Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2023,
7.45

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

pogrešani smrtne žrtve ujma poplave neurje Libija

Torek, 12. 9. 2023, 7.45

7 mesecev, 2 tedna

V poplavah v Libiji število mrtvih preseglo 5.200 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

Močno neurje Daniel je v Libiji, ki jo je doseglo konec minulega tedna in povzročilo uničujoče poplave, prizadelo na tisoče ljudi. Po zadnjih podatkih tamkajšnjega ministrstva za notranje zadeve naj bi število mrtvih preseglo 5.200, Rdeči križ je pred tem poročal o 10.000 pogrešanih. EU in Turčija sta že napovedali pomoč.

 

Neurje naj bi še posebej prizadelo mesto Derna, ki leži okoli 300 kilometrov vzhodno od Bengazija, kjer ima sedež mednarodno nepriznana vlada pod vodstvom Osame Hamada. Tam naj bi se porušila dva jezova, zaradi česar je zalilo večji del mesta.

Število žrtev uničujočih poplav v mestu Derna je doseglo 5.200, je po poročanju nemške agencije dpa sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve vlade vzhodne Libije.

Rdeči križ je pred tem sporočil, da je trenutno pogrešanih skoraj 10.000 ljudi. 

Libija, poplave | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zaprte so šole in trgovine, uvedli so policijsko uro 

Poleg Derne so bila prizadeta tudi druga mesta na vzhodu oziroma severovzhodu, med drugim Bengazi. Tamkajšnje oblasti so zaprle šole in trgovine ter uvedle policijsko uro, po vsej državi pa so zaprli tudi štiri naftna pristanišča.

Poleg mest na vzhodu so poplave prizadele tudi mesto Misrata na zahodu, dobrih 200 kilometrov vzhodno od prestolnice Tripoli, kjer ima sedež mednarodno priznana vlada pod vodstvom Abdula Hamida Dbeibe. Obe vladi sta sicer po neurju razglasili tridnevno žalovanje.

Libija | Foto: Reuters Foto: Reuters Koordinatorka ZN za humanitarno pomoč v Libiji Georgette Gagnon je mednarodno skupnost pozvala, naj hitro pomaga prizadeti državi, v kateri je med letoma 2014 in 2020 potekala državljanska vojna.

Pripravljenost zagotoviti pomoč prizadeti državi so že izrazili v Bruslju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal, da so žalostni zaradi opustošenja, da pozorno spremljajo razmere in da je EU pripravljena Libiji zagotoviti pomoč.

Pred tem je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan prav tako na družbenem omrežju X sporočil, da so že organizirali pomoč za Libijo. Po njegovih besedah bodo poslali reševalne ekipe s čolni, šotori in drugimi zalogami, navaja dpa.

Pred Libijo je neurje Daniel prejšnji teden prizadelo Grčijo, Turčijo in Bolgarijo, kjer je terjalo najmanj 27 življenj.


Libija, država s šestimi milijoni prebivalcev, je od leta 2014 po vstaji proti Moamerju Gadafiju, ki jo je leta 2011 podpiral Nato, razdeljena med sprte frakcije.

Libija, poplave | Foto: Reuters Foto: Reuters

Neurje Daniel pustoši po Sredozemlju

Neurje je v Grčiji prejšnji teden povzročilo katastrofalne poplave, nato pa se je preselilo nad Sredozemlje in se razvilo v tropski ciklon, znan kot medicane. Ti sistemi lahko povzročijo nevarne razmere v Sredozemskem morju in obalnih državah, podobni so tropskim nevihtam in orkanom v Atlantiku ali tajfunom v Pacifiku.

Ostanki neurja so prizadeli severno Libijo, zdaj pa se bodo počasi usmerili proti severnemu Egiptu. Padavine v naslednjih dveh dneh bi lahko dosegle 50 milimetrov, medtem ko na tem območju v celotnem septembru v povprečju pade manj kot deset milimetrov.
Libija
Novice Katastrofalne poplave v Libiji zahtevale najmanj 150 življenj #foto #video
Migranti v Libiji
Novice Pred obalo Libije rešili skoraj sto migrantov
Grčija, poplave
Novice V Grčiji še vedno dramatične razmere, zaprli 200 kilometrov avtoceste #video #foto
WRC reli Akropolis
Sportal Ekstremni pogoji za dirko v poplavljeni Grčiji
Grčija, poplave
Novice V Grčiji voda odnesla več ljudi, beležijo rekordno količino dežja #video #foto
Grčija, poplave
Novice "Grke čaka dobeseden potop." Hiše in avtomobili že pod vodo. #video
 
Ne spreglejte