Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2018,
11.18

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

Džamal Hašokdži

Ponedeljek, 22. 10. 2018, 11.18

5 let, 5 mesecev

Savdska Arabija: Smrt novinarja je bila grozna napaka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je v nedeljo izjavil, da je bila smrt novinarja Džamala Hašodžija grozna napaka, ki se je zgodila v "malopridni operaciji". V eni izmed do zdaj najbolj neposrednih izjav je Džubeir dejal tudi, da je bil novinar umorjen. Savdska kraljeva družina je medtem Hašodžijevi družini izrazila sožalje.

Do savdskih oblasti kritični novinar Džamal Hašodži je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo poroko, od tam pa se ni nikoli več vrnil.

Turčija bo predstavila "golo resnico" o smrti novinarja

Rijad je v zvezi z njegovo smrtjo do zdaj dajal različne izjave, zaradi česar se je znašel pod mednarodnim pritiskom, naj dogajanje 2. oktobra vendarle pojasni. Da je Hašodži mrtev, so v Rijadu prvič priznali šele v petek, dodali pa, da je umrl v pretepu.

Ankara na drugi strani že dalj časa trdi, da so savdskega novinarja na konzulatu umorili savdski agentje, in pravi, da ima za te trditve tudi dokaze. Turčija bo po besedah predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v torek predstavila "golo resnico" o Hašodžijevi smrti.

Prestolonaslednik naj ne bi vedel za umor

Vodja savdske diplomacije je v nedeljo za ameriško televizijo Fox News dejal, da bo njegova vlada kaznovala krivce za Hašodžijev umor. Pri tem je zanikal, da bi savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, vedel oz. naročil novinarjev umor.

Odgovorne za umor bodo kaznovali

"Odločeni smo priti do dejstev in kaznovati tiste, ki so odgovorni za umor," je dejal Džubeir. "Posamezniki, ki so to storili, so to storili zunaj svojih pristojnosti. Očitno se je zgodila grozna napaka in tisto, kar je zapletlo to napako, so bili poskusi, da se jo prikrije. To je nesprejemljivo v vsakršni vladi," je dodal. "Niti višje vodstvo naše obveščevalne službe ni vedelo za to," je v zvezi s smrtjo Hašodžija še povedal Džubeir in dogajanje 2. oktobra označil za malopridno operacijo. Ponovil je, da Rijad ne ve, kje je Hašodžijevo truplo, povzema britanski BBC.

preiskava izginotje Džamal Hašodži | Foto: Reuters Foto: Reuters

Savdske oblasti so po lastnih navedbah v zvezi s Hašodžijevo smrtjo aretirale 18 ljudi, odstavile dva prestolonaslednikova sodelavca in oblikovale komisijo pod vodstvom Mohameda bin Salmana, ki bo reformirala obveščevalno agencijo.

Prestolonaslednik in kralj sta v telefonskem klicu v nedeljo izrazila sožalje Hašodžijevemu sinu Salahu. Salah Hašodži živi v Savdski Arabiji. Po poročanju časnika Wall Street Jorunal so mu savdske oblasti prepovedale oditi iz države oz. obiskati očeta, ki je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA.

Hašodžijevi zaročenki Hatice Cengiz, ki je ob novinarjevem izginotju sprožila preplah, potem ko ga je več ur čakala pred konzulatom, so medtem v Turčiji dodelili 24-urno policijsko zaščito.

Iran zaradi smrti Hašodžija obtožuje Zahod dvojnih meril

Prvi mož iranskega pravosodja Sadek Amoli Laridžani je danes obsodil Savdsko Arabijo zaradi, kot se je izrazil, zahrbtnega umora novinarja Džamala Hašodžija. Zahodne države je obtožil, da imajo dvojna merila, ker se za razliko od Hašodžijevega primera ne odzivajo na spopade v Jemnu, kjer odločilno vlogo igra tudi savdska kraljevina.

Ne spreglejte