Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
8.37

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

58

Natisni članek

smrtnost epidemija virus Koronavirus

Četrtek, 5. 11. 2020, 8.37

3 leta, 6 mesecev

Včeraj potrdili 1.685 okužb. Umrlo še 30 bolnikov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

58

V Sloveniji smo v sredo ob 5.991 opravljenih testih potrdili 1.685 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 28,13 odstotka, kar je nekoliko manj kot v sredo, ko je znašal 32 odstotkov. Umrlo je 30 bolnikov, kar je največ v enem dnevu. Skupno število smrtnih primerov se je od začetka epidemije tako povzpelo na 471. Vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb je na novinarski konferenci, kar zadeva aktualno stanje glede bolezni covid-19, izrazil upanje, da smo že dosegli vrh drugega vala, a hkrati opozoril, da je stanje v bolnišnicah alarmantno ter da jim primanjkuje medicinske opreme in nekaterih zdravil. 

Gostinci Ljubljana
Trendi Pandemija zapira vse več gostiln in lokalov #video

V bolnišnicah je število bolnikov prvič preseglo tisoč, zdravi se jih namreč 1.023. Od tega jih je 161 na intenzivni negi,  kar je prav tako največ do zdaj. Včeraj je bilo na novo hospitaliziranih 128 ljudi. V domačo oskrbo so odpustili 60 bolnikov. Trenutno imamo v državi 23.432 aktivnih okužb.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je dejal, da okužbe ostajajo razpršene po vsej državi, njihova pojavnost v zadnjih 14 dneh pa je v državi v povprečju 1.114 na sto tisoč prebivalcev. Ta številka je v zadnjem obdobju začela padati, stanje v Sloveniji se torej po Kacinovih navedbah izboljšuje.

 

Jereb: Primanjkuje postelj in zdravstvenega osebja

"Upamo, da smo že dosegli vrh drugega vala, a moramo za trdnejše prepričanje počakati še nekaj dni. V naslednjih tednih lahko pričakujemo porast bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo v bolnišnicah. Stanje glede razpoložljivih postelj je že danes alarmantno. Odpiramo nove postelje, a v nedogled to ne bo šlo," je dejal vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

Pojasnil je, da primanjkuje zdravstvenega osebja. V UKC Ljubljana je bilo od začetka septembra okuženih 525 zdravstvenih delavcev. Zdravstveno osebje je izčrpano in na robu zmogljivosti. Kaže se pomanjkanje določene medicinske opreme, težave imamo pri dobavi določenih zdravil.

Besede Matjaža Jereba, vodje oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, ki se je javil na daljavo:

V Ljubljani je trenutno hospitaliziranih 255 bolnikov s covid-19, od tega 49 na oddelkih za intenzivno zdravljenje. V drugem valu so v intenzivnih oddelkih v Sloveniji zdravili 383 kritično bolnih covidnih bolnikov. Spomladi je bilo vseh teh bolnikov 72, je ponazoril Jereb. Dodal je, da je smrtnost pomembno višja pri starostnikih nad 75 let, ki imajo praviloma pridružene kronične bolezni. Najmlajši covidni bolnik v UKC ima 43 let, najstarejši pa 86 let.

"Želimo si, da bi se število okuženih v prihodnjih dneh zniževalo. Pozivamo državljanke in državljane, da upoštevajo priporočila, ker bomo samo tako epidemijo obvladali," je posvaril.

koronavirus covid test
Novice Tudi na Zahodu ponarejajo negativne rezultate testov na koronavirus

Kacin: Popoldne o morebitnih spremembah ukrepov

Kot je napovedal vladni govorec, bo danes dopisna seja vlade, po kateri bodo pripravili še eno novinarsko konferenco, na kateri bodo ministri predstavili morebitne spremembe ukrepov, povezanih z obvladovanjem epidemije. Po Kacinovih napovedih bodo veljavni ukrepi podaljšani, saj "pri teh številkah nobeno tveganje ni dopustno". Dopušča pa možnost, da se bodo nekateri ukrepi spremenili.

Javnost danes sicer najbolj nestrpno pričakuje odločitev vlade o ukrepih na področju šolstva. Za ta teden je namreč osnovnošolcem podaljšala počitnice, v prihodnjem tednu pa naj bi ti nadaljevali pouk bodisi na daljavo bodisi v šolskih klopeh.

Andrej Vizjak
Novice Z novim koronavirusom okužen tudi minister Vizjak

Razmere v domovih za starejše

Stanje v soboški enoti Doma starejših Rakičan, kjer je bilo z novim koronavirusom okuženih 11 oskrbovancev, se umirja. Medtem so v njihovi enoti pri Svetem Juriju potrdili 28 novih okužb, od teh šest pri zaposlenih, v matični enoti v Rakičanu pa devet novih okužb med oskrbovanci.

V Termah Topolšica, kjer so ponudili prostore za nastanitev asimptomatskih okuženih stanovalcev iz domov starejših, je trenutno nameščenih več kot 60 okuženih iz domov v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi. Z okužbami z novim koronavirusom se spopadajo vsi večji domovi za starejše na Koroškem, v regijski bolnišnici imajo nov vdor virusa v belo cono.

Iz Socialno varstvenega zavoda Hrastovec so v sredo popoldne preselili 53 zdravih stanovalcev v športno dvorano v Voličini. Za ta ukrep so se odločili zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom v zavodu. Po današnjih rezultatih testiranj je tam okuženih skupno 43 stanovalcev in 26 delavcev. (STA)

Ne spreglejte