Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2024,
10.43

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

prepoved nevladne organizacije agenti Milorad Dodik Republika Srbska BiH

Sreda, 29. 5. 2024, 10.43

3 tedne, 1 dan

Vlada v Republiki Srbski iz obravnave umaknila sporni zakon o tujih agentih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Milorad Dodik, Vladimir Putin | Predlog je v obravnavo vložil predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. Zakon bi posebej strogo obravnaval vse organizacije, ki prejemajo kakršnokoli finančno podporo iz tujine. | Foto Reuters

Predlog je v obravnavo vložil predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. Zakon bi posebej strogo obravnaval vse organizacije, ki prejemajo kakršnokoli finančno podporo iz tujine.

Foto: Reuters

Vlada Republike Srbske je v torek iz parlamentarne obravnave umaknila tako imenovani zakon o tujih agentih, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Predlog zakona je predvideval registracijo nevladnih organizacij kot tujih agentov ter strožji nadzor in možnost prepovedi njihovega delovanja, do njega pa so bili kritični tako v EU kot ZDA.

Parlament bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske bi predlog zakona moral obravnavati v torek na redni seji, a je minister za pravosodje Miloš Bukejlović poslance nenadoma obvestil, da vlada predlog zakona umika iz razprave.

Bukejlović o tem, zakaj umikajo zakon, sicer podoben tistemu, ki je povzročil množične proteste v Gruziji, ni dal posebnega pojasnila.

Zakon bi omogočal popolne prepovedi delovanja

Zakon o posebnem registru in javnosti dela nepridobitnih organizacij, kot se glasi polno ime tega dokumenta, je bil v parlamentarni postopek vložen na predlog predsednika Republike Srbske Milorada Dodika ter je posebej strogo obravnaval vse organizacije, ki prejemajo kakršnokoli finančno podporo iz tujine.

Predlog zakona je predvideval posebno obveznost registracije nepridobitnih organizacij pod oznako agenti tujega vpliva, uvedbo strogega finančnega nadzora nad njimi in prepoved političnega delovanja. Poleg tega je organizacijam grozila popolna prepoved delovanja, če bi oblasti ocenile, da kršijo ustavo te entitete BiH.

Dodik je pri zakonu vztrajal kljub kritikam organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ZDA ter Evropske unije, ki so opozarjale, da je v nasprotju s težnjami BiH po članstvu v EU in predstavlja kršitev standardov demokratične družbe.

Milorad Dodik
Novice Dodik: Sprejetje resolucije o genocidu v Srebrenici pomeni konec Bosne in Hercegovine
Milorad Dodik
Novice Republika Srbska kljub nasprotovanju EU sprejela svoj volilni zakon
Milorad Dodik
Novice Politiki iz Republike Srbske ostali brez bančnih računov
Milorad Dodik
Novice ZDA uvedle sankcije še proti trem Dodikovim sodelavcem
Ne spreglejte