Četrtek,
5. 11. 2020,
7.55

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

4

Natisni članek

Evropa Hrvaška virus Koronavirus

Četrtek, 5. 11. 2020, 7.55

3 leta, 6 mesecev

Na Hrvaškem spet rekordno število novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

4

Hrvaška | Na Hrvaškem so v sredo potrdili 2.848 novih okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so v sredo potrdili 2.848 novih okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 8.906 testih potrdili 2.848 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število novih okužb do zdaj. Od srede je umrlo še 29 bolnikov z boleznijo covid-19, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Število aktivno okuženih z novim koronavirusom je v državi prvič preseglo 15 tisoč.

Do zdaj je bil na Hrvaškem najvišji dnevni prirast v državi minuli četrtek, ko so našteli 2.776 okužb. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah največ novih okužb spet v Zagrebu, kjer so jih potrdili 650. V Primorsko-goranski županiji jih je bilo 161, v Istri pa 79, poroča STA.

Hrvaška korona
Novice Na Hrvaškem skoraj 2.500 novih okužb, umrlo še 26 ljudi

Na Hrvaškem prvič več kot 15 tisoč aktivno okuženih

Na Hrvaškem je trenutno 15.356 aktivno okuženih. V bolnišnicah zdravijo 1.278 bolnikov s covid-19, s pomočjo ventilatorjev jih diha 122, kar je največ do zdaj. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, so na Hrvaškem potrdili skoraj 59.500 okužb z novim koronavirusom in 683 smrtnih žrtev covid-19. Okrevalo je več kot 43.300 ljudi. Opravili so več kot 532.200 testov.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku današnje seje vlade povedal, da se število novih okužb na Hrvaškem povečuje, a počasneje kot v nekaterih drugih državah. Prepričan je, da je hrvaški zdravstveni sistem zmožen zdržati vse pritiske epidemije v dobro pacientov in vseh državljanov. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je medtem v sredo izjavil, da bo odstopil, če se bo hrvaški zdravstveni sistem sesul zaradi epidemije covid-19.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ocenil, da na Hrvaškem število novih okužb narašča počasneje kot v nekaterih drugih državah. | Foto: Reuters Hrvaški premier Andrej Plenković je ocenil, da na Hrvaškem število novih okužb narašča počasneje kot v nekaterih drugih državah. Foto: Reuters

V raziskavi, ki jo je v sredo zvečer objavila hrvaška komercialna televizija Nova TV, so anketiranci razdeljeni, ko gre za nevarnost okužbe z novim koronavirusom. Po približno 32 odstotkov od 600 vprašanih meni, da je nevarnost okužbe majhna oziroma velika, skoraj 37 odstotkov pa, da je srednja.

Covid-19, koronavirus, tesnoba, depresija, žalost
Novice Včeraj potrdili 1.685 okužb. Umrlo še 30 bolnikov. #video

Večina meni, da bo epidemija negativno vplivala na njihove finance

Nekaj več kot dve tretjini državljanov meni, da bo epidemija covid-19 negativno vplivala na njihovo finančno stanje. Okoli 29 odstotkov vprašanih je povedalo, da epidemija ne bo vplivala na njihove finance, štirje odstotki pa so odgovorili, da bo epidemija pozitivno vplivala na njihove prihodke.

Več kot petina vprašanih meni, da bo zaradi epidemije dobila odpoved v službi, štirje odstotki pa so službo že izgubili. Skoraj tri četrtine jih meni, da delovnega mesta ne bodo izgubili. 44 odstotkov vprašanih ocenjuje, da se bodo njihove plače zmanjšale, 32 odstotkov pa meni, da je to zelo malo verjetno. Četrtina vprašanih pa ni zaskrbljena, da bo imela nižje plače.

Ko gre za spremembo navad med epidemijo, jih je 56 odstotkov dejalo, da se izogibajo rokovanju. Bolj pogosto si roke umiva 66 odstotkov vprašanih, več kot polovica pa redno razkužuje mobilne telefone in pohištvo. Skoraj 63 odstotkov vprašanih se manj druži s prijatelji, nekaj več kot petina pa jih manj uporablja javni prevoz kot pred izbruhom epidemije, poroča STA.

Melania Trump v Afriki
Novice Biden z veliko prednostjo, Trump še ni odpisan #video