Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
9.20

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

raketa droni Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 9.20

4 mesece, 3 tedne

649. dan vojne v Ukrajini

Bela hiša: Do konca leta bo zmanjkalo pomoči za Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Bela hiša | ZDA so od začetka ruske agresije februarja lani Ukrajini zagotovile 40 milijard dolarjev vojaške pomoči. | Foto Pexels

ZDA so od začetka ruske agresije februarja lani Ukrajini zagotovile 40 milijard dolarjev vojaške pomoči.

Foto: Pexels

Direktorica urada za proračun Bele hiše Shalanda Young je ameriški kongres danes opozorila, da bo, če do konca leta ne bodo dosegli dogovora o novih sredstvih za Kijev, to ohromilo Ukrajino na bojišču proti ruski agresiji. Brez ukrepanja kongresa nam bo zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino, je dejala.

Poudarki dneva: 

16.37 Slovenija bo Ukrajini donirala 1,5 milijona evrov za razminiranje

16.06 Bolgarski predsednik vložil veto na dobavo oklepnikov Ukrajini
15.23 V Ukrajini ubit ruski general
12.40 Bela hiša svari, da bo do konca leta zmanjkalo pomoči za Ukrajino
9.05 V Ukrajini ponoči več kot 20 ruskih napadov z droni

16.37 Slovenija bo Ukrajini donirala 1,5 milijona evrov za razminiranje

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes v imenu vlade podpisala sporazum o donaciji 1,5 milijona evrov, ki jih bo Slovenija še letos namenila Ukrajini za razminiranje. Ob podpisu je poudarila, da se Slovenija zaveda ogromnih potreb Ukrajine na področju razminiranja, zato podpira vsa prizadevanja za varno in trajnostno obnovo države.

Več o tej temi si lahko preberete v naslednjem članku:

Tanja Fajon
Novice Slovenija bo donirala 1,5 milijona evrov za razminiranje v Ukrajini

16.06 Bolgarski predsednik vložil veto na dobavo oklepnikov Ukrajini

Bolgarski predsednik Rumen Radev je danes vložil veto na dogovor o dobavi bolgarskih oklepnih vozil Ukrajini in ga s tem vrnil v parlament v ponovno obravnavo. Prepričan je, da bi se oklepniki morali uporabljati za varovanje bolgarske meje in pomoč prebivalstvu v primeru naravnih nesreč, poroča bolgarska tiskovna agencija BTA.

V obrazložitvi veta je predsednik navedel, da poslanci niso bili v zadostni meri seznanjeni s konkretnimi parametri donacije, zaradi česar po njegovem mnenju niso mogli objektivno oceniti, ali oprema Bolgariji ni več potrebna.

Prepričan je, da bi oklepnike, namenjene Ukrajini, lahko uporabljali za varovanje bolgarske meje in pomoč prebivalstvu v primeru naravnih nesreč. "Vodi me prepričanje, da morajo biti varnost, zdravje in življenja bolgarskih državljanov naša ključna prednostna naloga," je poudaril.

Pri tem je spomnil na nedavne poplave v državi, ko se je bolgarsko notranje ministrstvo zanašalo na pomoč vojske. "Primeri, ko se bodo organi za varstvo prebivalstva srečevali s takšnimi izzivi, bodo vse pogostejši, zato jih je treba krepiti in ne slabiti," je še dodal.

Dogovor o dobavi bolgarskih oklepnih vozil Ukrajini sta državi podpisali avgusta v Sofiji in novembra v Kijevu. Bolgarski parlament je nato odobril njihovo dobavo Ukrajini. Zaradi predsednikovega veta pa bodo poslanci morali dogovor ponovno preučiti.

Bolgarski premier Nikolaj Denkov danes ni želel komentirati veta, češ da ga bodo poslanci v vsakem primeru preglasovali, na svoji spletni strani še navaja BTA.

15.23 V Ukrajini ubit ruski general

V Ukrajini je bil ubit še en ruski general, je na svojem kanalu Telegram objavil guverner ruske regije Voronež Aleksander Gusev.

"Prebadajoča bolečina. Generalmajor Vladimir Zavadski, namestnik poveljnika 14. armadnega korpusa severne flote, je umrl med opravljanjem dolžnosti v območju posebnih operacij," je zapisal Gusev, pri čemer je uporabil ruski izraz za invazijo na Ukrajino.

