SiolNET. Novice Svet
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Avstriji konec tritedenskega zaprtja države. A samo za cepljene.

2,03

termometer

Dunaj advent |  | Foto: Johannes Wiedl
Foto: Johannes Wiedl

V Avstriji se je končalo tritedensko strogo zaprtje javnega življenja, ki je veljalo tudi za cepljene proti covid-19 in prebolevnike. V skladu z minimalnimi standardi, določenimi na zvezni ravni, se je zaprtje sicer izteklo, a so se posamezne zvezne dežele odločile, da bo ponovno odpiranje postopno ali da bodo z njim celo še malo počakale. Zaprtje za tiste, ki se proti covid-19 niso cepili in ga tudi niso preboleli, se medtem nadaljuje. Bo pa cepljenje proti covid-19 od februarja v Avstriji obvezno.

Razlog za čakanje določenih delov države z odprtjem javnega življenja so aktualni epidemiološki podatki, ki še vedno niso dobri in intenzivni oddelki avstrijskih bolnišnic za zdaj ostajajo polni.

Ne glede na to so se v deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko odločili, da bo od danes naprej v pretežni meri znova odprto vse, od trgovin, lokalov in hotelov do storitvenih dejavnosti in športa.

Tudi na Dunaju bodo še počakali

Na avstrijskem Koroškem, Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji so medtem izbrali scenarij, po katerem bodo z odprtjem gostinskih lokalov in prenočitvenih objektov počakali do petka, na Dunaju pa še malo dlje, do prihodnjega ponedeljka. V Zgornji Avstriji so splošno zaprtje podaljšali do petka, nato pa se bo odprlo vse.

Tudi na področju športa je obvezen pogoj PC

V notranjih prostorih so sicer v Avstriji od sobote dovoljeni množični dogodki z do dva tisoč udeleženci, a le ob določenih sediščih, spoštovanju pogoja PC in uporabi zaščitnih mask tipa FFP2. Pogoj PC in maske FFP2 so obvezni tudi v muzejih in za obisk razstav. Na prireditvah na prostem je dovoljenih do štiri tisoč obiskovalcev. Gostinski lokali so lahko odprti do najkasneje 23. ure, nočni klubi ostajajo zaprti. Tudi na področju športa je obvezen pogoj PC, zaščitne maske pa niso obvezne zgolj pri neposrednem izvajanju športnih aktivnosti.

covid Avstrija cepljenje Novice Na Dunaju prek 40.000 protestnikov proti koronskim ukrepom Protest v Srbiji Novice Protesti v Srbiji: udeleženci blokirali avtocesto, prišlo je do incidenta snežena skulptura na Trgurepublike Novice Je to politika, ki jo podpira Milan Kučan?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin