Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 10. 2021,
13.50

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

Natisni članek

korupcija evropski poslanci Evropski parlament

Četrtek, 14. 10. 2021, 13.50

2 leti, 6 mesecev

Za četrtino poslancev devet tisoč evrov na mesec ni dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

Evropski parlament | Mesečna bruto plača evropskega poslanca glede na podatke, ki jih je na svoji strani objavil Evropski parlament, znaša skoraj devet tisoč evrov bruto in se plačuje iz proračuna parlamenta. | Foto STA

Mesečna bruto plača evropskega poslanca glede na podatke, ki jih je na svoji strani objavil Evropski parlament, znaša skoraj devet tisoč evrov bruto in se plačuje iz proračuna parlamenta.

Foto: STA

Več kot četrtina od 705 poslancev Evropskega parlamenta služi še z drugimi dejavnostmi, vrednost njihovih zaslužkov pa je skupno med 3,9 in 11,5 milijona evrov, kaže najnovejša raziskava nevladne organizacije Transparency International EU (TI EU). Organizacija pri tem opozarja na morebitno navzkrižje interesov.

Več kot četrtina evroposlancev (27 odstotkov) je skupaj prijavila med 3,9 in 11,5 milijona evrov zaslužkov s postranskimi dejavnostmi, ugotavlja TI EU v svoji analizi, objavljeni v torek. Analiza temelji na posodobljeni bazi podatkov EU Integrity Watch, ki vsebuje podatke, pridobljene na podlagi izjav poslancev o finančnih interesih.

Novice Ura moči: vrh slovenske partije je sprožil ukaz, Udba pa ga je izvedla #video

V Sloveniji do petka misija Evropskega parlamenta: Pravna država, korupcija in mediji
Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev bo do petka v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Evropski poslanci se bodo srečali z nacionalnimi oblastmi, civilno družbo in mediji, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Srečanja s premierjem Janezom Janšo po neuradnih navedbah ni predvidenega. Prav tako ni med sogovorniki nobenega ministra. 

Med največjimi zaslužkarji so Radoslaw Sikorski (EPP), Sandro Gozi (Renew), Asger Christensen (Renew), Guy Verhofstadt (Renew) in Tomasz Frankowski (EPP). Sikorski je denimo prijavil 40 tisoč evrov mesečnih prejemkov za "svetovanje". Med prvimi petdesetimi na seznamu sicer ni nobenega od osmih poslancev iz Slovenije.

Ivo Sanader
Novice Zaradi korupcije obsodili največjo vladno stranko

V spodnji tabeli lahko preverite 50 največjih zaslužkarjev

 

Zaslužkarji v vseh skupinah

Poslance, ki ob mesečni poslanski plači služijo še z dodatnim delom, je mogoče najti v vseh političnih skupinah, vendar v različnem obsegu. Na vrhu lestvice po skupnih letnih prihodkih je desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Sledijo liberalci (Renew) in socialisti (S&D). Glede na število poslancev v eni politični skupini, ki služijo še z drugimi dejavnostmi, pa je na prvem mestu Identiteta in demokracija (ID), na zadnjem pa Levica.

Pri nevladni organizaciji ocenjujejo, da do 39 poslancev s stranskimi dejavnostmi letno zasluži več kot 100 tisoč evrov. Dejanske številke bi bile lahko še višje, saj poslanci sami prijavijo svoj zaslužek in njihove izjave niso predmet institucionalnega preverjanja.

 

mafija
Novice Mafija v težavah zaradi milenijcev: "Samo visijo na telefonih"

Navzkrižje interesov

Evropski poslanci smejo služiti z dodatnim delom zunaj parlamenta, vendar morajo to prijaviti parlamentu. Organizacija pri tem opozarja, da prijavljeni podatki pogosto niso povsem pregledni in da bi lahko dodatne dejavnosti poslancev pomenile navzkrižje interesov. Ni namreč mogoče izključiti, da bi njihove povezave z zunanjimi organizacijami lahko vplivale na njihovo glasovanje, med drugim na sejah parlamentarnih odborov.

Kot primer pri TI EU navajajo finsko poslanko iz vrst socialistov (S&D) Miapetro Kumpula-Natri, ki ima plačane položaje v upravnih odborih dveh energetskih podjetij v svoji državi, hkrati pa je članica odbora za industrijo, raziskave in energijo Evropskega parlamenta.

Sebastian Kurz
Novice Aretirali raziskovalko javnega mnenja v aferi, ki je odnesla Kurza
Ne spreglejte