SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razkrivamo imeni zdravnikov, ki naj bi z lažnimi potrdili zaslužila milijon evrov

10

termometer

Korupcija v zdravstvu | Na Policijski upravi Maribor so danes pojasnili, da osumljena še nista bila prepeljana pred dežurnega preiskovalnega sodnika in sta še vedno v policijskem pridržanju. | Foto: Thinkstock
Na Policijski upravi Maribor so danes pojasnili, da osumljena še nista bila prepeljana pred dežurnega preiskovalnega sodnika in sta še vedno v policijskem pridržanju. Foto: Thinkstock

Mariborski kriminalisti so včeraj izvajali zadnje aktivnosti v povezavi s preiskavo sumov gospodarske kriminalitete, v katerih je sodelovalo več kot sto kriminalistov z več policijskih uprav po vsej državi. Preiskava je bila usmerjena v sum zlorabe uradnega položaja, jemanja in dajanja podkupnin, v predkazenskem postopku pa sta se znašla dva zdravnika. Po naših informacijah gre za Rajka Brgleza, ki je pogodbeno sodeloval z Zdravstvenim domom Lenart, in zasebnega zdravnika Izudina Kanlića s Ptuja.

"Lahko potrdim, da so kriminalisti v našem zdravstvenem domu včeraj opravili informativni razgovor v povezavi z nekdanjim zaposlenim specialistom medicine dela, prometa in športa. Kot veste, je v Sloveniji izjemno pomanjkanje omenjenih specialistov. Ker naša specializantka medicine dela, prometa in športa še ni končala specializacije in jo še čakamo, nam je upokojeni specialist medicine dela, prometa in športa občasno pomagal pri realizaciji programa," je pojasnil direktor ZD Lenart Jožef Kramberger in dodal:

"Danes se je nameraval oglasiti v zdravstvenem domu, po telefonu nam je bilo sporočeno, da se gospod danes ne bo oglasil, kar pomeni kršenje podjemne pogodbe, zato smo polletno pogodbo na osnovi določila drugega odstavka 2. člena omenjene pogodbe z njim danes prekinili."

Za odziv smo se obrnili tudi na Kanlićevo zasebno ordinacijo. Odgovore še čakamo.

Pridobila za milijon evrov protipravne premoženjske koristi

Kot je po torkovi zaključni akciji, v kateri so sodelovali policisti več policijskih uprav po državi, povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, sta zdravnika osumljena, da sta v zadnjih letih izdala več kot 10 tisoč lažnih zdravniških spričeval, eden od njiju pa tudi okoli sto lažnih PCR- in hitrih antigenskih testov v zvezi s covidom-19. S tem naj bi si pridobila za milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Sicer pa Večer še dodaja, da so v dlje časa trajajoči preiskavi policisti naleteli tudi na vsaj enega svojega sodelavca. V koruptivne posle, povezane z lažnimi potrdili, naj bi se namreč vpletel eden od uniformiranih policistov, ki je delal na mariborski prometni policijski postaji, a naj bi iz krivdnih razlogov službo medtem že izgubil.

Opravili so več hišnih preiskav

Kot je v izjavi za medije včeraj povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, so operativne aktivnosti potekale na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica. Na podlagi sodnih odredb so opravili več hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil, poroča STA.

s Novice Brezobziren maščevalni pohod, ki lahko v Evropi povzroči pravo katastrofo #video

Neupravičeno naj bi izdajala zdravniška spričevala

Osumljena zdravnika naj bi po besedah Megliča kršila več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa ter neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih kot pogoj za opravljanje dela potrebujejo organizacije in podjetja ali pa jih posamezniki potrebujejo za dokazilo zdravstvene usposobljenosti pri opravljanju različnih dejavnosti, kakršne so tudi športne dejavnosti.

Predkazenski postopek sicer poteka tudi zoper večje število osumljenih odgovornih oseb podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene ali člane na nezakonit način pridobile zdravniška spričevala. Ob tem so v preiskavi še ugotovili, da je eden od osumljenih zdravnikov v obdobju epidemije covid-19 neupravičeno proti plačilu izdajal potrdila o prebolelosti omenjene bolezni, čeprav je vedel, da ti ljudje bolezni covid-19 sploh niso preboleli. Isti zdravnik je izdajal tudi potrdila o opravljenih hitrih antigenskih in PCR-testih.

Batajnica Beograd covid-19 Novice V torek nov rekord okuženih, umrlo je 20 oseb #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin