ko bomo imeli povsod švedske standarde, jih bomo morda imeli tudi tukaj. Tam ministri odstopijo že zaradi manjših zadev. Žal to pri nas ni praksa," pa je dejal analitik Krešimir Macan.

Gabrijela Žalac mora torej zdaj le do okenca, kjer izdajajo vozniška dovoljenja. To bo v rednem postopku dobila v roku 21 dni, kar pomeni, da bi lahko v treh letih, odkar ji je poteklo, to storila že 48-krat.

Izet Rastoder
Novice Afera s ponarejenimi vozniškimi dovoljenji: obtožen tudi Izet Rastoder
Trendi S tesno rdečo obleko je hrvaška ministrica dvignila precej prahu
Ne spreglejte