SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA zaradi umora Hašokdžija zaprle vrata še za 16 Savdijcev

0,08

termometer

Džamal Hašodži
Džamala Hašokdžija so umorili 2. oktobra lani na savdskem konzulatu v Istanbulu. Foto: Reuters

Ameriški State Department je v ponedeljek prepovedal vstop v državo še 16 savdskim državljanom, ki naj bi bili vpleteni v umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija. ZDA so do zdaj vizum odrekle že okoli 20 Savdijcem, 17 pa so zamrznile premoženje.

Nova objava ameriškega zunanjega ministrstva je prišla sredi pritiskov iz kongresa, da administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa ne stori dovolj glede umora do savdskega režima kritičnega novinarja.

mohamed bin salman Novice Savdska Arabija sporoča ZDA: Tega ne bomo trpeli

Za umorom novinarja naj bi stal savdski prestolonaslednik

Džamal Hašokdži je bil na krut način umorjen v začetku lanskega oktobra na savdskem konzulatu v Istanbulu, za umorom pa naj bi stal savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salah. V Riadu vpletenost princa zanikajo in zatrjujejo, da je šlo za samostojno ter neodobreno akcijo določenih obveščevalcev in drugih vpletenih. V začetku leta se je začelo sojenje enajstim obdolženim.

Umor Hašokdžija je sprožil veliko ogorčenje mednarodne javnosti, Trump pa se je odzval precej mlačno. Tudi ameriški senat je decembra po obravnavi poročila Cie sprejel resolucijo, v kateri je kot odgovornega za umor Hašokdžija prepoznal princa bin Salmana. Trump se na resolucijo ni odzval.

Džamal Hašodži Novice Savdska Arabija: Smrt novinarja je bila grozna napaka #video

Proti nekaterim Savdijcem v ZDA uvedli sankcije

Vendarle so bile proti nekaj Savdijcem, ki naj bi bili vpleteni v umor novinarja, uvedene tudi sankcije. Tokratni ukrep proti 16 Savdijcem temelji na zakonu, ki State Departmentu omogoča, da na podlagi kredibilnih informacij ne odobri vstopa v ZDA predstavnikom tujih vlad ali njihovim najbližjim družinskim članom, "ki so bili vpleteni v resno korupcijo ali velike kršitve človekovih pravic".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin