Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2023,
6.47

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,64

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Ukrajina Rusija

Sreda, 29. 11. 2023, 6.47

5 mesecev

644. DAN VOJNE V UKRAJINI

Putin pripravlja "sporazum o zvestobi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,64
Vladimir Putin | Državna tiskovna agencija TASS poroča, da je notranje ministrstvo pripravilo osnutek zakona, ki bi vse tujce, ki vstopajo v Rusijo, prisilil k podpisu sporazuma, ki bistveno omejuje njihovo svobodo govora. | Foto Reuters

Državna tiskovna agencija TASS poroča, da je notranje ministrstvo pripravilo osnutek zakona, ki bi vse tujce, ki vstopajo v Rusijo, prisilil k podpisu sporazuma, ki bistveno omejuje njihovo svobodo govora.

Foto: Reuters

Rusko notranje ministrstvo je pripravilo osnutek zakonodaje, ki bi tujce prisilila v podpis "sporazuma o zvestobi", ki jim prepoveduje kritizirati uradno politiko, diskreditirati sovjetsko vojaško zgodovino ali kršiti tradicionalne družinske vrednote, poroča agencija TASS.

Poudarki dneva:

12.15 Putin pripravlja "sporazum o zvestobi" 

9.45 Ukrajina odbila nov napad ruskih dronov
6.39 Ruska vojna ladja z raketami napadla Ukrajino

12.15 Putin pripravlja "sporazum o zvestobi" 

Odkar je ruski predsednik Vladimir Putin februarja 2022 ukazal vojakom v Ukrajino, je Rusija uvedla vrsto strogih zakonov, ki prepovedujejo diskreditacijo vojske, medtem ko so sodišča opozicijske aktiviste obsodila na dolge zaporne kazni.

Ob bližajočih predsedniških volitvah leta 2024, je Putin vojno opisal kot del eksistencialne bitke z Zahodom in dejal, da bo branil rusko "sveto" civilizacijo pred, kot pravi, zahodnjaško dekadenco.

Tujcu v Rusiji bo prepovedano "vmešavati se v dejavnosti javnih organov Ruske federacije, v kakršnikoli obliki diskreditirati zunanjo in notranjo državno politiko Ruske federacije, javne organe in njihove uradne osebe".

Predlagani sporazum bi vključeval klavzule o morali, družini, "propagandi o netradicionalnih spolnih odnosih" in zgodovini. Tujcem bi s tem prepovedali "izkrivljanje zgodovinske resnice o podvigu sovjetskega ljudstva v obrambi domovine in njegovem prispevku k zmagi nad fašizmom".

9.45 Ukrajina odbila nov napad ruskih dronov

Ruska vojska je ponoči iz zraka znova napadla Ukrajino. Po navedbah ukrajinske vojske je njena zračna obramba prestregla vseh 21 dronov tipa šahed ter dve od treh manevrirnih raket, medtem ko rusko obrambno ministrstvo poroča o sestrelitvi ukrajinskega brezpilotnega letalnika nad Moskvo. Poročil o žrtvah ni.

Ukrajinske sile so napad nad južno in osrednjo Ukrajino odbile s pomočjo letal in sistemov zračne obrambe, poročajo tuje tiskovne agencije. Raketa, ki jim je ni uspelo prestreči, naj ne bi zadela tarče.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je sporočilo, da je ruska zračna obramba ob 7.30 po lokalnem času nad prestolnico sestrelila ukrajinski dron.

Župan Sergej Sobjanin je povedal, da pri tem ni bilo poškodovanih, prav tako pa naj ne bi nastala materialna škoda, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

6.39 Ruska vojna ladja z raketami napadla Ukrajino

Vojna ladja ruske črnomorske flote je s štirimi raketami izvedla napad na ukrajinsko vojaško infrastrukturo, poroča Reuters. Napad je potrdilo tudi rusko ministrstvo za obrambo. 

Posadka je po poročanju agencije med misijo v Črnem morju dobila nenadno nalogo, da v najkrajšem mogočem času izvede napad z raketami Kalibr na sovražnikovo vojaško infrastrukturo. Po navedbah ministstva je bila izstrelitev raket uspešna, cilji pa so bili zadeti. "Vojne ladje črnomorske flote uspešno izpolnjujejo zadane naloge," so še dodali.

Mejni prehod Finska, Rusija
Novice Rusiji se zapira še zadnja pot
Ameriška in iranska ladja
Novice Je to začetek zatona ZDA na Bližnjem vzhodu?
Snežno neurje v Ukrajini
Novice V snežnem neurju na vzhodu Evrope umrlo najmanj deset ljudi #video
Ne spreglejte