Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 7. 2022,
8.27

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

17

Natisni članek

požarna ogroženost požar Evropa

Torek, 19. 7. 2022, 8.27

1 leto, 9 mesecev

Rekordne temperature na londonskem letališču stopile stezo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

17

Zahodna Evropa se danes spopada z novimi visokimi temperaturami, pri čemer se divji vročinski val pomika proti severu. V Franciji in Združenem kraljestvu so bila izdana opozorila o izjemni vročini, medtem ko so v severni Španiji v ponedeljek zabeležili temperature do 43 stopinj Celzija. Na londonskem letališču Luton so tako odpovedali številne polete, saj se je del vzletno-pristajalne steze zaradi visokih temperatur stopil in upognil, poroča BBC.

Na tisoče ljudi je moralo zaradi zaradi gozdnih požarov v Franciji, na Portugalskem, v Španiji in Grčiji zapustiti svoje domove.

V Združenem kraljestvu pričakujejo najbolj vroč dan doslej, v nekaterih delih Francije pa po mnenju strokovnjakov grozi "vročinska apokalipsa". V več delih Francije so doživeli najbolj vroče dneve do zdaj, v zahodnem francoskem mestu Nantes je bilo 42 stopinj Celzija, je sporočil nacionalni vremenski urad.

Fotogalerija
1 / 4
Grčija
Novice Po Evropi še naprej pustošijo gozdni požari, padli temperaturni rekordi
požar Kras
Novice Na Krasu spet zagorelo #foto #video

Pred gozdnimi požari pobegnilo več kot 30 tisoč ljudi

Zaradi gozdnih požarov je bilo v zadnjih dneh prisiljenih pobegniti več kot 30 tisoč ljudi, za evakuirane pa so bila vzpostavljena zasilna zavetišča. Še posebej hudo je prizadeta priljubljena turistična regija Gironde na jugozahodu države, kjer se gasilci borijo z ognjem, ki je od prejšnjega torka uničil skoraj 17 tisoč hektarjev zemljišč.

"Misel, ki mi pride na misel, je, da gre za pošast," je o požarih povedal predsednik regije Gironde Jean-Luc Gleyze. "Ta pošast je kot hobotnica, ki raste in raste in raste spredaj, zadaj, na obeh straneh. Zaradi temperature, vetra, pomanjkanja vode v zraku ... To je pošast, proti kateri se je zelo težko boriti."

Požar na Krasu
Novice Vodja intervencije: Požar je pod nadzorom, a do končnega je še daleč #foto #video
Požar v Franciji
Novice Po Evropi divjajo požari: španski vlak ustavil sredi gorečega gozda #video

Tudi v Združenem kraljestvu padajo rekordi

V Združenem kraljestvu je bil v ponedeljek eden od najbolj vročih dni v zgodovini, saj so v Suffolku na vzhodu Anglije zabeležili 38,1 stopinje Celzija. Napovedovalci pravijo, da bi lahko v torek temperatura dosegla 40 stopinj Celzija, kar bi bila najvišja temperatura, ki so jo kadarkoli zabeležili v državi. Potovanje je bilo močno moteno, vlaki so bili odpovedani, poleti na londonskem letališču Luton pa prekinjeni, saj se je del vzletno-pristajalne steze zaradi vročine upognil, poroča BBC.

Savudrija
Novice V hrvaški Istri nikar ne počnite tega. Lahko vas doleti ostra kazen.

Na Portugalskem do 47 stopinj Celzija

Po napovedih se vročinski val širi proti severu, v Belgiji in Nemčiji pa se v prihodnjih dneh pričakujejo temperature okoli 40 stopinj Celzija.

Temperature na Portugalskem so pretekli četrtek dosegle 47 stopinj Celzija, kar je julijski rekord. Nacionalni meteorološki urad IPMA je za večino države razglasil veliko požarno ogroženost.

Na Krasu in v Slovenski Istri je razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

Uprava RS za zaščito in reševanje je z 20. julijem razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina, Vipava.

Drugod po državi je z 20. julijem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju prepovedano požiganje in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter zunaj pozidanih površin izvajati aktivnosti ter uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so tudi ognjemeti.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.

požarna ogroženost | Foto: ARSO Meteo Foto: ARSO Meteo

Kakšne temperature čakajo Slovenijo?

Danes bo jasno. Ponekod na Primorskem bo pihala šibka burja, popoldne ob morju maestral. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 32, na Goriškem in v Vipavski dolini do 35 stopinj Celzija.

Jutri bo jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, v krajih s šibko burjo okoli 20, najvišje dnevne od 31 do 36 stopinj Celzija.

Novice V Dalmaciji izbruhnil nov požar, v zraku so tri letala #video
Ne spreglejte