Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 1. 2020,
9.37

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

letalo Ukrajina protest Teheran

Nedelja, 12. 1. 2020, 9.37

4 leta, 3 mesece

V Teheranu med protesti zaradi sestrelitve letala prijet britanski veleposlanik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Iran | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Teheranu so v soboto potekale študentske demonstracije zaradi sestrelitve ukrajinskega letala. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je iranska policija med protesti za nekaj časa pridržala tudi britanskega veleposlanika, protestnike pa razgnala, ker  so vzklikali protirežimska gesla. Uradni London je zaradi dogodka že protestiral.

Iran, letalo
Novice Iranski general prevzel odgovornost za sestrelitev letala: Raje bi umrl #video

Študenti so se zvečer zbrali na univerzi Amir Kabir, da bi se poklonili žrtvam sestreljenega letala, dogajanje pa se je stopnjevalo v jezne demonstracije.

Študenti so med drugim vzklikali "Vrhovni vodja, odstopi" in "Lažnivci" ter zahtevali odstop in kazenski pregon odgovornih za sredino sestrelitev ukrajinskega potniškega letala, v kateri je umrlo vseh 176 ljudi na krovu, pa tudi krivcev za poskus prikritja tega incidenta. Ob tem so tudi trgali fotografije generala Kasema Solejmanija, ki so ga likvidirale ZDA, temu pa so sledili iranski povračilni ukrepi.

Zaradi domnevne udeležbe v protestih so tamkajšnje oblasti prijele in za kakšno uro pridržale tudi britanskega veleposlanika v Iranu Roba Macaira, ki pa je pozneje to zanikal. Tvitnil je, da ni sodeloval v demonstracijah, ampak se je udeležil dogodka, "ki so ga napovedali kot bedenje za žrtve" sestrelitve letala.

"Aretacija našega veleposlanika v Teheranu brez razloga ali pojasnila pomeni očitno kršenje mednarodnega prava," pa je v sporočilu zapisal britanski zunanji minister Dominic Raab. Ob tem je opozoril, da je Iran na razpotju, kjer se mora odločiti med potjo v odpadništvo ali pa narediti korake za popuščanje napetosti in nadaljevati po diplomatski poti.

Donald Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Trump Irancem: Moja administracija vam bo še naprej stala ob strani

Obsodbi prijetja britanskega veleposlanika se je danes pridružil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. V tvitu je izrazil zaskrbljenost in pozval k polnemu spoštovanju dunajske konvencije. "EU poziva k deeskalaciji in prostoru za diplomacijo," je dodal.

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je v tvitu sporočil, da pozorno spremlja demonstracije v Iranu, ter tamkajšnje oblasti posvaril pred novim pokolom protestnikov, pri čemer je imel v mislih novembrsko nasilno zatrtje protestov, v katerem je bilo po podatkih Amnesty International ubitih več kot 300 ljudi.

"Pogumnim ljudem Irana, ki že dolgo trpijo, sporočam: Stal sem vam ob strani od začetka predsedovanja in moja administracija vam bo še naprej stala ob strani. Vaše proteste pozorno spremljamo in vaš pogum nas navdihuje. Ne sme biti novega pokola mirnih protestnikov ali odklopa interneta," je še posvaril Trump.

Uradne iranske oblasti so v soboto priznale, da je letalo po pomoti sestrelila iranska vojska. Za napako so se opravičili in napovedali kaznovanje odgovornih. Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Husein Salami, je danes v iranskem parlamentu za zaprtimi poročal o dogajanju, povezanem z likvidacijo Solejmanija, vključno s sestrelitvijo ukrajinskega letala.

Evropska agencija za letalsko varnost (EASA) je medtem evropske letalske družbe opozorila, naj se do nadaljnjega izogibajo iranskemu zračnemu prostoru.

Iran, letalo
Novice Iran priznal: ukrajinsko letalo smo sestrelili "nenamerno" #video
Novice Ukrajinci dobili dostop do črnih skrinjic strmoglavljenega letala #video

 

Ne spreglejte