Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 11. 2021,
12.27

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

tožilstvo Evropska unija direktor minister denar korupcija Hrvaška

Sreda, 10. 11. 2021, 12.27

2 leti, 5 mesecev

Zaradi goljufij na Hrvaškem prijeli tudi nekdanjo ministrico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Na Hrvaškem so zaradi suma goljufij na ministrstvu za regionalni razvoj in sredstva EU v okviru preiskave evropskega javnega tožilstva prijeli štiri osebe, med katerimi je po poročanju hrvaških medijev tudi nekdanja ministrica Gabrijela Žalac. Prijete sumijo kaznivih dejanj v postopkih javnega naročanja za nakup informacijskega sistema.

"Gabrijela Žalac odpeljana na razgovor s preiskovalci," so tvitnili s hrvaškega portala. 

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) danes v sodelovanju s hrvaškim policijskim uradom za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala izvaja nujne dejavnosti pridobivanja dokazov, so sporočili iz EPPO.

Nepravilnosti pri nakupu informacijskega sistema

Te dejavnosti se po navedbah tožilstva nanašajo na štiri osebe, ki jih sumijo kaznivih dejanj na hrvaškem ministrstvu za regionalni razvoj in sredstva EU ter hrvaški agenciji za financiranje in javno naročanje v okviru programov EU v povezavi s postopki javnega naročanja za nakup informacijskega sistema. "Poleg Žalčeve prijet tudi direktor močne državne agencije," so tvitnili na Jutarnjem listu.

V EPPO bodo prijete najprej izprašali, nato pa se odločili o nadaljnjem ukrepanju in javnost o vsem pravočasno obvestili. Do takrat ne bodo razkrivali nikakršnih podrobnosti, so še sporočili s tožilstva.

Ivo Sanader
Novice Sanaderju zaradi petmilijonske podkupnine dodatna zaporna kazen

Prste v medu res imela tudi nekdanja ministrica?

Hrvaški Jutarnji list sicer danes poroča, da je med prijetimi tudi nekdanja ministrica Gabrijela Žalac v povezavi s spornim poslom glede informacijskega sistema v vrednosti 16,24 milijona kun (2,16 milijona evrov), o katerem se je ministrstvo v času njenega mandata dogovorilo s podjetjem Ampelos.

Časnik ob podrobnem opisu zgodovine spornega posla navaja, da je bil primer nekaj časa tudi pod drobnogledom nacionalnega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala, a da naj bi bilo sklenjeno, da ministrica ni storila ničesar protizakonitega.

V EU skupini za finančne interese tudi Slovenija, a edina brez delegiranih tožilcev  

EU je evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic Unije, tudi Slovenija, ki pa edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

To po navedbah evropske glavne tožilke Laure Kövesi ovira delovanje tožilstva, spodkopava njegovo učinkovitost pri zaščiti finančnih interesov EU ter terja ukrepanje z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Slovenija je zaradi tega pod drobnogledom Evropske komisije, ki pričakuje hitre rešitve, sicer napoveduje ukrepanje. Najverjetnejša možnost je sprožitev pravnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, v tem primeru uredbe o EPPO. 

Plenković: Informacija me je presenetila

Na prijetje nekdanje ministrice in članice predsedstva HDZ se je danes odzval hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković, ki ga je, kot je dejal, informacija presenetila.

"Vem samo to, kar sem prebral na internetu, nič drugega," je odgovoril na vprašanje novinarjev in poudaril, da "obstaja domneva nedolžnosti", da so pravosodni organi neodvisni in opravljajo svoje delo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. "Naš cilj je boj proti korupciji," je dodal in pojasnil, da več informacij zaenkrat nima. Potrdil je tudi, da je nekdanja ministrica še vedno članica predsedstva HDZ.

Korupcija v zdravstvu
Novice Razkrivamo imeni zdravnikov, ki naj bi z lažnimi potrdili zaslužila milijon evrov
zd izola
Novice Direktor ZD Izola po ugotovitvah KPK kršil integriteto
Andrej Plenković
Novice Vladajoča stranka zaradi korupcije plačala državi za 1,9 milijona kazni
Evropski parlament
Novice Za četrtino poslancev devet tisoč evrov na mesec ni dovolj
Ivo Sanader
Novice Zaradi korupcije obsodili največjo vladno stranko
Ne spreglejte