Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
7.55

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

4

Natisni članek

Evropa Hrvaška virus Koronavirus

Četrtek, 5. 11. 2020, 7.55

3 leta, 5 mesecev

Na Hrvaškem spet rekordno število novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

4

Hrvaška | Na Hrvaškem so v sredo potrdili 2.848 novih okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so v sredo potrdili 2.848 novih okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 8.906 testih potrdili 2.848 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število novih okužb do zdaj. Od srede je umrlo še 29 bolnikov z boleznijo covid-19, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Število aktivno okuženih z novim koronavirusom je v državi prvič preseglo 15 tisoč.

14:53

Češka med najhuje prizadetimi

13:49

Grčija se zapira

12:31

Na Poljskem največ okužb

11:35

V ZDA padel nov rekord

09:13

V Nemčiji padel rekord

09:12

V Angliji delna karantena

  • 14:53

    Češka med najhuje prizadetimi

    Po več tednih umirjanja razmer so na Češkem v zadnjem dnevu spet potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje so v državi potrdili še 15.729 novih okužb. Ob tem imajo v bolnišnicah 8300 bolnikov, kar je največ od začetka epidemije.

    V državi imajo trenutno 174.820 aktivnih okužb, ozdravelo je 199.763 ljudi. Skupno je na Češkem v povezavi z novim koronavirusom umrlo 4133 ljudi.

    Češka je s svojimi 10,7 milijona prebivalci ena najhuje prizadetih držav EU v drugem valu epidemije. Vlada premierja Andreja Babiša je v začetku oktobra uvedla stroge omejevalne ukrepe, ki so jih podaljšali do 10. novembra. Med drugim velja policijska ura, zaprte so restavracije, šole in večina trgovin, poroča STA.

  • 13:49

    Grčija se zapira

    Grški premier Kiriakos Micotakis je danes sporočil, da bodo od sobote v državi znova veljali strogi ukrepi za zajezitev drugega vala novega koronavirusa. "To je bila težka odločitev, vendar je treba za tri tedne uvesti ukrepe, da bi premagali ta drugi val," je sporočil Micotakis. Ukrepi bodo začeli veljati v soboto ob 6. uri po krajevnem času. Odprte bodo le trgovine z nujnimi potrebščinami, kot so supermarketi in lekarne.

    Grki bodo morali ostati doma, če bodo želeli ven, bodo morali po sporočilu sms sporočiti razlog in čas izhoda, nato pa bodo po sms dobili odobritev oblasti. Za razliko od zaprtja države konec marca, bodo tokrat vrtci in osnovne šole ostali odprti, je povedal Micotakis. Pouk v srednjih šolah bo potekal na daljavo, predavanja na univerzah pa že potekajo na ta način.

    Grška vlada je ukrepe sprejela, ker se število okuženih in mrtvih zaradi covida-19 povečuje vsakodnevno. V sredo so potrdili 2646 novih primerov, umrlo je 18 bolnikov. V Grčiji je do zdaj zaradi covida-19 umrlo 673 ljudi, potrdili so skoraj 47.000 primerov okužbe z novim koronavirusom.

    Oblasti skrbi predvsem povečevanje števila bolnikov na oddelkih intenzivne nege. V mesecu dni se je njihovo število podvojilo z 82 na 169. "Postelje za bolnike s covidom-19 so v Solunu zasedene 78-odstotno, na območju Aten pa 66-odstotno," je navedel tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Sotiris Ciodras.

    Premier je opozoril, da so v zadnjih petih dneh zabeležili nevarno povečanje števila mrtvih in zasedenosti postelj na oddelkih intenzivne nege. "Če se bo ta trend nadaljeval naslednjih deset dni, bomo imeli v bolnišnicah več kot 1000 oseb," je dodal, piše STA.

  • 12:31

    Na Poljskem največ okužb

    Na Poljskem so v zadnjem dnevu potrdili še 27.143 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. V enakem obdobju je v povezavi s sars-cov-2 umrlo še 367 ljudi.

    Največ novih okužb so potrdili na območju Velikopoljske na zahodu države, kjer imajo okoli 3888 novih okužb, so sporočili z ministrstva za zdravje. Na Poljskem so zadnji rekord potrdili v sredo, ko so v enem dnevu potrdili 24.692 novih okužb. V državi je od začetka epidemije v povezavi z novim koronavirusom umrlo 6842 ljudi.

    Zaradi strmega porasta števila okužb je vlada premierja Mateusza Morawieckega posvarila, da je država tik pred popolnim zaprtjem in uvedbo prepovedi gibanja na prostem. Na Poljskem so sicer že uvedli nekaj strožjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa, kot so zaprtje gledališč in nenujnih trgovin v nakupovalnih središčih, piše STA.

  • 11:36

  • 11:35

    V ZDA padel nov rekord

    V Združenih državah Amerike, kjer je bil v torek volilni dan na splošnih volitvah, so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 99.660 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.

    V enakem obdobju je zaradi bolezni covid-19 umrlo 1.112 bolnikov, skupa pa že več kot 233 tisoč. V državi so do zdaj potrdili skoraj 9,5 milijona okužb. ZDA so v pandemiji covid-19 najbolj prizadeta država na svetu.

    Na splošnih volitvah, na katerih sta se za predsedniški položaj potegovala aktualni republikanski predsednik Donald Trump in demokrat Joe Biden, je zato rekordnih več kot 100 milijonov volivcev glasovalo predčasno. Mnogi so glasovali po pošti, da bi se izognili gneči na voliščih. Glede okužb z novim koronavirusom so trenutno najslabše razmere na severu ZDA in na srednjem zahodu, piše STA.

  • 09:13

    V Nemčiji padel rekord

    V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 19.990 novih okužb z novim koronavirusom, je danes objavil Inštitut Roberta Kocha. To je novo najvišje dnevno število okužb od izbruha epidemije v zadnjih tednih. Zadnje je bilo v soboto, ko so poročali o 19.059 okužbah.

    Oblasti opozarjajo, da je naraščanje potrjenih okužb tudi posledica veliko obsežnejšega testiranja kot med prejšnjim vrhuncem epidemije pred pol leta in da zato ni mogoče z gotovostjo trditi, da so sedanje številke tudi dejansko rekordne.

    V Nemčiji, kjer so v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja okužb do konca meseca med drugim zaprli restavracije in bare, so doslej potrdili 597.583 okužb, umrlo je 10.930 bolnikov s covidom-19, piše STA.

  • 09:12

    V Angliji delna karantena

    V Angliji je opolnoči po krajevnem času začela veljati delna karantena s pomembnimi omejitvami javnega življenja, s katerimi želi vlada v Londonu zajeziti naraščajoče širjenje novega koronavirusa.

    Ukrepi, ki so podobni, ne pa tudi tako obsežni kot marca v prvem valu epidemije, bodo za 56 milijonov prebivalcev veljali do 2. decembra, je v sredo v parlamentu potrdil britanski premier Boris Johnson. Parlament je uveljavitev delne karantene nato v sredo potrdil.

    Domove lahko prebivalci zapustijo samo za odhod na delo, v šolo ali na rekreacijo ter če morajo poskrbeti za svojce. Mešanje članov različnih gospodinjstev je v zaprtih prostorih ali zasebnih vrtovih prepovedano, razen če gre za podporni mehurček, navaja britanski BBC na svoji spletni strani.

    Zaprte so gostilne, restavracije, telovadnice in nebistvene trgovine. V nasprotju s karanteno v prvem valu epidemije pa ostajajo odprte šole, fakultete in vrtci. Tik pred zaprtjem pa so se ponekod ljudje vendarle zbrali še na "zadnjih zabavah". Ponekod je potem prišlo do izgredov in spopadov s policijo.

    V Merseysidu na severozahodu Anglije je policija naletela na zabavo več sto ljudi. Ko je skušala množico razgnati, pa so jih ljudje napadli. Tudi s pirotehničnimi sredstvi. Šlo je sicer za zborovanje v spomin na dogodke 5. novembra 1605, ko je skušal katoliški upornik Guy Fawkes razstreliti parlament in protestantskega kralja Jakoba I.

    Ta dogodek so sicer obeleževali tudi drugod po Angliji, zlasti v Londonu. Veliko ljudi je bilo pijanih, na ulicah je veljalo pravo slavje. "Kot za silvestrovo," je komentiral nek moški. Ne jugu dežele je med tem prišlo tudi do pretepa. Policija je prijela dve osebi, še poroča dpa. Novi ukrepi sicer veljajo samo za Anglijo, saj Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe za zajezitev epidemije sprejemajo same.

    Javni zdravstveni sistem (NHS) v Angliji je od srede v stanju najvišje pripravljenosti, saj so resno zaskrbljeni zaradi dodatnega pritiska bolnikov s covidom-19 na zdravstveni sistem. Ukrep pomeni, da lahko zdravstveno osebje premeščajo po državi, bolnike pa v bolnišnice v druge regije, če so lokalne bolnišnice preobremenjene.

    Velika Britanija je med najbolj prizadetimi državami v pandemiji covida-9 na svetu, saj je ob nekaj več kot milijon potrjenih okužbah covid-19 doslej zahteval skoraj 48.000 življenj. V sredo so v 24 urah poročali o rekordnih 492 smrtih, kar je največ od sredine maja. Potrdili so še 25.177 novih okužb, poroča STA.

Do zdaj je bil na Hrvaškem najvišji dnevni prirast v državi minuli četrtek, ko so našteli 2.776 okužb. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah največ novih okužb spet v Zagrebu, kjer so jih potrdili 650. V Primorsko-goranski županiji jih je bilo 161, v Istri pa 79, poroča STA.

Hrvaška korona
Novice Na Hrvaškem skoraj 2.500 novih okužb, umrlo še 26 ljudi

Na Hrvaškem prvič več kot 15 tisoč aktivno okuženih

Na Hrvaškem je trenutno 15.356 aktivno okuženih. V bolnišnicah zdravijo 1.278 bolnikov s covid-19, s pomočjo ventilatorjev jih diha 122, kar je največ do zdaj. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, so na Hrvaškem potrdili skoraj 59.500 okužb z novim koronavirusom in 683 smrtnih žrtev covid-19. Okrevalo je več kot 43.300 ljudi. Opravili so več kot 532.200 testov.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku današnje seje vlade povedal, da se število novih okužb na Hrvaškem povečuje, a počasneje kot v nekaterih drugih državah. Prepričan je, da je hrvaški zdravstveni sistem zmožen zdržati vse pritiske epidemije v dobro pacientov in vseh državljanov. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je medtem v sredo izjavil, da bo odstopil, če se bo hrvaški zdravstveni sistem sesul zaradi epidemije covid-19.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ocenil, da na Hrvaškem število novih okužb narašča počasneje kot v nekaterih drugih državah. | Foto: Reuters Hrvaški premier Andrej Plenković je ocenil, da na Hrvaškem število novih okužb narašča počasneje kot v nekaterih drugih državah. Foto: Reuters

V raziskavi, ki jo je v sredo zvečer objavila hrvaška komercialna televizija Nova TV, so anketiranci razdeljeni, ko gre za nevarnost okužbe z novim koronavirusom. Po približno 32 odstotkov od 600 vprašanih meni, da je nevarnost okužbe majhna oziroma velika, skoraj 37 odstotkov pa, da je srednja.

Covid-19, koronavirus, tesnoba, depresija, žalost
Novice Včeraj potrdili 1.685 okužb. Umrlo še 30 bolnikov. #video

Večina meni, da bo epidemija negativno vplivala na njihove finance

Nekaj več kot dve tretjini državljanov meni, da bo epidemija covid-19 negativno vplivala na njihovo finančno stanje. Okoli 29 odstotkov vprašanih je povedalo, da epidemija ne bo vplivala na njihove finance, štirje odstotki pa so odgovorili, da bo epidemija pozitivno vplivala na njihove prihodke.

Več kot petina vprašanih meni, da bo zaradi epidemije dobila odpoved v službi, štirje odstotki pa so službo že izgubili. Skoraj tri četrtine jih meni, da delovnega mesta ne bodo izgubili. 44 odstotkov vprašanih ocenjuje, da se bodo njihove plače zmanjšale, 32 odstotkov pa meni, da je to zelo malo verjetno. Četrtina vprašanih pa ni zaskrbljena, da bo imela nižje plače.

Ko gre za spremembo navad med epidemijo, jih je 56 odstotkov dejalo, da se izogibajo rokovanju. Bolj pogosto si roke umiva 66 odstotkov vprašanih, več kot polovica pa redno razkužuje mobilne telefone in pohištvo. Skoraj 63 odstotkov vprašanih se manj druži s prijatelji, nekaj več kot petina pa jih manj uporablja javni prevoz kot pred izbruhom epidemije, poroča STA.

Melania Trump v Afriki
Novice Biden z veliko prednostjo, Trump še ni odpisan #video
Ne spreglejte