Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2020,
6.22

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

29

letalo Iran

Natisni članek

Petek, 10. 1. 2020, 6.22

4 leta, 6 mesecev

Ukrajinci dobili dostop do črnih skrinjic strmoglavljenega letala #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

29

Ukrajinski preiskovalci so dobili dostop do črnih skrinjic strmoglavljenega ukrajinskega potniškega letala. Več svetovnih medijev, med drugim The New York Times, pa je objavilo videoposnetke, na katerih naj bi bilo videti, kako je strmoglavljenje letala v Iranu povzročila raketa. Kanada trdi, da ima obveščevalne dokaze, da je letalo sestrelila iranska protizračna raketa. Iran tovrstne navedbe zanika in trdi, da je imelo tehnične težave. 

Boeing 737
Avtomoto Iran ne želi izročiti črnih skrinjic strmoglavljenega letala #video

Potem, ko je ukrajinski zunanji minister Vadim Pristajko sporočil, da je Ukrajina od Irana prejela pomembne informacije o nesreči, je zdaj tudi uradno potrjeno, da so ukrajinske oblasti vendarle dobile dostop do črnih skrinjic v torek strmoglavljenega letala, poroča CNN. 

Kot je še povedal Pristajko, preiskovalci s proučevanjem in analizo še niso začeli, a kot je še dejal, podatki iz črnih skrinjic razkrivajo komunikacijo med pilotom letala in teheranskimi nadzorniki poleta. Minister je še povedal, da iranska stran v preiskavi dobro sodeluje z Ukrajinci. 

V sredo zgodaj zjutraj, le nekaj ur po iranskih raketnih napadih na ameriške in koalicijske sile v Iraku, je kmalu po vzletu s teheranskega letališča strmoglavilo ukrajinsko potniško letalo. V strmoglavljenju letala je umrlo 176 ljudi.

Američani so sicer prepričani, da je letalo razstrelil eden od 22 balističnih izstrelkov, ki jih je Iran izstrelil proti Iraku, a v Iranu trdijo, da je imelo letalo tehnične težave. Ob tem so so na spletu pojavili tudi posnetki, ki kažejo strmoglavljenje letala. 

Nesreča ukrajinskega letala v Iranu
Novice Američani trdijo, da so Iranci pomotoma razstrelili ukrajinsko letalo #video

Kanada: Imamo dokaze, da je letalo sestrelil Iran

Kanadski premier Justin Trudeau pa je včeraj na novinarski konferenci povedal, da imajo kanadski obveščevalci dokaze številnih virov, da je ukrajinsko letalo sestrelila iranska protizračna raketa. Kot je dejal Trudeau, ne bodo odnehali, dokler zadevi ne pridejo do dna. V strmoglavljenju letala je sicer umrlo tudi 63 kanadskih državljanov.

Kanadski premier Justin Trudeau je dejal, da ne bodo odnehali, dokler zadevi ne pridejo do dna. | Foto: Reuters Kanadski premier Justin Trudeau je dejal, da ne bodo odnehali, dokler zadevi ne pridejo do dna. Foto: Reuters

Da ne izključujejo možnosti, da je letalo pred strmoglavljenjem zadela raketa, je danes sporočil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je poudaril, da ta različica nesreče še ni uradno potrjena. Sicer pa je Zelenski danes po telefonu govoril z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom. Pozneje je tvitnil zgolj, da so dobili pomembne informacije, ki jih bodo obravnavali strokovnjaki. 

Tudi Nato verjame obveščevalnim poročilom

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes zatrdil, da nima razloga, da bi dvomil o poročilih zahodnih držav. "Ne bom šel v podrobnosti naših obveščevalnih podatkov, kar lahko rečem, pa je, da nimam razloga, da ne bi verjel poročilom, ki so jih posredovale različne prestolnice držav članic Nata," je dejal Stoltenberg.

Stoltenberg se je pridružil številnim pozivom k temeljiti preiskavi strmoglavljenja. Ravno zaradi suma vpletenosti rakete sta nujna temeljita preiskava in sodelovanje iranske strani, je dodal generalni sekretar, piše STA.

Trenutek, ko naj bi letalo zadela raketa

Video, ki domnevno prikazuje trenutek, ko je letalo zadela raketa, je na svoji strani objavil tudi ameriški The New York Times. Na posnetku je videti manjšo eksplozijo na nebu, ki naj bi prikazovala trenutek, ko je raketa zadela letalo. A letalo takrat ni eksplodiralo, ampak je še nekaj minut letelo nazaj proti letališču, piše medij. Letalo je takrat prenehalo oddajati signal, nato pa je eksplodiralo, kažejo drugi posnetki.

24124 | Foto:

Tudi sicer je na fotografijah razbitin letala po mnenju analitikov videti luknje, ki bi jih lahko povzročila raketa, poroča CNN. Po pisanju medijske hiše je velika podobnost z letalom MH17 družbe Malaysian Airlines, ki je bilo leta 2014 sestreljeno nad Ukrajino.

Iran je že pred tem zavrnil zahtevo Američanov, ki so proizvajalci omenjenih letal, da jim izročijo črno skrinjico s posnetki posadke. Kot poroča BBC, ima Teheran sicer pravico, da vodi preiskavo dogodka, vendar so vanjo glede na mednarodna pravila v letalstvu praviloma vključeni tudi proizvajalci letal.

Falcon
Novice Slovenski vojaki s falconom pristali na brniškem letališču #video #foto
Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo ukrajinskih državljanov. 

Napetosti med ZDA in Iranom so se okrepile minuli teden, ko je ameriška vojska v Iraku ubila iranskega generala Kasema Solejmanija. Iran je na to odgovoril z napadom ameriških in zavezniških oporišč v Iraku. 

Predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil resolucijo proti vojni z Iranom

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek v skladu s pričakovanji potrdil resolucijo, ki predsedniku ZDA Donaldu Trumpu prepoveduje vojno proti Iranu brez kongresne odobritve, vendar gre za simboličen ukrep, saj resolucija ni zavezujoča in ne potrebuje Trumpovega podpisa.

Resolucija predstavniškega doma je bila sprejeta z 224 glasovi proti 194. Ob tem je osem demokratov potegnilo s Trumpom, le trije republikanci pa so glasovali za potrditev ustavnega pooblastila kongresu za sprožitev vojne proti tuji državi. Četudi bi bila torej zavezujoča, resolucija ni dobila dovolj glasov za preprečitev Trumpovega veta.

Poleg tega resolucija nima zanesljivih možnosti niti za potrditev z minimalno večino v republikanskem senatu. Republikanci imajo v 100-članskem senatu 53 sedežev, doslej pa so le trije republikanci izrazili možnost glasovanja za podobno resolucijo o vojnih pooblastilih. (STA)

Ne spreglejte