SiolNET. Novice Slovenija
9,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ura moči: vrh slovenske partije je sprožil ukaz, Udba pa ga je izvedla #video

9,32

termometer

V tokratni oddaji Ura moči se je z Bojanom Požarjem pogovarjal ekonomist in avtor knjige Vzporedni mehanizem globoke države, v kateri razkriva številne zgodbe omrežne korupcije iz preteklosti naše države. Igor Omerza jo je označil za "knjigo vseh knjig". 

Rado Pezdir Novice Rado Pezdir: Iranca, ki je v NLB pral denar, njegovi ljudje iz Ljubljane obveščajo o preiskavi

Rado Pezdir v knjigi razkriva omrežne zgodbe in delovanje vzporednega mehanizma, ki so se dogajali za hrbtom delovnih državljanov. Knjiga ima 624 strani, od tega je kar 110 strani javno dostopnih arhivskih dokumentov, ki jih je Pezdir pregledal v udbovskem arhivu Republike Slovenije. "Pogledal sem poslovne povezave in lastniške strukture. Pomikal sem se v zgodovino, na začetek tranzicije, privatizacije. Ugotovil sem, da se je na začetku tranzicije vedno pojavilo kakšno tuje podjetje iz davčne oaze," je pojasnil Pezdir. 

V knjigi ni pričevanj akterjev, saj niso hoteli sodelovati. "Z Igorjem Omerzo sva hodila po terenu, a o denarju, poslih in kapitalu nihče ni hotel govoriti," je še povedal.

Rado Pezdir Novice Rado Pezdir razkrinkal prikrit vzporedni mehanizem, ki obvladuje Slovenijo

Odločala je partija

"Mislim, da ni prave ocene, koliko denarja je bilo izvoženega iz Jugoslavije, sem pa na primer odkril, da je v desetih letih iz igralnice v Portorožu izginilo 250 milijonov evrov. Pezdir je na podlagi dokumentov ugotovil, da je partija težavo vedno rešila z uvozom ali pa izvozom denarja v Jugoslavijo. Pojasnil je, da je vrh slovenske partije sprožil ukaz, Služba državne varnosti (SDV), bolj znana kot Udba, pa ga je izvedla. 

Avtor je v knjigi navedel kar nekaj konkretnih primerov. Omenil je način delovanja podjetja Adit, kako je potekalo imenovanje direktorja uprave ljubljanske banke na začetku devetdesetih, odmevno pranje denarja Farrokh, izraelsko poslovanje Darka Horvata in še druge podobne korupcijske zgodbe.

Milan Kučan Novice Ura moči: Kučan ve, da je večina obrazov na levici več ali manj odpisana #video Bojan Požar Novice Ura moči: Je to konec za Alenko Bratušek? #video Bojan Požar Novice Ura moči: SAB proti DeSUS. "Odhajajo v stranko, kjer ni nobene garancije." #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin