Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2024,
11.23

Osveženo pred

1 ura, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski Vladimir Putin

Ponedeljek, 30. 9. 2024, 11.23

1 ura, 51 minut

Vladimir Putin ob obletnici priključitve zasedenih regij znova o doseganju vseh ciljev v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38
Vladimir Putin | Ruski predsednik Vladimir Putin je Zahodu očital, da je Ukrajino spremenil v kolonijo in vojaško oporišče ter da spodbuja sovraštvo, radikalni nacionalizem in sovražnost do vsega ruskega. | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je Zahodu očital, da je Ukrajino spremenil v kolonijo in vojaško oporišče ter da spodbuja sovraštvo, radikalni nacionalizem in sovražnost do vsega ruskega.

Foto: Reuters

Moskva bo dosegla zastavljene cilje, ki si jih je postavila ob napadu na Ukrajino, je ob današnji drugi obletnici ruske priključitve regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Rusija kljub stalnim napadom zasedenih regij ne nadzoruje v celoti. Medtem je z letalniki znova napadla Kijev in regijo Mikolajiv.

"Resnica je na naši strani. Vse cilje bomo dosegli," je povedal Putin ob drugi obletnici priključitve štirih regij. Ob tem je znova omenjal razloge za posebno vojaško operacijo v Ukrajini, saj naj bi Rusija z njo zaščitila tamkajšnje rusko govoreče prebivalce pred neonacistično diktaturo, ki jih želi za vselej odrezati od Rusije, njihove zgodovinske domovine.

Zahodnim elitam je očital, da so Ukrajino spremenile v kolonijo in vojaško oporišče ter da spodbujajo sovraštvo, radikalni nacionalizem in sovražnost do vsega ruskega. "Danes se borimo za varno in uspešno prihodnost svojih otrok in vnukov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Putin.

Priključenih regij ne nadzorujejo v celoti

Rusija si je 30. septembra 2022 po referendumih, ki so jih izvedle proruske oblasti, enostransko priključila regije Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson. Ukrajina in številne zahodne države so referendume označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale.

Rusija kljub nenehnim napadom zasedenih regij ne nadzoruje v celoti in medtem še naprej izvaja napade tudi na druge ukrajinske regije.

Iz zraka napadli Kijev in regijo Mikolajiv

Ob današnji drugi obletnici referendumov je ruska vojska ponoči izvedla zračni napad z brezpilotniki na Kijev in regijo Mikolajiv na jugu države. Ukrajinsko prestolnico so po navedbah mestnih oblasti napadli z vseh strani, kar je sprožilo peturni rdeči alarm. Oblasti ne poročajo o škodi ali žrtvah.

V regiji Mikolajiv je ukrajinska protiletalska obramba po lastnih navedbah sestrelila 67 od 73 letalnikov. Eden od njih naj bi povzročil požar.

Joe Biden in Volodimir Zelenski
Novice Biden obljubil Zelenskemu, da bo v vojni z Rusijo zmagala Ukrajina
Joe Biden
Novice Biden Ukrajini zagotovil orožje dolgega dosega in napovedal osem milijard dolarjev pomoči
Predsednik Rusije
Novice Putin grozi z jedrskim orožjem
Ukrajina regija Zaporožje ukrajinski vojaki
Novice Ukrajinci Ruse zasuli z droni

 

Ne spreglejte