Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2023,
6.59

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

vojna vojska Gaza Izrael

Četrtek, 14. 12. 2023, 6.59

4 mesece, 2 tedna

70. DAN VOJNE V IZRAELU

V dveh evropskih mestih aretirali štiri domnevne člane Hamasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Nemška policija je danes v Berlinu aretirala tri domnevne člane skrajnega palestinskega gibanja Hamas, je sporočilo nemško zvezno tožilstvo in dodalo, da je bil še en domnevni član gibanja aretiran v Rotterdamu na Nizozemskem. Četverica je osumljena načrtovanja napadov na judovske ustanove v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.09 ZDA želijo čimprejšnji konec vojne med Izraelom in Hamasom
17.46 V Berlinu in Rotterdamu aretirali štiri domnevne člane Hamasa
14.55 Med tridnevno izraelsko racijo v Dženinu ubitih 11 Palestincev
14.08 Tudi Velika Britanija s sankcijami proti skrajnim izraelskim naseljencem
9.01 Za vodjo Hamasa Gaza brez gibanja le iluzija
7.51 Iz Gaze poročila o novih smrtnih žrtvah izraelskih napadov
6.59 ZDA zaskrbljene zaradi civilnih žrtev v Gazi

20.09 ZDA želijo čimprejšnji konec vojne med Izraelom in Hamasom

ZDA si želijo, da se vojna med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas konča čim prej, je danes sporočila Bela hiša. Izraelski obrambni minister Joav Galant je sicer pred tem ob srečanju z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost Jakeom Sullivanomu v Tel Avivu izjavil, da bo vojna trajala več mesecev.

Sullivan se je danes v Tel Avivu sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, izraelskim obrambnim ministrom Galantom ter člani izraelskega vojnega kabineta. Po navedbah Bele hiše je ameriški uradnik razpravljal o morebitnem premiku izraelskih sil na "operacije nizke intenzivnosti" v bližnji prihodnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je na omrežju X sporočil urad izraelskega premierja Netanjahuja, pa so razpravljali predvsem o nadaljevanju vojne ter doseganju skupnih ciljev, kot so uničenje Hamasa, prizadevanje za konec vladavine palestinskega gibanja v Gazi ter izpustitev vseh talcev, ki jih je zajelo.

Prav tako so govorili o nadaljevanju dobave humanitarne pomoči v Gazo ter o grožnjah libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah in hutijskih upornikov iz Jemna, ki jih podpira Iran. Netanjahu je ob tem zatrdil, da Izrael Iranu ne bo dovolil pridobiti jedrskega orožja.

Do obiska Sullivana prihaja v času, ko je Izrael pod vse večjim pritiskom svojih zaveznic zaradi vojne v Gazi. Izraelske operacije v palestinski enklavi so kritizirale tudi ZDA, ki sicer veljajo za glavno podpornico Izraela. Washington namreč opozarja, da je izraelsko bombardiranje Gaze kot odgovor na napade Hamasa neselektivno.

Sullivan se je danes na poti v Izrael ustavil tudi v Savdski Arabiji, kjer se je srečal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Razpravljala sta predvsem o prizadevanjih za vzpostavitev trajnega miru med Izraelci in Palestinci ter o možnostih okrepljene dobave humanitarne pomoči v Gazo, je še sporočila Bela hiša.

17.46 V Berlinu in Rotterdamu aretirali štiri domnevne člane Hamasa

Nemška policija je danes v Berlinu aretirala tri domnevne člane skrajnega palestinskega gibanja Hamas, je sporočilo nemško zvezno tožilstvo in dodalo, da je bil še en domnevni član gibanja aretiran v Rotterdamu na Nizozemskem. Četverica je osumljena načrtovanja napadov na judovske ustanove v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Četverica naj bi bila zadolžena za vzpostavitev skladišča orožja v Berlinu, s pomočjo katerega bi nato lahko izvajali napade na judovske ustanove v Evropi, je pojasnilo tožilstvo.

Osumljenci naj bi bili tesno povezani z voditelji vojaškega krila Hamasa. Eden od njih naj bi si od letošnje pomladi v Berlinu prizadeval za vzpostavitev skladišča orožja, navodila pa naj bi prejemal od vodstva Hamasa v Libanonu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dodalo tožilstvo.

Več ljudi, osumljenih načrtovanja terorističnega napada, so pred tem aretirali tudi na Danskem. Podrobnosti policija ni razkrila, je pa premierka Mette Frederiksen ob robu vrha EU dejala, da aretacije kažejo na resnost grožnje, s katero se spopada Danska.

Izrael je danes opozoril, da so aretirani na Danskem prav tako delovali v imenu Hamasa. "Danske varnostne sile so aretirale sedem teroristov, ki so delovali v imenu teroristične organizacije Hamas, in preprečile napad, katerega cilj je bil ubiti nedolžne civiliste na evropskih tleh," so v objavi na omrežju X zapisali v uradu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Dodali so, da si Hamas zdaj neutrudno in izčrpno prizadeva razširiti svoje operacije v Evropo in s tem ogroziti notranjo varnost teh držav.

14.55 Med tridnevno izraelsko racijo v Dženinu ubitih 11 Palestincev

Izraelska vojska v kraju Dženin na zasedenem Zahodnem bregu od torka izvaja racije, v katerih je bilo doslej ubitih že enajst Palestincev, več pa je bilo ranjenih. Vojska naj bi v Dženinu med drugim izvajala napade z brezpilotnimi letalniki, prav tako pa naj bi med tridnevno racijo pridržala več kot 500 ljudi.

V izraelski raciji sta bili v napadu z droni ponoči ubiti dve osebi, tretja pa je danes podlegla poškodbam, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Ramali. Skupno je tako v tridnevni izraelski raciji umrlo že enajst Palestincev, poroča britanski BBC. Po navedbah nevladne organizacije Klub palestinskih zapornikov je izraelska vojska med racijami pridržala več kot 500 ljudi. Zaslišala naj bi jih v bližnji vojaški bazi, večino pa so jih medtem že izpustili.

Po napadu pripadnikov skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so se razmere zaostrile tudi na zasedenem Zahodnem bregu. Izraelska vojska redno izvaja racije, zlasti v mestih Dženin in Nablus, ki naj bi veljala za utrdbi palestinskih oboroženih skupin. Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra na Zahodnem bregu ubitih 274 Palestincev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14.08 Tudi Velika Britanija s sankcijami proti skrajnim izraelskim naseljencem

Skrajnim izraelskim naseljencem, odgovornim za nasilje nad Palestinci, bo prepovedan vstop v Veliko Britanijo, je danes napovedal britanski zunanji minister David Cameron. Ob tem je poudaril, da mora Izrael odločneje ukrepati, da bi ustavil nasilje naseljencev, in zagotoviti, da bodo ti za svoja dejanja tudi odgovarjali, poroča britanski BBC.

"Ekstremistični naseljenci z napadi in ubijanjem palestinskih civilistov spodkopavajo varnost in stabilnost tako Izraelcev kot Palestincev. Odgovornim za nasilje prepovedujemo vstop v Veliko Britanijo, da bi zagotovili, da naša država ne bo postala dom za ljudi, ki izvajajo ta zastraševalna dejanja," je zapisal na omrežju X.

Podobne sankcije je v začetku meseca napovedal ameriški državni sekretar Antony Blinken. "ZDA nasprotujejo dejanjem, ki spodkopavajo stabilnost na Zahodnem bregu. Izraelski vladi smo povedali, da mora storiti več za kaznovanje skrajnih naseljencev, ki izvajajo nasilne napade na Palestince," je takrat dejal in dodal, da sankcije med drugim zajemajo prepoved vstopa v ZDA.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov članic unije napovedal pripravo predloga za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Uvedbo sankcij je podprla slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

Po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra se je število napadov na Palestince s strani izraelskih naseljencev povečalo. Kot opozarjajo Združeni narodi, v primerih takšnih napadov naseljence neredko spremljajo ali aktivno podpirajo izraelski vojaki.

Tudi izraelska vojska v zadnjem obdobju vse pogosteje izvaja smrtonosne racije na Zahodnem bregu. Samo letos je bilo po ocenah palestinskega ministrstva za zdravje v Ramali v takšnih racijah ubitih več kot 460 ljudi.

9.01 Za vodjo Hamasa Gaza brez gibanja le iluzija

Kakršenkoli načrt za območje Gaze po vojni, ki ne bi vključeval palestinskega gibanja Hamas, je le iluzija, je v sredo posvaril vodja skrajne skupine Ismail Hanije. Raziskava na palestinskih ozemljih sicer kaže, da mu med Palestinci narašča podpora tako na območju Gaze kot na Zahodnem bregu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kakršenkoli dogovor v Gazi ali glede palestinskega vprašanja brez Hamasa ali uporniških skupin je iluzija," je v nagovoru, ki ga je prenašala televizija, v sredo dejal Hanije.

Čeprav še vedno traja vojna med Hamasom in Izraelom, ki je v nameri, da uniči gibanje, po njegovem napadu na Izrael 7. oktobra je sprožil silovito ofenzivo na Gazo, se že pojavljajo vprašanja in predlogi v zvezi s prihodnjo ureditvijo ter vodenjem območja.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v sredo zatrdil, da bodo vojno nadaljevali do konca. Pred tem je v torek zatrdil, da pozneje v Gazo ne bodo dovolili vstopa tistih, ki podpirajo ali financirajo terorizem.

