Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
14.14

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,06
vojska civilisti Rusija Ukrajina

Natisni članek

Petek, 24. 11. 2023, 14.14

8 mesecev

639. dan vojne v Ukrajini

Putin opozoril Zahod: Kmalu bo na mizi naša strategija razvoja umetne inteligence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,06
Vladimir Putin | Po Putinovih besedah ​​mora Rusija izvesti zakonodajne in naložbene spremembe, da bi spodbudila razvoj umetne inteligence. | Foto Reuters

Po Putinovih besedah ​​mora Rusija izvesti zakonodajne in naložbene spremembe, da bi spodbudila razvoj umetne inteligence.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Moskvi v petek opozoril, da Zahodu ne bi smeli dovoliti, da razvije monopol na področju umetne inteligence, in dejal, da bi bila lahko veliko bolj ambiciozna ruska strategija za razvoj umetne inteligence odobrena v kratkem.

Poudarki dneva:

20.40 EU in Kanada na vrhu ponovno izrazili trdno podporo Ukrajini

17.30 Putin opozoril Zahod: Kmalu bo na mizi ruska strategija razvoja umetne intelogence
14.00 Rusija okrepila napade na mesto Avdijivka

20.40 EU in Kanada na vrhu ponovno izrazili trdno podporo Ukrajini

Ukrajini bomo stali ob strani tako dolgo, kot bo potrebno, so danes na vrhu EU-Kanada na Novi Fundlandiji v skupni izjavi zapisali voditelji unije in severnoameriške države. Strani sta se zavezali, da si bosta prizadevali za reševanje obrambnih potreb Ukrajine in ji zagotovili potrebne dolgoročne varnostne zaveze.

"Ukrajini bomo stali ob strani tako dolgo, kot bo potrebno," so voditelji zapisali v skupni izjavi in dodali, da si bodo "prizadevali za naslavljanje neposrednih vojaških in obrambnih potreb Ukrajine ter ji zagotovili potrebne dolgoročne varnostne zaveze". Zavezali so se tudi, da si bodo za mir, stabilnost in blaginjo prizadevali tudi drugod, vključno z Bližnjim vzhodom.

Kanadski premier Justin Trudeau je ob tem napovedal, da bo Kanada povečala svojo vojaško podporo Kijevu z donacijo 11.000 jurišnih pušk in devetih milijonov nabojnikov streliva. Od začetka ruskega napada na Ukrajino se je sicer Ottawa zavezala, da bo Kijevu namenila 2,4 milijarde kanadskih dolarjev oziroma več kot 1,6 milijarde evrov pomoči.

"Ukrajini ste stali ob strani že pred rusko agresijo," pa je na skupni novinarski konferenci dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in za primer navedla kanadske programe usposabljanja ukrajinskih vojakov.

Po njenih besedah je EU doslej usposobila 30.000 od zastavljenih 40.000 ukrajinskih vojakov. Ob tem je napovedala, da bo Bruselj kmalu razkril, kaj namerava storiti z ruskim premoženjem, ki ga je zasegel v odgovor na rusko agresijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poleg von der Leyen se je vrha v imenu EU udeležil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Glede pomoči Ukrajini je dejal, da sta unija in Kanada zanjo pripravljena v prihodnjih tednih storiti "veliko več".

EU in Kanada sta se na vrhu zavezali tudi tesnejšemu sodelovanju v prihodnosti. Med drugim naj bi okrepili sodelovanje in izmenjavo na področju umetne inteligence, podnebnih vprašanj in raziskovalnega programa Obzorje Evrope.

17.30 Putin opozoril Zahod: Kmalu bo na mizi ruska strategija razvoja umetne inteligence

Rusija si želi, tako kot sta to že Kitajska in ZDA, postati velesila v razvoju umetne inteligence, vendar so njena prizadevanja nazadovala zaradi vojne v Ukrajini, zaradi katere so številni nadarjeni znanstveniki zapustili Rusijo. Uvoz visoke tehnologije v državo so ovirale tudi sankcije Zahoda, je dejal Putin na konferenci o umetni inteligenci v Moskvi. 

Poskus prepovedi umetne inteligence je nemogoč, je še dejal in opozoril, da bi bilo nevarno in nesprejemljivo dovoliti zahodnim platformam, da pridobijo monopol v tehnologiji umetne inteligence. "V zelo bližnji prihodnosti bo kot eden od prvih korakov podpisan predsedniški odlok in potrjena nova različica nacionalne strategije za razvoj umetne inteligence," je povedal Putin na konferenci.

Dejal je še, da bo nova strategija povzročila pomembne spremembe, vključno z "razširitvijo temeljnih in uporabnih raziskav na področju generativne umetne inteligence in velikih jezikovnih modelov". 

14.00 Rusija okrepila napade na mesto Avdijivka

Ruska vojska je sprožila že tretji obsežni napad na Avdijivko na vzhodu Ukrajine in sistematično obstreljuje središče mesta, je danes sporočil vodja vojaške uprave Avdijivke Vitalij Barabaš. Opozoril je, da napadi potekajo z vseh smeri, in dodal, da so v zadnjem tednu evakuirali več kot sto prebivalcev. Trenutno v mestu živi le še 1.350 ljudi.

"Začel se je tretji val napadov. Ruske sile mesto napadajo z vseh smeri, zlasti industrijsko cono," je pojasnil Barabaš in opozoril, da v napadih sodeluje ogromno ruskih vojakov. Ti Avdijivko obstreljujejo vsak dan, tudi s kasetnim strelivom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek potrdil, da je pozornost na vzhodni fronti usmerjena zlasti na spopade v okolici mesta Avdijivka. "Hvaležen sem vsem, ki branijo naše položaje," je dodal.

Na območju pri Avdijivki potekajo siloviti spopadi od začetka ruske invazije na Ukrajino. V mestu so ukrajinski vojaki vzpostavili močan obrambni položaj, ki ga Rusi poskušajo zavzeti, da bi zmanjšali pritisk na Doneck.

Pred rusko invazijo je v mestu živelo približno 30 tisoč prebivalcev. Trenutno jih v mestu po navedbah Barabaša živi okoli 1.350, v zadnjem tednu pa so oblasti evakuirale 102 osebi.

Viktor Orban
Novice Orban: Rusije ni mogoče premagati. Čas je za plan B.
Ukrajinski vojak
Novice Novi zagrizeni sovražniki, ki poleg Rusov napadajo ukrajinske vojake
Ukrajina ostrostrelec
Novice Padel svetovni rekord? Ruskega vojaka zadel z neverjetne razdalje. #video
Jamala, zmagovalka Evrovizije
Trendi Rusija nekdanjo zmagovalko Evrovizije Jamalo uvrstila na seznam iskanih oseb
Ne spreglejte