Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2023,
10.51

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

Natisni članek

spopadi vojska Rusija Ukrajina

Petek, 1. 12. 2023, 10.51

5 mesecev

646. dan vojne v Ukrajini

Ukrajinci: Izvedli smo niz napadov na železniške proge v Sibiriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

Ukrajina je po lastnih navedbah izvedla niz usklajenih napadov na ruske železniške proge v Sibiriji. Na eni naj bi danes eksplodiral tovornjak z gorivom, že v sredo pa je odjeknila eksplozija na vlaku, ki je prečkal odmaknjeno rusko republiko Burjatija. Rusija je eksplozijo, do katere je prišlo v predoru, označila za teroristično dejanje.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

20.23 Rusija bo povečala število svojih vojakov za 15 odstotkov

19.14 Kijev opozarja na posledice protestnih blokad poljskih avtoprevoznikov
15.31 Ukrajina poroča o napadih na železniški progi v Sibiriji
13.35 Lavrov na zasedanju Ovseja diplomate ZDA in EU označil za strahopetce
11.14 Rusija prijela državljana Italije, osumljenega vojaških sabotaž
10.50 V Ukrajini novi ruski napadi iz zraka

20.23 Rusija bo povečala število svojih vojakov za 15 odstotkov

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok, ki predvideva povečanje števila pripadnikov ruskih oboroženih sil za 15 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Razlog za to naj bi bile povečane grožnje, povezane z vojno v Ukrajini in širitvijo zveze Nato.

V skladu z odlokom, ki ga je objavil Kremelj, naj bi ruska vojska odslej štela 2,2 milijona pripadnikov, od tega 1,32 milijona vojakov. Prejšnji odlok, podpisan avgusta lani, je določal število pripadnikov ruskih sil na dva milijona, od tega 1,15 milijona vojakov.

"Povečanje polne sestave vojske je posledica vse večjih groženj naši državi, povezanih s posebno vojaško operacijo v Ukrajini in nenehno širitvijo Nata," so ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz ruske vojske.

Dodali so, da se bo število pripadnikov vojske povečalo za približno 170.000 in da je to "ustrezen odgovor na agresivno dejavnost Nata". Ob tem ruska vojska ne načrtuje sprememb v sistemu naborništva ali nove mobilizacije - nepriljubljenega ukrepa, ki je lani povzročil odhod številnih mladih moških iz Rusije.

Moskva se je za povečanje števila vojakov odločila v času, ko si tako Ukrajina kot Rusija prizadevata pridobiti čim več ozemlja in popolniti svoje vrste. Frontne črte se sicer v zadnjih mesecih skorajda niso premaknile. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po poročanju britanskega BBC nedavno dejal, da mora Ukrajina v luči bližajoče se zime hitro okrepiti obrambo na celotni frontni črti, potem ko ukrajinska protiofenziva poleti ni prinesla pričakovanih koristi.

19.14 Kijev opozarja na posledice protestnih blokad poljskih avtoprevoznikov

Situacija na meji med Poljsko in Ukrajino je zaradi blokad katastrofalna, je opozoril ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinec. Poljskim tovornjakarjem, ki že skoraj mesec dni protestno blokirajo promet na več mejnih prehodih vzdolž meje z Ukrajino, so se danes pridružili tudi slovaški kolegi.

Poljski avtoprevozniki, ki zahtevajo ponovno vzpostavitev omejitev uvoza blaga iz vzhodne sosede in opozarjajo na nelojalno konkurenco, so v začetku novembra na več mejnih prehodih vzdolž približno 530 kilometrov dolge poljsko-ukrajinske meje vzpostavili protestne blokade.

Zaradi poljskih blokad so na meji obtičali številni ukrajinski tovornjaki, v Kijevu pa opozarjajo, da so razmere katastrofalne. "Ukrajinski vozniki so v tako težkem položaju, da nameravajo začeti gladovno stavko, če se razmere ne bodo izboljšale," je sporočil Lubinec. Dodal je, da je kontaktiral svojega poljskega kolega Martina Wiacka, vendar odgovora ni bilo.

Na obeh straneh poljsko-ukrajinske meje so nastale dolge kolone tovornjakov, številni vozniki pa so ob vedno nižjih temperaturah in pomanjkanju hrane več dni obtičali v svojih vozilih. Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da je na poljski strani meje blokiranih približno 2100 tovornjakov, ki ne morejo vstopiti v Ukrajino.

15.31 Ukrajina poroča o napadih na železniški progi v Sibiriji

Ukrajina je po lastnih navedbah izvedla niz usklajenih napadov na ruske železniške proge v Sibiriji. Na eni naj bi danes eksplodiral tovornjak z gorivom, že v sredo pa je odjeknila eksplozija na vlaku, ki je prečkal odmaknjeno rusko republiko Burjatija. Rusija je eksplozijo, do katere je prišlo v predoru, označila za teroristično dejanje.

Vir v ukrajinskih varnostnih službah je francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so "Rusi znova padli v past" ukrajinske obveščevalne službe SBU, češ da je danes na železniški progi Bajkal-Amur v Burjatiji eksplodiral še en vlak z gorivom, in sicer med prečkanjem 35 metrov visokega mostu.

Po njegovih besedah gre za nadaljevanje napadov, potem ko je že v sredo zvečer odjeknila eksplozija na vlaku, medtem ko je peljal čez več kot 15 kilometrov dolg predor.

Ruska stran zadnjega napada Kijeva še ni komentirala, je pa potrdila sredin incident, češ da je posadka vlaka opazila dim v tankerju z gorivom in na prizorišče poklicala gasilce.

Ruski dnevnik Komersant danes ob sklicevanju na vire poroča, da so preiskovalci v zvezi s tem sprožili kazensko preiskavo in da je požar najverjetneje povzročila neznana eksplozivna naprava. Dogodek obravnavajo kot teroristično dejanje.

