SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Savdijka se je v strahu pred izgonom zabarikadirala na tajskem letališču #video

0,56

termometer

Savdijka Rahaf
Foto: posnetek zaslona Twitter

Mlada Savdijka Rahaf Mohamed al Kunun je v strahu za svoje življenje zbežala pred svojo družino na Tajsko, kjer so ji v nedeljo preprečili nadaljevanje poti proti Avstraliji. Ko so jo tajske oblasti želele izgnati iz države, se je 18-letnica zabarikadirala v svoji hotelski sobi na letališču v Bangkoku.

Najstnica vztrajno zavrača deportacijo, čeprav so pred njeno sobo predstavniki oblasti, ki jo želijo spraviti na letalo za Kuvajt, kjer je po podatkih tajskih oblasti njena družina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Savdijka zahteva, da ji omogočijo vložitev prošnje za azil in dovolijo srečanje s predstavnikom Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Kot je zatrdila za več medijev, je njeno življenje ogroženo. Družina ji je namreč v preteklosti že večkrat zagrozila s smrtjo za malenkostne zadeve, večkrat je bila tudi žrtev psihičnega in fizičnega nasilja. Prepričana je, da jo bodo ob morebitni vrnitvi zaprli ali celo ubili.

Na spletu je objavila tudi videoposnetek, v katerem sicer v arabščini pove, da išče azil. "Jaz, Rahaf Mohmed, na podlagi Konvencije iz leta 1951 in Protokola iz leta 1967, formalno iščem status begunca v katerikoli državi, ki bi me zaščitila pred poškodbami ali umorom, ki mi grozijo zaradi zapuščanja vere."

Savdijka je zbežala med družinskimi počitnicami v Kuvajtu

Tajski odvetniki so poskušali preprečiti izgon, a je sodišče danes zavrnilo njihovo zahtevo. Vodja tajskega urada za imigracijo Surachate Hakparn pa je kasneje na novinarski konferenci pojasnil, da Savdijke ne bodo izgnali proti njeni volji in da se bo kmalu sestala s predstavnikom ZN.

Savdijka je bila na počitnicah z družino v Kuvajtu, pred dvema dnevoma pa je zbežala. Cilj je bila Avstralija, kjer je nameravala zaprositi za azil, a je obtičala na letališču v Bangkoku. Kot je pojasnila, ji je savdski diplomat zasegel potni list, ko se je v nedeljo izkrcala z letala. Oblastem je sicer pojasnjevala, da ima vizum za Avstralijo in da ni nameravala ostati na Tajskem.

Na družbenem omrežju Twitter se je začelo tudi gibanje z oznako #SaveRahaf, kjer podporniki pozivajo oblasti, da pomagajo mladi Savdijki. 

Na letališču so jo pridržali, ker ni imela povratne letalske vozovnice

Savdsko veleposlaništvo v Bangkoku pa je v pisni izjavi pojasnilo, da so Mohamed al Kununovo pridržali na letališču, ker ni imela povratne letalske vozovnice in da jo bodo izgnali v Kuvajt, kjer živi večji del njene družine. Nadaljevali so, da Savdska Arabija nima pristojnosti, da jo zadržuje na letališču ali kje drugje, ter da ji niso zasegli dokumentov. Kot so dodali, so oblasti v stiku z njenim očetom, ki je prosil za pomoč.

Po informacijah nevladne organizacije Human Rights Watch tajske oblasti sodelujejo s savdskimi. Izmislili naj bi si zgodbo, da dekle ni imelo urejenih dokumentov ter dopustili savdskim predstavnikom, da jo pričakajo na letališču in ji zasežejo potovalne dokumente.

Dekle je bilo deležno veliko pozornosti predvsem minuli konec tedna, ko je začela na Twitterju opozarjati na svojo zgodbo.

Aktivisti: Savdijke so lahko pogosto žrtve družinskega nasilja

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da so lahko Savdijke, ki zbežijo, pogosto žrtve družinskega nasilja in jim kratijo svobodo, če jih vrnejo proti njihovi volji.

Savdska kraljevina je bila večkrat tarča kritik zaradi pravic žensk. V državi velja sistem skrbništva, ko moški nadzorujejo in se odločajo v imenu ženskih sorodnic. Ženske pa so še vedno lahko kaznovane za "moralne" zločine ali postanejo tarče "ubojev iz časti", ki jih izvedejo družinski člani.

Džamal Hašodži Novice Savdska Arabija naj bi priznala odgovornost za smrt novinarja Jože Anderlič Posel danes Sodišče rehabilitiralo znanega slovenskega nepremičninarja iz afere Hypo Džamal Hašodži Novice Savdska Arabija: Smrt novinarja je bila grozna napaka #video Račun zobozdravstvenih storitev Novice Mati petletne deklice za nujen obisk zobozdravnika v Ljubljani odštela 76 evrov #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin