Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2022,
7.34

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Natisni članek

Španija Portugalska Francija Evropa Slovenija temperaturni rekord vročinski val požar

Ponedeljek, 18. 7. 2022, 7.34

1 leto, 9 mesecev

Po Evropi divjajo požari: španski vlak ustavil sredi gorečega gozda #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Evropa se v zadnjih tednih sooča z največjimi vročinskimi vali v zadnjih 50 letih. Zaradi visokih temperatur je zagorelo v številnih delih Evrope. Najhuje je na Portugalskem, v Franciji in Španiji, visok porast požarov pa so zabeležili tudi pri naših južnih sosedih. Pred kratkim je zagorelo tudi v Sloveniji, kjer je trenutno aktiven požar na Krasu.

Naraščajoče temperature po Evropi so povzročile nastanek številnih požarov v naravi in posledično terjale na stotine smrtnih žrtev, povezanih z vročino. Največ smrti so zabeležili na Portugalskem, kjer je v preteklem tednu zaradi vročine umrlo 659 ljudi. Večinoma gre za starejše ljudi z boleznimi, zaradi katerih se ne smejo preveč izpostavljati močnemu soncu. V petek so zabeležili tudi prvo smrtno žrtev zaradi požara v naravi, ko je pilot strmoglavil med gašenjem. Umrla je še ena oseba, poškodovanih pa je več kot 60 ljudi.

Vročinski val je močan tudi v Španiji, kjer so po tem, ko so poročali o 360 smrtih žrtvah, izdali rdeče opozorilo zaradi vročine.

Najhuje je v Franciji, Španiji, Italiji in na Portugalskem

Vročinski val se je začel že prejšnji mesec v Franciji, Španiji in na Portugalskem, kjer so se temperature prvič dvignile do 40 stopinj Celzija. Minuli teden pa je drugi vročinski val poletja s temperaturami, ki so dosegle 47 stopinj Celzija na Portugalskem in 45 stopinj Celzija v Španiji, sprožil številne požare v naravi, zaradi katerih so morali evakuirati na tisoče ljudi.

Na severu in v središču Portugalske je okoli tisoč gasilcev poskušalo obvladati 13 gozdnih in podeželskih požarov. Po podatkih državnega meteorološkega inštituta se je država z izjemno sušo soočala že pred nedavnim vročinskim valom. Konec junija je namreč 96 odstotkov države trpelo zaradi hude ali ekstremne suše.

V Španiji se gasilci trenutno borijo z več kot 30 gozdnimi požari po vsej državi, v Franciji pa sta dva velika gozdna požara, ki sta prejšnji teden izbruhnila v gozdovih južno od Bordeauxa, požgala več kot 24 tisoč hektarjev zemlje, zaradi česar so morali evakuirati 14 tisoč ljudi.

Konec junija je bilo 96 odstotkov površja Portugalske prizadetega zaradi hude ali ekstremne suše. | Foto: Reuters Konec junija je bilo 96 odstotkov površja Portugalske prizadetega zaradi hude ali ekstremne suše. Foto: Reuters

V več francoskih mestih zabeležili rekordne temperature

 V številnih mestih po Franciji so danes, ko je državo zajel vročinski val, zabeležili najvišje temperature doslej, pri čemer je bila najvišja temperatura izmerjena v mestu Nantes in je znašala 42 stopinj Celzija. Zaradi suše in vročine so od začetka poletja večji deli Francije presušeni, kar povzroča hude težave za kmete in gozdne požare.

V mestu Brest na atlantski obali na skrajnem severozahodu Francije se je živo srebro povzpelo na 39,3 stopinje Celzija. Prejšnji rekord iz leta 2002 je znašal 35,1 stopinje Celzija.

V mestu Saint-Brieuc na obali Rokavskega preliva so izmerili 39,5 stopinje Celzija, prejšnji rekord je bil 38,1 stopinje. V mestu Nantes na zahodu države pa so zabeležili 42 stopinj Celzija, s čimer je bil prav tako presežen prejšnji rekord 40,3 stopinje iz leta 1949.

Doslej najvišja temperatura, zabeležena v celinski Franciji, sega v leto 2019, ko so v vasi Verargues v bližini Montpellierja na jugu države izmerili 46 stopinj Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Španiji vlak ustavil sredi gorečega gozda

Uporabnik Francisco Seoane je na Twitterju objavil posnetek, kako je vlak, na katerem je bilo več potnikov, stal sredi gorečega gozda. Vlek je sicer po nekaj minutah nadaljeval pot. 

