Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 12. 2023,
9.42

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

Natisni članek

vojna Gaza Izrael

Sobota, 16. 12. 2023, 9.42

4 mesece, 2 tedna

Ključna ladjarja sprejela drastično odločitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72
Maersk, Maersk Line, kontejnerska ladja, tovorna ladja | Hutijski uporniki v Jemnu, ki jih podpira Iran, so od začetka vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra izvedli že več napadov z droni in raketami na plovila v regiji. | Foto Reuters

Hutijski uporniki v Jemnu, ki jih podpira Iran, so od začetka vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra izvedli že več napadov z droni in raketami na plovila v regiji.

Foto: Reuters

Dva največjih ladjarjev Maersk in Hapag-Lloyd sta v petek sporočila, da zaradi ponavljajočih se napadov hutijskih upornikov ne bosta več plula čez Rdeče morje, ki je sicer ena od najpomembnejših pomorskih poti za tovor. Ravno v petek je izstrelek, ki so ga izstrelili Hutiji, zadel ladjo nemškega ladjarja Hapag-Lloyd.

Nemški ladjar Hapag-Lloyd je sporočil, da do ponedeljka ustavlja ves ladijski promet čez Rdeče morje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podobno odločitev je sprejel tudi danski ladjar Maersk. "Vsem plovilom Maerska na območju, ki bodo plula skozi ožino Bab al Mandeb, smo naročili, naj do nadaljnjega prekinejo svojo pot," so sporočili. Potrdili so, da so se za potezo odločili zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo jemenski uporniki.

Območje najpogostejših napadov na plovila. | Foto: Matic Prevc/STA Območje najpogostejših napadov na plovila. Foto: Matic Prevc/STA

Podobno odločitev sta pozneje sporočila še italijansko-švicarski in francoski ladjar MSC in CMA CGM. Iz MSC so sporočili, da ne bodo več uporabljali Sueškega prekopa, dokler prehod skozi Rdeče morje ne bo varen.

Hutijski uporniki v Jemnu, ki jih podpira Iran, so od začetka vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra izvedli že več napadov z brezpilotnimi letalniki in raketami na plovila na območju. Prejšnji teden so tudi zagrozili, da bodo napadli vsa plovila, ki se odpravljajo v izraelska pristanišča, če ne bo omogočena dostava hrane in zdravil na območje Gaze, ki ga oblega Izrael.

tovorna ladja Al Jasrah
Novice Izstrelek zadel nemško tovorno ladjo v Rdečem morju

Izstrelek, ki je včeraj zadel kontejnersko ladjo nemškega ladjarja Hapag-Lloyd z nosilnostjo 15 tisoč TEU (enot zabojnikov), je povzročil požar na krovu, žrtev pa ni bilo. Ladjo nemškega ladjarja so zadeli po levi strani plovila, zabojnik je zaradi udarca padel čez krov, so sporočili iz Hapag-Lloyda. Poškodovana je bila severno od jemenskega obalnega mesta Moka.

Hutiji so prejšnji teden tudi zagrozili, da bodo napadli vsa polovila, ki so na poti v izraelska pristanišča, če ne bo omogočena dostava hrane in zdravil na območje Gaze.

Pot se podaljša za deset dni in močno podraži

Tik pred napadom na ladjo Hapag-Lloyda so uporniki v ožini Bab el Mandeb na prehodu iz Adenskega zaliva v Rdeče morje ciljali tudi na ladjo Maersk Gibraltar, vendar so jo zgrešili. Ravno zato so tudi pri tem ladjarju sprejeli odločitev, da ne bodo več pluli po Rdečem morju. Alternativa tej poti je izjemno draga in časovno potratna, saj bodo morale ladje pluti okoli Afrike, kar pot podaljša za deset dni, podraži voznine in povzroči težave z zmogljivostjo na ladjah.

Na ekonomske posledice opuščanja plovbnih poti skozi Sueški kanal je opozorila tudi znana ekonomiska Isabella M. Weber:

Kot poročajo Finance, je bila na začetku decembra raketirana tudi ladja kitajskega ladjarja OOCL z imenom Number 9, ki je bila na poti iz Singapurja čez Aleksandrijo v Jadran in v Luko Koper. Iz podjetja so o tovoru Financam povedali: "Po naših informacijah bodo zabojniki s te ladje prispeli iz Egipta z drugimi ladjami v naslednjih dneh."

Raketiranje kitajske ladje sicer nekateri analitiki po poročanju Financ vidijo kot znak, da je v spor posredno povlečena tudi Kitajska. Še posebej zapleteno je pri Hapag-Lloydu, ki je sicer nemški, a hkrati je pomemben lastnik ladjarja tudi Katar (Qatar Holding).

Britanska bojna ladja nad Rdečim morjem sestrelila dron

Britanska bojna ladja je po navedbah britanskega obrambnega ministrstva Granta Shappsa nad Rdečim morjem sestrelila domnevni brezpilotni letalnik. Dron naj bi nadzoroval ladijski tovorni promet, je danes na omrežju X sporočil Schapps.

Britanski rušilec je ponoči izstrelil raketo, s katero je uničil brezpilotni letalnik, poročajo tuje tiskovne agencije.

Minister je danes še zagotovil, da bo Velika Britanija še naprej varovala svobodni trgovinski promet in ga branila pred napadi. Ob tem pa ni pojasnil morebitnega izvora sestreljenega brezpilotnega letalnika.

Tomer Dotan - Dreyfus
Novice Ali ta mož pozna skrivnost, kako uničiti Hamas?
Nemška policija, Nemčija
Novice V dveh evropskih mestih aretirali štiri domnevne člane Hamasa
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu: Nič nas ne bo ustavilo
Ne spreglejte