Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 1. 2024,
15.53

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39

Natisni članek

Rusija Ukrajina A-10

Sobota, 20. 1. 2024, 15.53

3 mesece, 2 tedna

Bodo ta letala v Ukrajini postala strah in trepet Rusov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,39
Letalo A-10 | A-10 je vzdržljivo jurišno letalo za uničevanje kopenskih ciljev, kot so oklepniki in topništvo. | Foto Guliverimage

A-10 je vzdržljivo jurišno letalo za uničevanje kopenskih ciljev, kot so oklepniki in topništvo.

Foto: Guliverimage

Ukrajina nujno potrebuje zahodna bojna letala. Kot pravi ukrajinski generalpolkovnik Oleksandr Sirski, si Ukrajina želi ameriško jurišno letalo A-10. To letalo so Američani v času hladne vojne v prvi vrsti zasnovali za uničevanje sovjetskih tankovskih enot v morebitnem spopadu med Natom in Sovjetsko zvezo.

A-10, ki je oborožen s 30-milimetrskimi topovi, ki izstreljujejo strelivo z osiromašenim uranom, ni bil nikoli uporabljen za boj proti sovjetskim tankom, so ga pa Američani uspešno uporabljali v Iraku in Afganistanu. Niso napadali oklepnih enot, ampak gverilce, ko so ameriške enote padle v njihove pasti.

Trpežno letalo, ki se bojuje blizu tal

Letalo je zgrajeno tako, da lahko manevrira zelo blizu tal in pri nizkih hitrostih ter pri tem z vrtečim večcevnim topom napada sovražnika. Lahko vzleta s kratkih vzletno-pristajalnih stez in se lahko vzdržuje tudi na začasnih letališčih. Poleg tega je zgrajeno tako, da ostane v zraku tudi v primeru hude poškodbe.

Ostanki ruskih raket, ki so zadele Harkov
Novice To ukrajinsko orožje je največji strah in trepet Rusov

Skupno je bilo od leta 1975 naprej izdelanih več kot 700 A-10. Danes jih deluje še 280. Uporablja jih le ameriška vojska. V prid dobavi v Ukrajino govori dejstvo, da naj bi ameriška vojska letala A-10 nehala uporabljati do leta 2028, piše nemški medij Stern.

Šibke točke A-10 pri morebitni uporabi v Ukrajini

Obstajajo pa tudi razlogi, ki preprečujejo uporabo A-10 v vojni v Ukrajini. A-10 je zasnovan za napade s kratke razdalje na zemeljske cilje. V Ukrajini je to nemogoče. Kopensko jurišno letalo namreč lahko prevzame to vlogo le, če ima njegova lastna stran premoč v zraku nad bojiščem. V Ukrajini o tem ne more biti govora, saj ukrajinska stran nima prevlade v zraku, piše Stern.

A-10 je naslednik letal iz druge svetovne vojne, kot sta nemški bombnik Ju-87 štuka ali sovjetski Iljušin Il-2 šturmovik. | Foto: Guliverimage A-10 je naslednik letal iz druge svetovne vojne, kot sta nemški bombnik Ju-87 štuka ali sovjetski Iljušin Il-2 šturmovik. Foto: Guliverimage

Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja naprej je prišlo tudi do napredka v protiletalski obrambi. A-10 bi nad bojnim poljem Rusi napadli z vsem protiletalskim orožjem, ki ga imajo. Vendar pa bi lahko v Ukrajini A-10 opravljal drugačno vlogo. Lahko bi izstreljeval manevrirne izstrelke, kot sta taurus ali storm shadow, na oddaljene cilje.

Tehnične in politične ovire za dobavo jurišnih letal

Ovira za dobavo letal ukrajinski vojski je tudi zastarelost letal A-10, zaradi česar jih Američani tudi opuščajo. Skorajšnjemu odhodu iz uporabe bodo verjetno prilagojene tudi zmogljivosti rezervnih delov in popravil. Prav tako je malo verjetno, da bodo v zadnjih letih življenjske dobe sistema načrtovali kakšno pomembno usposabljanje novih pilotov in tehnikov.

Ruski tank T-90
Novice Bo Rusiji kmalu zmanjkalo tankov? #video

Obstajajo tudi politični problemi, ki ovirajo dobavo letal Ukrajini. Letalo s spremljevalno logistiko je vedno zelo drag sistem. In trenutno nič ne kaže, da bodo ZDA v volilnem letu Ukrajincem dale A-10.

Še posebej, ker je bil A-10 vedno zelo čustvena in eksplozivna tema v ZDA že pred ukrajinsko vojno. Ne smemo pozabiti, da F-16, ki naj bi prišli v Ukrajino, ne zagotavljajo neposredno ZDA, ampak bodo prišli iz Danske, Belgije in Norveške. Obvoz prek manjših zaveznikov pa ni mogoč pri A-10, ker z njimi letijo samo letalske sile ZDA, še piše Stern.

Ruska raketa vympel R-37
Novice Ima rusko letalstvo na voljo novo čudežno orožje?
Ukrajinski vojaki na minskem polju
Novice Rusko "čudežno orožje", ki je upočasnilo ukrajinsko protiofenzivo
Lopata
Novice Je to rusko "čudežno orožje" za boj mož na moža proti Ukrajincem?
Ruski helikopter Ka-52
Novice Je to rusko orožje največji strah in trepet Ukrajine?
Ukrajinska vojska
Novice Razkrito je, zakaj so Američani Ukrajincem dali kasetne bombe
Ukrajinski vojak
Novice Ruski vojaški bloger razkril, zakaj je Ukrajincem uspel preboj
uničeni tanki, leopard, Ukrajina
Novice Ukrajinci rešujejo uničene leoparde #video
Ukrajinski vojak
Novice Ukrajinci presenetili rusko vojsko z novo taktiko napadov
Ne spreglejte