Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2024,
9.07

Osveženo pred

5 ur, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,98

Natisni članek

Natisni članek

Rusi američan PRESTREZANJE letalo F-16

Torek, 1. 10. 2024, 9.07

5 ur, 35 minut

Bližnje srečanje: pilot ruskega lovca neprijetno presenetil ameriškega pilota #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,98

Severnoameriško poveljstvo za vesoljsko obrambo (NORAD) je objavilo videoposnetek 18. lovske prestrezne eskadrilje F-16C, ki pred Aljasko izvaja prestrezanje para ruskih letal Tu-95MS Bear-Hs in njihovih lovskih spremljevalcev. Zaradi nepričakovanega manevra pilota ruskega strateškega bombnika se je skoraj zgodila nesreča. 

Par bojnih letal F-16C je poletel, da bi prestregel dva ruska strateška bombnika Tu-95 in njuno bojno spremstvo, ki so delovali v coni zračne obrambe Aljaske. Rusko letalo je sicer ostalo v mednarodnem zračnem prostoru in ni vstopilo v zračni prostor ZDA ali Kanade. Ta ruska dejavnost v bližini Aljaske se pojavlja redno in ne velja za grožnjo.

Iz posnetka je razvidno, da je rusko lovsko letalo Su-35 v nekem trenutku na zelo kratki razdalji od ameriškega lovskega letala F-16C izvedlo manever letenja udarca z glavo in mu prestreglo pot. Pilota ameriškega bojnega letala je manever Su-35 razburil. 

Z manevrom "udarca z glavo" vojaško letalo prestreže sovražnikovo letalo 

V letalstvu je manever udarca z glavo pogovorni izraz za poseben manever, pri katerem vojaško letalo prestreže sovražnikovo ali neznano letalo in se postavi pred njega, da ga prisili, da spremeni smer ali se obrne. Ta manever vključuje agresivno pozicioniranje letala, ki namerava prestreči drugo letalo. Izvede ga zelo blizu drugega letala in tako vizualno ter fizično pokaže moč in prisotnost, tarčo pa prisili, da upošteva navodila, kot je pristanek ali zapuščanje omejenega zračnega prostora.

To je bilo eno najtesnejših srečanj med ruskimi in ameriškimi piloti. Podoben incident so Američani z Rusi doživeli leta 2020 nad Črnim morjem, ko se je z ruskimi letali srečal strateški bombnik B-52.

Airbus A350
Novice Mogoča velika škoda zaradi okvare letala Airbus: izteklo bi gorivo in zagorelo
Ukrajina
Novice Ukrajinci: Sestrelili smo zmogljivo rusko letalo #video

 

Ne spreglejte