Je pa Hanije v sredo dejal, da se je pripravljen pogovarjati o končanju spopadov in urediti palestinsko hišo tako na Zahodnem bregu kot na območju Gaze. Kot je dejal, je Hamas pripravljen na pogovore, ki bi lahko vodili k politični poti, ki bi zagotovila pravico Palestincem do svoje neodvisne države z Jeruzalemom kot prestolnico.

Glede na v sredo objavljeno raziskavo Palestinskega raziskovalnega centra (PCPSR), neodvisnega inštituta v Ramali, bi ga sicer volilo 78 odstotkov prebivalcev palestinskih ozemelj, medtem ko ga je pred vojno podpiralo 58 odstotkov. Skoraj dve tretjini vprašanih sta ocenili, da bo Hamas obdržal nadzor nad Gazo tudi po koncu spopadov, ugotovitve povzema AFP.

7.51 Iz Gaze poročila o novih smrtnih žrtvah izraelskih napadov

Odločen, da svojo vojno proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas pripelje do konca, Izrael danes krepi svoje napade na območju Gaze. Od tam poročajo o najmanj 19 novih smrtnih žrtvah.

Po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, je 19 ljudi umrlo v bombardiranjih v mestu Gaza na severu, begunskem taborišču Nusejrat v osrednjem delu in Rafi na jugu. Glede na poročanje nekaterih medijev naj bi sicer samo v Rafi v obstreljevanju dveh hiš umrlo 24 ljudi.

Tudi britanski BBC ob sklicevanju na videoprenos, posnet z izraelskega ozemlja, poroča o odmevanju eksplozije za eksplozijo z območja Gaze. Njeni v pretežni meri razseljeni in v šotorih nastanjeni prebivalci se ob obstreljevanju spopadajo še z obilnim dežjem, ki je še poslabšal razmere za bivanje.

O dveh smrtnih žrtvah danes poroča tudi palestinsko zdravstveno ministrstvo na zasedenem Zahodnem bregu, kjer naj bi izraelska vojska izvedla racijo v Dženinu, utrdbi palestinskih oboroženih skupin.

Glede na podatke Hamasovih oblasti je od začetka vojne 7. oktobra na območju Gaze umrlo že 18.600 ljudi, okoli 50 tisoč je bilo ranjenih. Izrael je ofenzivo na Gazo v nameri, da uniči Hamas, sprožil po vpadu pripadnikov gibanja na izraelsko ozemlje, kjer so ubili približno 1200 ljudi.

6.59 ZDA zaskrbljene zaradi civilnih žrtev v Gazi

ZDA Izraelu izražajo svojo zaskrbljenost zaradi civilnih žrtev v Gazi, a mu ne bodo narekovali, kako naj vodi vojno proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, je v sredo dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby. Ameriški predsednik Joe Biden se je v sredo srečal z družinami ameriških talcev Hamasa.

"Skrbi nas in te skrbi smo izrazili ob priznanju, da je Hamas vse skupaj začel. Predsednik Biden je javno in zasebno izrazil skrbi v pogovorih s premierjem Benjaminom Netanjahujem," je v Washingtonu na novinarski konferenci povedal Kirby.

Dodal je, da je Izrael pokazal jasen namen, da zmanjša število žrtev med civilisti, vključno z omejitvijo števila zračnih napadov, odkar je po izteku prekinitve ognja obnovil ofenzivo proti Hamasu. "Včasih se tudi najboljši načrti ne izidejo, kot bi si želeli," je dejal Kirby.

Biden je v torek na dogodku za svojo predsedniško kampanjo povedal, da mora Netanjahu zamenjati svojo vlado, ker sedanja nasprotuje rešitvi dveh držav, Izrael pa zaradi velikega števila civilnih žrtev izgublja podporo sveta. V četrtek bo Izrael obiskal svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan, ki se bo srečal z Netanjahujem.

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra napadli Izrael in pobili 1200 ljudi ter zajeli okrog 240 talcev. Izrael je odgovoril z napadom na območje Gaze, pri čemer je doslej umrlo že več kot 18.600 ljudi, večinoma civilistov.

Biden se je v sredo v Beli hiši srečal z nekaj več kot desetimi družinskimi člani ameriških talcev Hamasa, ki so po srečanju povedali, da še vedno upajo na božični čudež. "Njihove zgodbe so ga ganile, kakor tudi upanje, ki ga ohranjajo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Kirby.

Družine talcev so Bidnu hvaležne za njegova prizadevanja, da dobijo svojce nazaj. "Mislim, da v Washingtonu nimamo večjega prijatelja, kot je predsednik Biden," je dejal Jonathan Dekel-Chen, čigar 35-letni sin Sagui je še vedno med ugrabljenimi talci.

Ameriška vlada ocenjuje, da Hamas zadržuje osem talcev z ameriškim državljanstvom. Štiri so že izpustili.

Ne spreglejte