Gusev ni navedel podrobnosti o tem, kako je umrl Zavadski, francoska tiskovna agencija AFP pa je poročala, da so drugi ruski kanali Telegram z vojaškimi povezavami povedali, da je umrl, ko je stopil na mino za frontno črto, kar namiguje, da so napravo morda položile ruske sile same.

12.40 Bela hiša svari, da bo do konca leta zmanjkalo pomoči za Ukrajino

V pismu predsedniku predstavniškega doma Miku Johnsonu je Youngova opozorila, da hitro zmanjkuje časa za podporo ukrajinskemu boju proti ruski invaziji.

"Zmanjkuje nam denarja in kmalu nam bo zmanjkalo časa," je zapisala Youngova. "Brez ukrepanja kongresa nam bo do konca leta zmanjkalo sredstev za nabavo več orožja in opreme za Ukrajino," je dodala.

"Prekinitev dotoka ameriškega orožja in opreme bo Ukrajino zadela v kolena na bojišču," je ponazorila Youngova, ki vodi urad za upravo in proračun Bele hiše. Neuspeh dogovora o financiranju po njenem mnenju ne ogroža le dosedanjih dosežkov Ukrajine, ampak povečuje možnost ruske vojaške zmage.

Ameriški predsednik Joe Biden je oktobra prosil kongres, naj odobri 106 milijard dolarjev sredstev za nacionalno varnost, vključno s podporo Ukrajini in izraelski vojni proti Hamasu.

Vendar pa je kongres že več mesecev ohromljen zaradi notranjih spopadov med republikanci, pri čemer nekateri bolj konservativni republikanski kongresniki nasprotujejo kakršnikoli nadaljnji pomoči Kijevu, medtem ko vojna v Ukrajini traja že 21 mesecev.

Ameriški kongres še ni sprejel proračuna za leto 2024, mu je pa pod Johnsonom uspelo sredi novembra potrditi predlog zakona o začasnem podaljšanju financiranja zvezne vlade, vendar ta ne vsebuje pomoči za Ukrajino in Izrael. O tem se nameravajo v kongresu pogajati posebej.

Ukrajina si močno prizadeva dobiti več tuje pomoči, medtem ko ruske sile krepijo napade na vzhodu države, kjer jim je uspelo zadržati protiofenzivo ukrajinskih sil.

9.05 V Ukrajini ponoči več kot 20 ruskih napadov z droni

Rusija je minulo noč napadla Ukrajino s 23 brezpilotnimi letalniki in eno raketo, od tega je ukrajinska vojska večino napadov odvrnila, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile ukrajinske oblasti.

Od dronov šahed iranske izdelave, ki so jih ruske sile izstrelile s polotoka Krim, jih je ukrajinska vojska po lastnih navedbah sestrelila 18. Sestrelila je tudi vodeno raketo X-59, so sporočili na družbenih omrežjih. O morebitnih žrtvah in škodi v napadih z droni za zdaj ne poročajo.

Zračna obramba je sicer ponoči posredovala v devetih ukrajinskih regijah. O poskusih napadov so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP med drugim poročali iz regij Lvov, Ivano-Frankivsk in Hmeljnicki na zahodu države ter Mikolajiva in Hersona na jugu. V Hersonu sta bila tarča napadov kulturni center in trgovina, je sporočila ukrajinska vojska.

Rusija že več kot 21 mesecev vodi vojno proti Ukrajini, več kot leto dni pa jo napada tudi z bojnimi brezpilotnimi letali. Kijev se boji, da bo Moskva okrepila napade na ukrajinske energetske objekte, da bi pozimi prekinila oskrbo z električno energijo in ogrevanjem.

ruski vojaki ruska vojska rusija
Novice Nov vojni zločin Rusov? Od blizu ustrelili ukrajinska ujetnika.
Ukrajinski vojak
Novice Je Ukrajina pred porazom?
Zaporožje, nuklearka
Novice Nuklearka Zaporožje ponoči na zasilnem napajanju
Praga
Novice Nad to državo se zgrinjajo črni oblaki
Novice Ukrajinci: Izvedli smo niz napadov na železniške proge v Sibiriji
Bahmut, Ukrajina
Novice 16-letni sin Kadirova imenovan na pomembno vojaško funkcijo
Ne spreglejte