SiolNET. Novice Svet
1,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Savdski princ sprejel odgovornost za umor novinarja Hašokdžija

1,69

termometer

Džamal Hašodži
Savdski princ Mohamed bin Salman je po poročanju ameriških medijev sprejel odgovornost za umor novinarja Džamala Hašokdžija. Foto: Reuters

Savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, je po poročanju ameriške televizije PBS očitno sprejel odgovornost za umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija pred skoraj letom dni na savdskem konzulatu v Istanbulu.

Kot je razvidno iz odlokov dokumentarnega filma, ki ga bo televizija prikazala prihodnji teden, je savdski princ Mohamed bin Salman nekaj mesecev po umoru, natančneje decembra lani, dejal, da se je umor Džamala Hašokdžija zgodil pod njegovo oblastjo, a zanikal, da bi za to vedel vnaprej. Vztrajal je, da se je umor zgodil brez njegovega vedenja.

Džamal Hašodži Novice ZDA zaradi umora Hašokdžija zaprle vrata še za 16 Savdijcev

Savdski prestolonaslednik sprejel odgovornost za umor novinarja

"Sprejemam vso odgovornost, ker se je zgodilo pod mojo oblastjo," je glede umora, ki se je zgodil 2. oktobra lani, dejal savdski prestolonaslednik. Med pogovorom na avtomobilski dirki v bližini savdske prestolnice Rijad je na vprašanje, zakaj ni vedel za umor, odgovoril: "Imamo 20 milijonov ljudi. Imamo tri milijone vladnih uslužbencev."

"Sprejemam vso odgovornost, ker se je zgodilo pod mojo oblastjo," je glede umora, ki se je zgodil 2. oktobra lani, dejal savdski prestolonaslednik. "Sprejemam vso odgovornost, ker se je zgodilo pod mojo oblastjo," je glede umora, ki se je zgodil 2. oktobra lani, dejal savdski prestolonaslednik. Foto: Getty Images

Na nadaljnja vprašanja, kako so Hašokdžijevi krvniki v Istanbul prispeli z vladnim letalom, je odvrnil: "Imam uradnike, ministre, ki sledijo stvarem in so odgovorni, imajo avtoriteto, da to storijo." Princ Mohamed, ki že velja za de facto voditelja Savdske Arabije, se je po umoru novinarja, ki je sicer živel v ZDA, znašel pod hudim pritiskom mednarodne skupnosti.

Rijad je vztrajno zanikal, da bi bil prestolonaslednik vpleten v umor Hašokdžija, ki je bil nekoč blizu kraljevi družini, nato pa se je prelevil v njihovega kritika. Hašokdžija so umorili in obglavili na savdskem konzulatu v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za poroko. Njegovega trupla niso nikoli našli.

Džamal Hašodži Novice Ameriški senat: Za Hašokdžijev umor je odgovoren savdski princ

CIA ugotovila, da je umor novinarja naročil princ Mohamed

Poročilo strokovnjakov Združenih narodov za človekove pravice, ki so izvedli neodvisno preiskavo, navaja, da obstajajo zanesljivi dokazi o povezavah med prestolonaslednikom in umorom ter poskusi, da bi umor prikrili. Ameriška obveščevalna služba CIA je prav tako ugotovila, da naj bi umor naročil princ Mohamed.

Savdsko tožilstvo je princa oprostilo krivde, so pa v povezavi z umorom aretirali približno 24 ljudi, od tega je tožilstvo za peterico zahtevalo smrtno kazen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin