Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
20.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

Natisni članek

Rusija Ukrajina Nepal

Petek, 16. 2. 2024, 20.41

2 meseca, 1 teden

Vojščaki s Himalaje, ki jih Rusija uporablja kot topovsko hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43
Nepal | V Nepalu je skoraj 20-odstotna brezposelnost, bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca pa je 1.360 dolarjev. Nepalci kot plačanci dobijo v ruski vojski vsaj dva tisoč dolarjev na mesec. | Foto Guliverimage

V Nepalu je skoraj 20-odstotna brezposelnost, bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca pa je 1.360 dolarjev. Nepalci kot plačanci dobijo v ruski vojski vsaj dva tisoč dolarjev na mesec.

Foto: Guliverimage

V hudih bitkah v Ukrajini Rusija v prve bojne vrste kot topovsko hrano pošilja vojaške najemnike iz tujih držav. Med njimi je po poročanju medijev okoli petnajst tisoč Nepalcev. Ti za bojevanje v Ukrajini dobijo vsaj dva tisoč ameriških dolarjev na mesec in tudi možnost pridobitve ruskega potnega lista.

Nepal je revna država v Himalaji, ki ima 19,2-odstotno brezposelnost, zato ne preseneča, da številni prebivalci odhajajo s trebuhom za kruhom. Eden od teh je 37-letni Ramčandra Hadka, ki v Nepalu ni dobil dela. Zato se je odšel bojevat v Ukrajino kot ruski vojak.

Rusi novačijo plačance na TikToku

Vojaških izkušenj mu ne manjka. Kot je povedal za CNN, se je v preteklosti bojeval proti maoističnim upornikom v Nepalu in celo proti Američanom v Afganistanu. Ko je prišel v Rusijo, je najprej opravil dvotedensko usposabljanje, nato pa so ga poslali v boj za Bahmut. Njegove izkušnje od tod so grozljive. V boju za mesto je bil ranjen, po okrevanju pa je odšel domov v Nepal.

Rusi Nepalce privabljajo z obljubami, da jih ne bodo poslali v boj, ampak bodo le pomočniki, je poročal ameriški medij NPR. Za novačenje tujih najemnikov Rusi uporabljajo zlasti TikTok. Na tem družbenem omrežju so v Ukrajino zvabili tudi 25-letnega Nepalca Atita Četrija. Kot je povedal Al Džaziri, so mu za odhod v Ukrajino obljubili tri tisoč dolarjev na mesec.

Hipersonična raketa cirkon
Novice Zahodni strokovnjaki osupli: Pred tem ruskim orožjem smo nemočni

Številni plačanci hitro obupajo

Zaradi hudih in krvavih spopadov pa številni Nepalci hitro obupajo. Ram Šarma (njegovo ime je izmišljeno) je za CNN povedal, da je po treh mesecih pobegnil iz Rusije. Tuje plačance Rusi uporabljajo kot topovsko hrano. Zlasti Nepalce, Tadžike in Afganistance Rusi hitro pošljejo neposredno na fronto.

Letalo A-10
Novice Bodo ta letala v Ukrajini postala strah in trepet Rusov?

Nepalski in drugi tuji borci so tisti, ki se borijo na frontnih črtah vojnih območij. Rusi so postavljeni nekaj sto metrov nazaj kot podpora. Hadkovi tovariši so prihajali predvsem s svetovnega juga: Afganistana, Indije, Konga, Egipta.

Neznanje ruščine

Nihče od njih ni razumel rusko. Dejstvo, ki bi lahko imelo usodne posledice na bojišču. Z ruskimi častniki se tuji plačanci pogovarjajo s pomočjo prevajalskih aplikacij na prenosnih telefonih ali z znaki z rokami, je še povedal Hadka za CNN.

Ameriški vojaki na Gotlandu
Novice Švedi so prepričani, da je ta otok Putinova vojaška Ahilova peta
Ostanki ruskih raket, ki so zadele Harkov
Novice To ukrajinsko orožje je največji strah in trepet Rusov
Ruski helikopter Ka-52
Novice Je to rusko orožje največji strah in trepet Ukrajine?
Ne spreglejte