Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 12. 2023,
19.40

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Švedska Nato Turčija

Torek, 26. 12. 2023, 19.40

4 mesece, 1 teden

V Turčiji parlamentarni odbor odobril ratifikacijo vstopa Švedske v Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
nato | Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije nad Ukrajino. | Foto STA

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije nad Ukrajino.

Foto: STA

Odbor turškega parlamenta za zunanjo politiko je danes odobril ratifikacijo vstopa Švedske v zvezo Nato, s čimer mora o ratifikaciji sedaj glasovati še parlament na plenarni seji, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu. Kdaj bi lahko poslanci glasovali, za zdaj ni znano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švedska je z današnjo odločitvijo pristojnega parlamentarnega odbora korak bližje k vstopu v severnoatlantsko zavezništvo.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je zeleno luč odbora pozdravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Švedsko članstvo bo okrepilo Nato," je sporočil. Ob tem je dodal, da pričakuje čimprejšnjo ratifikacijo tako v Turčiji kot tudi še na Madžarskem. Podobno so se odločitve razveselili v Stockholmu. "Veselimo se, da bomo postali člani Nata," je dejal švedski zunanji minister Tobias Billstrom.

Matjaž Muršič
Novice Vojaški kaplan na Natovi misiji: to je njegovo sporočilo vsem v domovini

Doslej Turčija pristopnega protokola Švedske ni ratificirala

Turčija zaradi več zahtev, tudi glede izročitve članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke, doslej pristopnega protokola Švedske ni ratificirala. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil oktobra. Med drugim je glasovanje povezal z odobritvijo prodaje bojnih letal Ankari v ameriškem kongresu.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije nad Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred več kot enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa, kot omenjeno, še čaka na zeleno luč Turčije in Madžarske.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva na Slovaškem: obiskala bo tudi slovenske vojake na Natovi misiji
Nemška samohodna havbica
Novice Bo Putin res ob koncu desetletja napadel Evropo?
Marjan Šarec
Novice Šarec svari pred Rusijo: Ne smemo si zatiskati oči #video
Ne spreglejte