Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
10.10

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

protesti Francija nemiri

Sobota, 1. 7. 2023, 10.10

10 mesecev, 1 teden

V Franciji pokopali najstnika, čigar smrt je sprožila proteste #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

V pariškem predmestju Nanterre je bil danes pokopan 17-letnik, čigar smrt je sprožila večdnevne nasilne proteste po vsej Franciji, poročajo francoski mediji. V skladu z željo družine na pogrebu ni bilo predstavnikov medijev.

Družina 17-letnega Nahela, ki ga je policist ustrelil v torek med nadzorom prometa, je preko odvetnikov medije v petek pozvala, naj ne bodo navzoči na pogrebu.

Župan Naterra Patrick Jarry pa je v petek dejal, da je treba v tem trenutku stati ob strani družini in materi, ki bo pokopala svojega otroka.

Na najstnika francosko-alžirskega porekla je policist streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Francosko tožilstvo je v četrtek policista obtožilo uboja in ostaja v priporu. Uboj je sprožil proteste in izgrede v številnih francoskih mestih. Minulo noč, ko so potekali že četrtič, je bilo aretiranih več kot 1300 ljudi.

Mati ustreljenega najstnika je v petek v svojem prvem intervjuju za medije poudarila, da za smrt sina ne krivi policije, temveč zgolj eno osebo. Ob tem je dodala, da je 38-letni policist, ki je ubil njenega sina, "videl arabski obraz, majhnega otroka, in mu hotel vzeti življenje".

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem starše pozval, naj otrok v času protestov ne spuščajo na ulice. Danes je zaradi dogajanja odpovedal tudi za nedeljo načrtovan državniški obisk v Nemčiji.

Emmanuel Macron
Novice Macron zaradi razmer v Franciji preložil obisk v Nemčiji

Minulo noč znova protesti, a manj intenzivni

V Franciji so se že četrto noč zapored nadaljevali neredi, ki so izbruhnili po smrti 17-letnika. Protesti pa so bili po navedbah francoskih oblasti manj intenzivni kot prejšnje noči.

Na terenu je bilo 45 tisoč pripadnikov varnostnih sil, kljub temu je v več mestih, med njimi v Marseillu, Lyonu in Grenoblu, prišlo do razbijanja izložb in plenjenja trgovin, protestniki so zažigali vozila in smetnjake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Marseillu je ponoči v eni od trgovin, kamor so vdrli protestniki, izbruhnil tudi požar. "Prizori plenjenja v Marseillu so nesprejemljivi," je tvitnil župan mesta na jugu države Benoit Payan ter zaprosil za okrepitev varnostnih sil.

Kylian Mbappe
Sportal Francoski reprezentanti pozivajo h koncu nasilja

Avtobusi in tramvaji, ki so bili prejšnje noči tarča napadov, minulo noč po 21. uri niso vozili, prav tako so prepovedali prodajo pirotehničnih izdelkov ter vnetljivih tekočin.

Notranji minister Gerald Darmanin je ponoči obiskal kraj zahodno od Pariza in povedal, da so to noč protesti "precej manj intenzivni" kot prejšnje noči.

Tožilstvo policista obtožilo uboja

Zjutraj je notranje ministrstvo sporočilo, da so po vsej državi aretirali skoraj tisoč ljudi. 79 policistov je bilo poškodovanih, zažganih je bilo 1.350 vozil, na 234 zgradbah pa je nastala škoda.

Novice Policist med kontrolo prometa ubil 17-letnika, izbruhnili so protesti #video

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Francosko tožilstvo je v četrtek policista obtožilo uboja in je v priporu, ubitega najstnika pa bodo danes pokopali.

Pozivom h koncu nasilja se je v petek pridružila tudi francoska nogometna reprezentanca. "Nasilje mora prepustiti prostor žalovanju, dialogu in obnovi," je zapisano v izjavi, ki so jo "modri" na čelu z zvezdnikom Kylianom Mbappejem objavili na družbenih omrežjih.

Francija
Novice Protesti so se razširili v Belgijo: plenijo trgovine, mama organizirala miren pohod #video
Ne spreglejte