Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2019,
10.52

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

Tajska Savdska Arabija ženske ženske človekove pravice Savdijka Rahaf Mohamed al Kunun

Torek, 8. 1. 2019, 10.52

5 let, 3 mesece

Oče pobegle Savdijke prispel na Tajsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Savdijka Rahaf | Foto posnetek zaslona Twitter

Foto: posnetek zaslona Twitter

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) bo potreboval več dni za preučitev prošnje za azil, ki mu jo je na begu pred družino na Tajskem predložila 18-letna Savdijka. Dekle, ki trdi, da jo je družina zlorabljala, si želi v Avstralijo, in tudi tam bodo preučili njeno prošnjo za azil. V Bangkok pa so danes prispeli dekletovi svojci.

Rahaf Mohamed al Kunun je konec tedna od družine v Kuvajtu pobegnila v Bangkok in ob tem izrazila namero, da za azil zaprosi v Avstraliji. Na letališču so jo tajske oblasti zadržale in jo nameravale vrniti svojcem v Savdsko Arabijo, a se je temu uprla in se zaprla v sobo letališkega hotela. Tudi prek družbenih omrežij je sporočila, da se v primeru vrnitve boji za svoje življenje, in dosegla, da so jo v ponedeljek tajske oblasti predale v oskrbo UNHCR.

Odločitev o nadaljnjih korakih bi lahko zahtevala več dni

Predstavnik visokega komisariata za begunce na Tajskem Giuseppe de Vicentiis je danes izrazil hvaležnost, da Kunun niso proti njeni volji poslali v Savdsko Arabijo. Dodal je, da bi lahko preučitev njenega primera in odločitev o nadaljnjih korakih zahtevala več dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tajska ni podpisnica konvencije ZN za begunce in prosilce za azil običajno izžene ali pa morajo več let čakati, da se prostor pod soncem zanje najde v tretjih državah. UNHCR meni, da Tajska ne bi smela vsakega prosilca za azil poslati nazaj v državo, iz katere je pobegnil, zgolj za to, ker sledi načelu nesprejemanja tujcev.

Savdijka Rahaf
Novice Savdijka se je v strahu pred izgonom zabarikadirala na tajskem letališču #video

V Bangkoku danes pričakujejo tako očeta kot brata Kunun

Savdska vlada je medtem prek svojega veleposlaništva v Bangkoku sporočila, da ni terjala deportacije Kunun, in dodala, da gre za družinsko zadevo, nad katero pa bdi tudi veleposlaništvo. Že pred tem je zanikala, da je poslala svoje predstavnike v Bangkok na srečanje z dekletom. Je pa dala vedeti, da je veleposlaništvo stopilo v stik z očetom Kunun, ki je v konservativni kraljevini višji predstavnik regionalnih oblasti, in mu predstavila stanje.

V Bangkoku danes pričakujejo tako očeta kot brata Kunun, je povedal predstavnik tajskih oblasti Surachate Hakparn in dodal, da bo o možnosti srečanja med njima in dekletom govoril s predstavniki UNHCR. Ob tem je poudaril, da v primeru Kunun ne gre za vprašanje političnega azila.

O tem, ali naj se Rahaf sreča z očetom, ima mnenje veliko uporabnikov družbenih omrežij. V objave pišejo predvsem, da so zaskrbljeni. "Njen oče je človek, ki se ga najbolj boji. Stara je 18 let in ima pravico odločati, ali se z njim želi srečati ali ne," je zapisal eden od uporabnikov. 

Oče je medtem glede na tvit dekleta že prispel na Tajsko. "To me zelo skrbi," je zapisala, a dodala, da se počuti varno pod okriljem UNHCR.

Prihod očeta je za tiskovno agencijo Reuters potrdil tudi namestnik direktorja azijske podružnice Human Rights Watch Phil Robertson. "Nimamo pojma, kaj bo storil (...) ali bo skušal ugotoviti, kje je in jo nadlegoval. Ne vemo, ali bo mogoče skušal v to prepričati veleposlaništvo," je dodal.

Emonika.
Novice Madžarska banka vstopa v največji gradbeni projekt v prestolnici

V Avstraliji, kamor si 18-letnica želi, so medtem dali vedeti, da bodo preučili njeno prošnjo za azil, ki so jim jo posredovali ZN. Zdaj mora postopek do konca izvesti UNHCR in nato bodo previdno preverili možnost humanitarnega vizuma, so še dodali v avstralski vladi.

Prošnja 18-letnice je zaokrožila po vsem svetu

Pod oznako #SaveRahaf (Rešite Rafah) je prošnja 18-letnice zaokrožila po vsem svetu, sama pa je postala senzacija na družbenih omrežjih. S tvitanjem z bangkoškega letališča v živo ji je uspelo pridobiti 80 tisoč sledilcev.

Ena od uporabnic Twitterja je na svoj račun zapisala, da so največje skrbi 18-letnic v njenem svetu dobivati dobre ocene, priti na dobro univerzo, piti med vožnjo, brez da te ujamejo, in dobiti poletno delo, da zaslužiš nekaj dodatnega denarja. "Ne pa se bati za svoje življenje, ker ne verjameš v vero svoje države," je zaključila. 

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da so Savdijke, ki zbežijo, pogosto žrtve družinskega nasilja in da jim kratijo svobodo, če jih vrnejo proti njihovi volji. Savdska kraljevina je bila večkrat tarča kritik zaradi pravic žensk. V državi velja sistem skrbništva, ko moški nadzorujejo in se odločajo v imenu sorodnic. Ženske pa so še vedno lahko kaznovane za "moralne" zločine ali postanejo tarče "ubojev iz časti", ki jih izvedejo družinski člani.

gasilec gasilci
Novice Nesporazum: gasilci pijanih voznikov ne bodo vozili domov
Ne spreglejte