"Ruske posebne službe bi se morale navaditi, da so naši ljudje vsepovsod. Celo v oddaljeni Burjatiji," je za AFP danes še dejal ukrajinski vir.

Železniška proga Bajkal-Amur je sicer dolga več kot 4000 kilometrov in teče ob meji s Kitajsko in Mongolijo.

Gre za zadnjo domnevno sabotažo na ruskem ozemlju, o katerih od sprožitve agresije nad Ukrajino pogosto poročajo ruske oblasti, zanje pa večkrat okrivijo Kijev.

Prav danes so oblasti v Moskvi poročale, da so prijele rusko-italijanskega državljana, ker naj bi za ukrajinsko obveščevalno službo izvajal sabotaže na železnicah in vojaških objektih.

13.35 Lavrov na zasedanju Ovseja diplomate ZDA in EU označil za strahopetce

Lavrov je med novinarsko konferenco postavil retorično vprašanje, zakaj sta ameriški državni sekretar Antony Blinken in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell s svojima delegacijama srečanje že zapustila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Verjetno menijo, da s tem utrjujejo svojo namero po izolaciji Rusije," je ocenil prvi mož ruske diplomacije. Dodal je, da sam meni, da so ti diplomati "samo strahopetci", ki se bojijo poštenega dialoga, ki bi vključeval dejstva.

Ob tem je Lavrov ocenil tudi, da so vse tri dimenzije varnost pod okriljem Ovseja popolnoma odpovedale. "Vidimo popolno degradacijo vsega, kar je bilo prej ustvarjeno v okviru Ovseja in v okviru prejšnjih srečanj," je dejal.

Po njegovih besedah je namreč opazna degradacija politične in vojaške, gospodarske in okoljske ter človeške dimenzije varnosti, ki jih je na predhodnih srečanjih vzpostavila organizacija, na svoji spletni strani poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ruski minister je opozoril na neuspehe na političnem in vojaškem področju, vključno z "zavrnitvijo ratifikacije prilagojene pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi". "Uničeni so bili tudi številni drugi sporazumi, ki so pripomogli k ohranjanju uravnotežene varnostne sfere," je še poudaril.

11.14 Rusija prijela državljana Italije, osumljenega vojaških sabotaž

V Rusiji so zaradi obtožb sabotaže in terorističnih dejanj na vojaških objektih in železniški progi prijeli moškega, ki ima tako rusko kot italijansko državljanstvo. Očitajo mu, da je deloval po navodilih ukrajinske vojaške obveščevalne službe, med drugim pa povzročil iztirjenje vlaka pretekli mesec, so danes sporočile oblasti v Moskvi.

Glede na izjavo ruske obveščevalne službe FSB je osumljenec, ki prihaja iz regije Rjazan južno od ruske prestolnice, odgovoren za iztirjenje več vagonov tovornega vlaka v začetku novembra. Na tire naj bi namestil improvizirano eksplozivno napravo, zaradi katere se je iztirilo 19 vagonov.

Poleg tega naj bi bil moški odgovoren za predhodni napad na vojaško letališče, prav tako v regiji Rjazan, ki naj bi ga julija izvedel s pomočjo štirih dronov.

Kot trdi FSB, je priznal, da ga je februarja rekrutirala ukrajinska vojaška obveščevalna služba. Po tem naj bi opravil usposabljanje za sabotaže v sosednji Latviji, pri tamkajšnjih posebnih službah in se po mesecu dni vrnil v Rjazan.

Pri preiskavi njegovega doma so glede na izjavo FSB, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, našli sestavne dele za eksploziv in doma narejene eksplozivne naprave. Med drugim ga nameravajo obtožiti terorizma.

Moskva je od začetka svoje vojaške ofenzive na Ukrajino sprožila že na desetine preiskav domnevnih sabotaž na objektih ključne infrastrukture in proizvodnih obratih, kot tudi napadov na centre za rekrutiranje.

10.50 V Ukrajini novi ruski napadi iz zraka

Ruske sile so ponoči nad južno in vzhodno Ukrajino izstrelile več kot 20 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave in dve vodeni raketi, so sporočile ukrajinske zračne sile. Ob tem so zatrdile, da je zračna obramba sestrelila 18 dronov in eno raketo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Skupno je sovražnik uporabil dve raketi X-59 in 25 napadalnih brezpilotnih letalnikov šahed-136/131," so sporočile ukrajinske sile in navedle, da so nad južnimi regijami sestrelile 18 dronov in eno raketo.

Oblasti v Kijevu trdijo, da so ruske sile v zadnjih mesecih kopičile zaloge brezpilotnih letalnikov in raket, ki naj bi jih nato čez zimo uporabljale za sistematične napade na ukrajinsko ključno infrastrukturo, zlasti energetsko omrežje.

Medtem se nadaljujejo spopadi vzdolž frontne črte, ki ostaja relativno nespremenjena. 

Ruske sile krepijo pritisk na Avdijivko v regiji Doneck, ukrajinska vojska pa še naprej vztraja na levem bregu Dnepra v regiji Herson.

Vladimir Putin
Novice Putin pripravlja "sporazum o zvestobi"
Mejni prehod Finska, Rusija
Novice Rusiji se zapira še zadnja pot
Snežno neurje v Ukrajini
Novice V snežnem neurju na vzhodu Evrope umrlo najmanj deset ljudi #video
Vladimir Putin
Novice Putin opozoril Zahod: Kmalu bo na mizi naša strategija razvoja umetne inteligence
Kijev, napad, droni
Novice To je bil doslej največji napad z droni na ukrajinsko prestolnico
Ne spreglejte