Rekordno visoke temperature v Angliji

V Angliji napovedujejo, da bodo temperature prvič presegle 40 stopinj Celzija, zaradi česar so nekatere šole in vrtci celo napovedali, da bodo ostali zaprti. Temperature bi lahko presegle prejšnji rekord 38,7 stopinje Celzija, zabeležen leta 2019 v Cambridgeu. Vremenoslovci so tako izdali prvo rdeče opozorilo.

Na severu Italije se borijo z najhujšo sušo v zadnjih 70 letih, ki je ogrozila številne kmetije, ki so znane po tem, da tam pridelujejo riž in pršut, ter so odgovorne za kar 30 odstotkov italijanske kmetijske proizvodnje. Z dolgotrajnimi sušami se soočajo tudi na Hrvaškem, kjer so denimo v Istri omejili porabo pitne vode. 

Savudrija
Novice V hrvaški Istri nikar ne počnite tega. Lahko vas doleti ostra kazen.

V Grčiji pa je nacionalna gasilska brigada v soboto zabeležila 71 novih požarov, širjenje pa so pospešili močni vetrovi in visoke temperature. Na severni obali Krete so tako evakuirali sedem vasi. 

Največ zabeleženih požarov v Ukrajini

V letu 2022 so po podatkih Evropskega informacijskega sistema o gozdnih požarih (EFFIS) največ požarov zabeležili v Ukrajini (kar 2.689) in Romuniji (735). Sledijo Bosna in Hercegovina (295), Španija (288), Francija (222), Italija (208), Velika Britanija (144), Hrvaška (133) in Portugalska (128). 

V državah Evropske unije je skupno zgorelo nekaj več kot 450 tisoč hektarjev zemlje, kar vključuje 66 odstotkov gozdov. 

Temperature bodo še naraščale

BBC poroča, da so vročinski valovi zaradi podnebnih sprememb, ki jih je povzročil človek, postali pogostejši, intenzivnejši in trajajo dlje. Zemlja se je od začetka industrijske dobe segrela že za približno 1,1 stopinje Celzija in temperature bodo še naraščale, razen če vlade po svetu močno zmanjšajo emisije ogljika.

V tednu od 18. do 24. julija bodo temperature po Evropi ponovno visoke. Najvišje bodo na zahodu Francije in severu Italije, pa tudi po celotni Franciji, Italiji, južni Nemčiji, Avstriji in Sloveniji. V torek temperature nad 35 stopinj Celzija napovedujejo za Španijo, Portugalsko, Francijo, Nemčijo, južno Anglijo, pa tudi vzhodno in južno Evropo. V Parizu lahko temperature presežejo 41 stopinj Celzija. Podobno velja tudi za London in Madrid. V nadaljevanju tedna se bodo temperature v Londonu in Parizu znižale, narasle pa bodo v Rimu, Madridu in Atenah. 

V Nemčiji bi se lahko živo srebro v torek dvignilo nad 35 stopinj Celzija, v Belgiji pa pričakujejo do 39 stopinj Celzija.

Požar na Krasu pod nadzorom, a grozijo vnovični izbruhi

Požar na Krasu se je razširil na približno 390 hektarjev. | Foto: Civilna zaščita Severne Primorske Požar na Krasu se je razširil na približno 390 hektarjev. Foto: Civilna zaščita Severne Primorske V Sloveniji je trenutno aktiven požar na Krasu, ki je v nedeljo dopoldne zagorel na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica. Požar se je razširil na približno 390 hektarjev, zaradi burje pa grozijo vnovični izbruhi. Danes zjutraj je požar gasilo 425 gasilcev. Na voljo imajo 120 vozil, pomaga pa jim tudi helikopter Slovenske vojske.

Več kot 300 gasilcev je požar gasilo tudi ponoči, v nedeljo čez dan so jim pomagali štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska, ter hrvaško letalo kanader. Dodatno nevarnost pri gašenju pa predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ki so povzročila številne eksplozije.

Po zadnjih informacijah je požar pod nadzorom.

Požar na Krasu
Novice Vodja intervencije: Požar je pod nadzorom, a do končnega je še daleč #foto #video
Rižana
Novice Izredno stanje v slovenski Istri: "Iz ure v uro je slabše"
Grčija
Novice Po Evropi še naprej pustošijo gozdni požari, padli temperaturni rekordi
Ne spreglejte