Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2024,
11.02

Osveženo pred

2 uri, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Natisni članek

napad Rusija Ukrajina Herson

Torek, 1. 10. 2024, 11.02

2 uri, 10 minut

V ruskem obstreljevanju Hersona več smrtnih žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Ruska vojska | Rusija si je 30. septembra 2022 po referendumih, ki so jih izvedle proruske oblasti, enostransko priključila ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson. Ukrajina in številne zahodne države so referendume označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve ne bodo priznale. | Foto Reuters

Rusija si je 30. septembra 2022 po referendumih, ki so jih izvedle proruske oblasti, enostransko priključila ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson. Ukrajina in številne zahodne države so referendume označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve ne bodo priznale.

Foto: Reuters

V ruskem obstreljevanju mesta Herson na jugu Ukrajine je bilo danes ubitih najmanj sedem ljudi, je sporočilo tožilstvo v istoimenski regiji, ki jo deloma nadzorujejo ruske sile. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem v ponedeljek opozoril na zahtevnost razmer na fronti, poročajo tuje tiskovne agencije.

"1. oktobra okoli 9. ure zjutraj po lokalnem času so ruske sile napadle središče Hersona, domnevno s topništvom," je prek omrežja Telegram sporočilo tožilstvo regije Herson in dodalo, da je bilo v napadu ubitih sedem ljudi, tri ženske in štirje moški. Še trije civilisti so bili ranjeni.

Rusija kljub rednim napadom zasedenih regij ne nadzoruje v celoti, medtem pa še naprej izvaja napade tudi na druge ukrajinske regije. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob ponedeljkovi obletnici priključitve regij vnovič zatrdil, da bo Rusija v Ukrajini dosegla zastavljene cilje.

Zvečer je nato Zelenski v svojem rednem nagovoru opozoril, da so razmere na fronti zelo zahtevne. "Najpomembneje je, da z vsemi razpoložljivimi sredstvi in orodji pritiskamo na Rusijo, da bi čim prej dosegli naš cilj, tj. resnični in pravični mir za Ukrajino," je dejal.

Rusko lovsko letalo
Novice Bližnje srečanje: pilot ruskega lovca neprijetno presenetil ameriškega pilota #video
ruska vojska rusija vojak vojska ukrajina
Novice Rusija za prihodnje leto načrtuje 30-odstotno povečanje obrambnih izdatkov
Poljski Američani
Novice Ti ljudje lahko Donaldu in Melaniji Trump uničijo sanje
Vladimir Putin
Novice Putin: Vse cilje bomo dosegli
Ne spreglejte